lördag 19 februari 2011

Feriefärdigfirat/fikat

God mat, minst lika goda fikor, vandringar längs/på vatten, härliga möten med människor som betyder mycket, sol och vind och bilburenhet, ja så skulle man kunna sammanfatta lovet som nu nått sitt slut och övergått i helgvardag.


I torsdags var jag och bloggvännen Inga på besök hos vår tredje bloggkompis, Bodil. Vi båda besökare hade lov, medan Bodil har sin lediga vecka framför sig, alldeles orörd. Bodil är matorakel och trollade fram riktigt goda pajer, sallad, mintpäron - och semla till eftermiddagsfikat. I den ena pajen var det "bara" fetaost och soltorkade tomater. Otroligt att den kunde bli så väldigt smakfull. Bodils sallad är också en historia för sig, flera olika sorters sallader, färska grönsaker och majs och serverad på fat i stället för i skål, det är mycket välsmakande både för öga och gom.


Bodil hade lovat att jag skulle få gå på vatten. Med C-Es IKO-present, broddar, modell XL på fötterna ( en storlek för stora) och med båda händerna på en spark, så vågade jag mig på den frusna vattenvandringen. Tyckte ändå att det kändes lite väl glatt stundtals...

Nära land så hade naturen fixat till flera olika konstinstallationer, alla olika, alla värd att förevigas och visas offentligt.

Fick också träffa delar av Bodils familj, bl.a. yngsta dottern och svärmodern. Maken berättade att hans mamma var lärare - precis som hans fru, och så småningom två av hans döttrar. Ända från Kokkula i Norrbotten hade hans mamma kommit, för att undervisa barnen i västra Småland. Och där hade hon blivit kvar. Vilket vi är glada för, hur skulle vi annars fått till den trevliga eftermiddagen.


Gårdagens resa gick till Vättersnäs, mellan Jönköping och Huskvarna. Äntligen kunde C-E och jag hjälpa Svea (90) till ett besök hos sin sängliggande lillasyster. Systern blir ju sämre och sämre under tid, men kunde ändå visa glädje över att se sin syster.

Den medhavda fikan, bla.innehållande wienerbröd, mumsade hon med hjälp av sin syster, begärligt i sig.Själv passade jag på att ta en promenad längs Rosenlunds bankar. Isen var alldeles spegelblank, och såg så hal ut att jag knappast vågat mig ut där ens med skridskor på fötterna.

Det var absolut ögongodis att se de vackra spegelbilderna som sol och rörelser gjorde i isen.


Inte bara skridskoåkare och våghalsiga vattenvandrare hade begett sig ut på isen. Med ett segel i den friska vinden, gick det verkligen undan.I Järabacken tycktes det inte vara någon eftermiddagsåkning. Backen var alldeles tom. Kom att tänka på när vi hade friluftsutbildning på Lärarhögskolan, och alla vi som inte hade tillval idrott skulle i väg till backen för att lära oss lite skidsvängar, så vi var rustade att åtminstone ta med våra elever till en skidbacke på friluftsdagarna.

Vi svängde åt höger och åt vänster på våra träskidor, medan några av grabbarna som varit i fjällen, åkte ända uppifrån. Jag kommer ihåg hur imponerad jag var. Idag ser Järabacken mycket beskedlig ut .... fast jag vet inte om jag skulle åka ner på gamla allroundträskidor förstås!Vandrade bakom Elmia, på gräs och bara asfalterade vägar, ända upp till toppen och in i skuggan. Där blev det isvägar och jag ansåg att det var bättre att vända om, än att gå den "vanliga" rundan. Bra val, jag fick uppleva ögongodiset i repris.


Idag har broder, svägerska och Tess varit och hälsat på. Mellan fika och lunch tog vi en härlig solskenspromenad, t o r till "Kroka-stallet". Vägen var någorlunda sandad, men när vi kom till stallplan, ja då var det slut med säkerhetsåtgärderna och förenat med skelettskadefara att fortsätta.


Fredrik och Fransson har inte träffat Tess tidigare, men mötet dem emellan gick alldeles utmärkt. De nosade försiktigt på varann, och det var inte förrän Tess gav till ett glädjeskall för att hon skulle få gå ut, som Fransson fräste och visade de vassa tänderna. Oljud är pinligt för kattöron.

Helsyster Tindra bor hemma hos Tess, så hon är van vid katter och trodde nog att look-alike Fredrik var den katt som hon var van vid.
Näst-nästa vecka ska Tindra komma till oss under en tiodagarsperiod. Ska bli spännande att se hur hon och brorsorna funkar ihop.


Vår mor sitter nog däruppe i sin himmel och gläder sig åt att alla djur tycks älska hennes son. Den här bilden skulle hon verkligen gillat.

Dagens lunch bestod av älggryta med grönpepparsås,potatis och coleslaw. Till efterrätt blev det apelsinfromage. Det är roligt att laga mat för fler än två någongång, och ännu bättre när alla tycker att det smakar gott. För övrigt så är det inte så ofta jag lagar mat, C-E lagar den mesta vardagsmaten. En syssla som jag gärna lämnar ifrån mig. Men att laga bjudmat, det tycker jag är kul.


Ja, det har varit ett härligt och roligt lov. Få se om det kan bli lite skidåkning på mossen i morrn- så man gjort nå´t sportigt. Annars får det bli väl ändå.... ska förhoppningsvis komma igång med den vanliga träningen i morrn och på måndag....

Har planerat den första veckan i huvudet, ska skriva ner några noter(ingar) också. Lite kemi och sedan tillbaka till Sverige och Storylinen som är ganska omarbetad från den ursprungliga. Veckans ord ska jag alldeles strax skicka ut till eleverna, så kan den som vill skriva en berättelse på helgen hinna göra det.Treorna ska få börja med sina IUP-häften ( ma och sv) på måndag.

Har kommit fram till att jag nog kan bli ma - nolärare (mest) nästa år. Har känt det lite svårt att lämna ifrån mig so, men inser nu att det är bättre att man har den no/so-tid som är fastställd i timplanen- annars är det lätt att något av de gamla orienteringsämnena får för mycket tid, på det andra ämnets bekostnad. Men vi får väl se hur det bli när alla sagt sitt. Träffade ju mina gamla kollegor i onsdags, och en av dem som fortfarande är kvar i arbete, har väldigt konstiga ämneskombinationer. Detta beroende på att hon fått ta det som är kvar, då de senare utbildade ämnesspecialiserade lärarna tagit de ämnen som de är behöriga att undervisa i. Inte bra tycker jag, vi gamla mellanstadielärare måste också få möjlighet att profilera oss. För även om vi har behörighet i många ämnen, så är vi bättre och mer intresserade av vissa. Vilket innebär bättre undervisningskvalitét - förstås.

2 kommentarer:

 1. En härlig lovvecka som snart är slut. Fina bilder du fått till. Gillade särskilt bilderna från Vättern. jag bodde ju i Jkpg i 9 år totalt och hann med många promenader både på och längs Vättern. Ha nu en skön helg innan skolan återupptar våra hjärnor.

  SvaraRadera
 2. Vilka fina bilder du visar för oss. Längtar till Vättern när jag ser de vackra vyerna....blank is så långt ögat når.

  Det var kul att ni kunde komma hit, och paj är bra i alla lägen. Snälla ord du skriver om mig =)
  Jag har lärt mig mycket av er båda. Kul att träffas och prata om allt!!
  Hoppas nu att det blir en bra början efter lovet.
  Jag ska ha lite sovmorgon och lässtunder under kommande vecka...jag ska njuta av att bara vara =)))

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas