tisdag 1 mars 2011

Familjefantasi, familjefejd

Äntligen har "Story linen" om Sverige kommit igång. Bra att det tagit så lång tid från första tänket, inspirerat från vänkollega K, fram till uppstarten. För visst har jag haft stor nytta av det K redan genomfört, samtidigt som jag ändrat mycket. Har varit en rolig resa för mig själv, hoppas den blir lika kul och lärorik för eleverna.
Idag har fem familjer bildats i klassen. Fantasin har flödat. En kungafamilj ( på flykt), en invandrarfamilj med en ensamstående pappa, en lantbrukarfamilj, en familj med en pappa som bor på Madagskar och jagar elefanter och en väldigt svensk familj med ensamstående mamma och barn. Kungafamiljen hamnade i Tärnaby, invandrarfamiljen i Nynäshamn, lantbrukarfamiljen i Staffanstorp, elefantjägarpappafamiljen i Leksand och den "vanliga" familjen i Ulricehamn. Vi reste runt i Sverige med Google Earth, och med hjälp av Google så hittade jag bra husbilder och kunde göra ett PP med olika typer av hus.
Sen kan man ju då diskutera om man ska använda alla bilder, utan att kolla om det är OK. Men för skolbruk så är det ju sanktionerat att hämta all bildinfo, och det kommer jag att låta barnen göra i detta projekt. Ska man använda bilder från t.ex Creative Commons eller i Multimediabyrån, så hittar man inte det man behöver. Det där med upphovsmanna rätt, det får vi ta en annan gång.
Jag tycker f.ö. att detta är ett dilemma i datoranvändandet...
Nästa steg är nu att göra klart huset, sätta in det i sin rätta omgivning och samla fakta om sin plats. Denna fakta ska sedan användas i en PP som ska skickas till en avlägsen släkting i USA... vars farmor utvandrat från vår trakt.
Kom på idén i helgen att använda en riktig person som mottagare och förhoppningsvis få något tillbaka. Tog kontakt med unge släktingen Erik i Boulder, Colorado, och han ställer upp. Så då får vi träna på engelska också. Och ta upp lite om emigration... och invandring.
Allt ska avslutas med en Sverigemusikal för föräldrar. Synd att inte Erik kommer, men han kan säkert skicka ett meddelande live....
Fortsättning på Storylineäventyret lär säkerligen följa på bloggen.....


Besökte den som finns kvar av min egen kärnfamilj, min bror, idag. Han och hans fru åker till solen en vecka, och under tiden ska katten Tindra bo hos oss. Hon är kull-syster med våra pojkar, men har levt tillsammans med en hund sedan i september och är inte van vid någon av sin sort. Så det har varit lite familjefejd, bröder och syster emellan så här i början. En riktigt liten fräsfröken är det, som morrar, fräser och samtidigt är nyfiken på sin svart-vita och på sin cremfärgade bror. Fritz bara sitter och tittar på.... det har kommit och gått så många katter i hans liv, så en mer eller mindre är inget att bry sig om.

Tittade vidare på "klass 9A" i går. Funderar mycket på om det är ett bra sätt att visa upp skolan på. Jag tror inte det. De tre oraklen är väl inte fullkomliga de heller, jag tycker det är så fult att hoppa på de unga lärarna - samt hela Sveriges samlade lärarkår - på det sätt som gjordes i går. Synd, synd .... det känns som om man inte vill betala TV-licensen när den folkägda TV-kanalen är så här omdömeslösa.

Tittar vidare ut på de länkar jag har till olika bloggar och konstaterar att det är stiltje hos många bloggare just nu. Hoppas att det inte är något bestående fenomen....

1 kommentar:

  1. Stiltje på bloggen, ja, men fullt ös för övrigt. Ska bli roligt att ta del av er storyline. Det låter riktigt spännande. Tittar inte på 9A. Gillar inte heller hur skolan och lärarna framställs i den här typen av program. Jag tror inte på "superlärare".

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas