måndag 21 mars 2011

Snösmältning, snödroppar samt sorkskott synliga

Äntligen så har snön smält undan så mycket, så att vårens modigaste små välkomnare kunnat visa sig. Få växter är väl så efterlängtade som dessa vårbudbärare.
I perennrabatten kring altanen har en oinbjuden gäst varit på underjordisk vandring under vintern. Sork eller mullvad har skjutit upp jordhögar på några ställen. Ingen stor katastrof direkt, klart möjligt att återställa. Sju plusgrader och lite blåst har satt ordentlig fart på snösmältningen, även här på höglandet mellan Grimsås och Nittorp.
Stannade en stund extra i skolan idag, sedan Skolväskan tipsat om en ny Ken Robinson-föreläsning på nätet. Man blir så nöjd och glad när man hör denne omtalade man säga sån´t som man själv tänker.
 • Konformitet i skolan är rent förödande
 • Se varje elevs möjligheter.
 • Se inte bara teoretiska ämnen, pluggämnen, som viktiga.
 • Arbeta ämnesövegripande
 • Tänk på hållbar utveckling i allt skolarbete
 • Gärna prov. men bara som diagnos - inte som syftet med undervisningen

Hoppas att våra bestämmare kunde vara kloka att visa föreläsningen för alla pedagoger på kommande studiedag. Vi behöver lite motvikt till Björklundsideologin. En ideologi som inte stämmer med nya läroplanen - medan Ken Robinsons tankar är läroplanstänket när det är som bäst.

Jag önskar att man kunde var tre lärare om två klasser/klassenheter och kom i rutiner där man gjorde planeringar gemensamt och lade upp ämnesövergripande arbetsområden, istället för som nu ha olika lärare som ansvarar för olika ämnen. Lärare och ämnen kan ha draghjälp och nytta av varann.

Dessutom önskar jag att förslaget om att bygga en ny F-6-skola för hela rektorsområdet i centrala Nittorp - som varit utan skola sedan 1962 - klubbades och blev verklighet inom några år. Så klokt att göra en större skola, med större möjlighet till att olika komptenser skulle kunna samverka, än att som nu, det hela tiden görs en massa nödlösningar på tre små, och mer eller mindre renoveringsbehövande skolor. Tänk, så kul att få jobba på en helt ny skola, byggd för dagens behov. Önskar också att jag finge vara med i utformningen - har ett antal idéer om lokaler ........ bibliotek skulle vara Navet - datorer och böcker .... stora rum ........... mycket space... lämpliga för både rörelse och sittande .... bildsal, musiksal centralt, flera no-rum .....

Musikalen om Sverige som Toppenklassen ska spela upp för föräldrar om tre veckor börjar ta ordentlig form. Många av eleverna vill göra något litet soloframträdande med sång, instrument eller som skådespelare. Härligt så länge de vågar och vill. Har flera elever som får mig att rysa, så bra sjunger de....

Spinning om en stund .....nu är de inte så lång tid kvar innan man kan ge sig ut på rörlig cykel. En lite annan upplevelse än att sitta på den stillastående. Men ledarna har till 90 % fått till härlig musik .... utan den skulle nog spinning bli en omöjlighet ...........åtminstone för mig.

2 kommentarer:

 1. Härligt med snödroppar!
  Jag tycker att du är en mycket klok kvinna med bra tankar och förslag. Klart du ska vara med och utforma en ny skola, du sitter ju inne med erfarenhet som många av oss saknar.
  Kul med musikal, det ger alltid mersmak =)
  Lånade länken till din film med Sir Robinson till fb
  Kloka ord kan man inte sprida för mycket =)

  SvaraRadera
 2. Härligt att snön var borta när jag kom hem för en stund sedan. Haft några roliga och inspirerande dagar i Stockholm. Skulle gärna vilja jobba på din skola när den blir verklighet, om det inte var för avståndet dit.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas