Två kvinnor ( normalt hemmahörande på Navet (!) )hade använt de inledande kapitlen i läroplanen, "Skolans värdegrund och uppdrag" samt "Övergripande mål och riktlinjer" och utifrån denna skrivning, samt syftesdelen i kursplanerna, funderat hur man kan arbeta ämnesövergripande med olika teman. Mycket intressant - passar mig perfekt!
Viktiga ledord i läroplanen är dessutom
- historiska sammanhang
- miljöperspektiv
- internationellt perspektiv
- etiskt perspektiv
- entreprenörskap.
Med entreprenörskap menas kreativitet, initiativförmåga, ansvaratagande, tro på sig själv.
Dessutom är skapande i form av drama, rytmik, dans, musik, bild, text och form viktiga inslag i skolarbetet.
Super!
Organisationen kan bli en stötesten- speciellt om man bara ska undervisa i de ämnen man har behörighet i. För att det som skulle kunna bli riktigt bra, så behövs det ordentliga lektionspass - man ska inte behöva byta ämne och lärare efter 40 minuter. Men nog ska det kunna gå att lösa, med lite flexibilitet från alla håll.
Spännande blir det dock!
Sen tror jag att det kommer andra tolkningar av läroplanen, speciellt när man får med det centrala innehållet. Den som vill ha kvar "stencilskolan" kommer sannolikt att läsa läroplanen som "fan läser bibeln".
Men som jag ser så här inledningsvis, så kan det komma mycket intressant skolarbete utifrån den nya läroplanen. Dessutom ska man höja pensionsåldern till 67 år. Härligt! Får man bara vara frisk, så har man fortfarande ett antal spännande skolår framför sig.
Jag håller också med om att ordvalet i läroplanen är mycket bättre och inspirerande än i den tidigare. Det kommer att bli intressant att läsa hur de skriver om ämnena, ser riktigt fram emot den läsningen i ämnesgrupper =)
SvaraRaderaVi ska till navet på studiebesök till Navet hela skolan på sdudiebesök i NOS-projektet. Det ska bli intressant hur man kan jobba ämnesövergripande, det är också tydligt att det behövs med den nya läroplanen.
Nu är det dags för NP =)