söndag 27 mars 2011

Örebroövernattning...

....blev det denna natt, då vi berövades på en timmes sömn. Så det var jättebra att det var sovande på hotell, för där sover jag aldrig lika gott och länge som i min egen bädd. Tjugo personer med anknytning till vår bygemenskap, därav en man med busskort, anträdde resan i - för mig - halvarla morgonstund .... halv nio. Fikastopp gjorde vi i Karlsborg. Mest populära pålägg var stekt ägg, det vann med hästlängder ...eller hönlängder ... Stora Vättern visade öppet vatten, men nära land låg det fortfarande is. Det blåste kallt och alla sommartoaletter tycktes vara stängda. Men alla fanns råd i nödläge, och mätta och välmående fortsatte vi resan mot Örebro. Anledningen till, den sedan länge planerade Örebroresan, heter Peter. Han är ett barn av vår by, som tog examen som skådespelare på Luleå scenskola i våras. Jobb fanns det för honom på Örebro Länsteater.
Stolta föräldrar ( och världens trevligaste människor) ordnade en resa för alla som var intresserade att kolla in "Ingvar". Under vilken kategori detta musikverk kan sorteras in, det vet inte ens skådespelarna - och jag har aldrig tidigare skådat något liknande.


Peter och ljustekniker ( var namn jag glömt - var det Benny) visade oss bakom och ovan kulisserna när vi kommit fram. Hade inte en aning om att det fanns så MYCKET teknik ovanför scenen. Trodde att det var som på Dalstorpsrevyn, att de flesta strålkastarna fanns längst bak i salongen. Men så var det inte!


Nej, det är inte någon modern version av Hamlet som visas. Det är Peter som visar på perukmakarens skicklighet. En perukmakare som har bidragit till så stora produktioner som "Sagan om ringen" trilogin.


Längst upp på vattentornet, Svampen, 52 m ovan mark, så finns det en restaurang. Både mat (buffé) och utsikt var suveräna - även om det blåste svinkallt på utsiktsterassen och det var svintrångt vid de tätt placerade små borden.


Efter lite vila på hotellet, var det så dags för föreställning. Nio personer uppehöll sig hela tiden på scenen och man framförde historien om Ingvar Kamprad - från före tillblivelsen tills nu - utan att säga ett ord. För varenda replik sjöngs fram - nyskriven musik som titt som tätt blandades med svensk folkmusik, svensk filmmusik och svensk psalmmelodier. Dans, show, tramporgel, fiol, skönsång - glädje, skratt, depression och sorg .... och så BRAAAA! Helhäftig föreställning som alla skulle ha möjlighet att se.

Om jag fattade Peter rätt så har musikföreställningen skrivits och uruppförts i Tyskland och det enda ställe i Sverige, där den tidigare visats, är Malmö.


Mat efter föreställningen, gösplanka på en turkisk restaurang. Helt OK mat, men lite för hög ljudnivå för att passa mig.
Hann med en morgonpromenad, genom de centrala delarna av stan och runt Örebro slott, en byggnad med anor från 1300-tal. En härlig morgonpromenad, inte allt för kallt och med sol som glittrade i Svartåns vatten.
Gemensamt åkte vi till Wadköping. En intressant trästad, liknande inget annat. Flera små hantverksbutiker var öppna dagen till ära. Köpte gott bröd på bageriet och fikade god jordgubbscheesecake på det gamla caféet.


Hemåt bar det vid halv ett. Nytt stopp i Karlsborg, besök på Sibylla denna gång. Och gässen, som vi träffade redan på uppresan, de var lika sociala idag. Fast det gav inget resultat ... för ingen åt utomhus i det vinterlika vädret, den första dagen på sommartiden.

Stackars C-E kunde inte åka med och förlusta sig... han blev vrålförkyld i fredags och har fått vara hemma och kurera sig. Synd, han missade mycket kul + förmånen att tillbringa tid med många goda vänner....

2 kommentarer:

  1. Wow, vilken härlig helg du haft! Sådana saker lever man länge på. Tänk att kombinera vänner och rolig upplevelse på detta sätt. Jag vill jag med...

    Min helg har mest gått åt till läsning och att bara ta det lugnt. Fredagens begravning tog trots allt lite av min kraft...

    SvaraRadera
  2. Vad roligt ni måste ha haft! Låter som en kanonhelg. Själv träffade jag goda vänner igår kväll. För övrigt tagit det lugnt. Ha en bra vecka, den som ligger framför.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas