lördag 22 september 2012

Fyra förstafunna i fina Fänestad

 Har funderat lite fram och tillbaka om jag skulle våga åka på ett geocachingevent. Har känts lite ensamt och kymigt, även om merparten av de som anordnat eventet är kända vänner och geocachingkollegor.
Nu löste sig allt, då Johanna hade möjlighet att åka med, och dessutom tyckte att det kunde vara kul och intressant.
Vi kände oss välkomnade redan från det att vi gick in genom dörren i Sommarhemmet i Fänestad. Idel glada miner och välkomnanden.

Eventet hade fått sitt namn efter en skatt som hittats i byn, en silverskatt från omkring 1000 e.Kr.


 Kreativa och kontaktrika Inga ( forjoi) hade lockat dit vikingatidsmannen som grävde ner skatten i de orostider som var för ungefär tusen år sedan. Han hade rest mycket den här mannen, han hade med sig ett arabiskt mynt hem, samt ett stort antal tyska och engelska silvermynt.


 Den fantastiska kvinnan hade även fått kontakt med silverskattens upphittare, Sven Anders Andersson Falk, som hittade silvermynten år 1873. Det var en lite girig man, som försökt behålla skatten för egen vinning, men han blev avslöjad och fick lämna ifrån sig alla pengarna.


 Johanna och jag tog det lugnt, när klockan blev två och det var dags för vår skattjakt. Några tokiga förstahittarnördar sprang i väg först av alla, vi gick sist ut. Det där med att komma först, det har jag ju aldrig fattat.
De flesta gav sig av söderut, där gömmorna låg tätt, medan vi gick åt nordväst ...längs byvägen.
Och tänk vi kom först till de fyra första cacherna, till de två första tillsammans med "united colours" från Anderstorp. Han hade bil, vi hade bestämt oss för att promenera och förlägga dagens motion till Fänestad.


 Cache nummer två var jättefin, ett litet råttbo i en en. Konstigt tyckte vi, att ingen som hade bråttom brytt sig om att gå åt det är hållet. Nu fick en ointresserad förstafinnare ändå finna först. Johanna tyckte nog att det var roligare att vara först, än vad jag tyckte, hon manade på, så att vi skulle hinna före vår (trevlige) kombatant även till nästa gömma.


 Vandradee i vackert väder genom en fin by, Fänestad. Ett fin landsbygd, bara dryga milen från Värnamo.  Super-superfint. Antar att Stor-Bolmen skapat landskapet.


 Jodå, Johanna blev första att hitta även  nästa gömma. Lite snårigt, stenigt att ta sig fram. Gömman fanns i en gammal mjölkkruka, ja, det var ena nostalgikänslan att se en sådan igen.


 Förstafinnargömma nummer fyra, den hittade jag före Johanna. Lite liten gömma för mina fumliga fingrar, lyckades med nöd och näppe få in loggremsan i den kretiva gömman.


 Förstod att det var färdigt med förstafinneriet när vi mötte två fot-blöta killar. De kom från Växjö och hade  genat genom sankmark och var blöta långt över stövelskaften.


 En fågelholk, placerad en bra bit från skogsvägen, var den svåraste gömman. Johanna fick balansera på en hal björkstock för att nå upp, och väl uppe så kunde hon inte se hur den skulle öppnas. Fick ringa Fredrik, cachegömmaren, och få lite hjälp.
Att vi kunnat öppna denna gömma, var sedan till hjälp, när vi fann en likadan som dagens sista och tionde gömma.

 Det lilla huset i den fina vitlavsbacken, den blev min favorit. Känns välkomnande att hitta en fin gömma på en fin och välkoordinerad plats.

Efter den här gömman övergick mulenhet och trivsam, kul promenad i en regnig, genomblötsgörande vandring. Sammanlagt blev det tio cacher - och allt var toppenkul, utom det som föll ner från skyn.

Blodsockernivån var oroväckande låg när vi kom tillbaka till sommarhemmet vid halv fem tiden. Yrsel och huvudont började göra sig påmint, men det botades med tre grillade korvar och torra kläder.


På ett event får man priser också... alla fick (!)... jag valde en bok om Erik den fjortonde, utgiven på Isabergs förlag i Hestra. Ska bli kul att läsa.

Kaffe hos Johanna och sedan hem till ännu mer mat, som C-E fixat.
Varm dusch och torra kläder, det var inte helt fel.

Det finns många cacher kvar i fina Fänestad. Dem ska jag ( och Johanna) återvända och leta upp vid fler tillfällen. Bra närman kan promenera mellan gömmorna, då förenar man motionsnytta med geocachingnöje på ett bra sätt.

Tack Inga, Katrin, Fredrik, Ingemar; Stickan ... och alias Virrepinnen för ett kul event. Kommer sannolikt att besöka fler sådana, om de finns i närheten.

3 kommentarer:

 1. Kul att ni kom och att ni lyckades hitta så många och t o m några FTF. Trött men nöjd med vårt första event kan jag nu softa i soffan medan alla loggar trillar in i mailboxen. Välkomna tillbaka för att hämta resten.

  SvaraRadera
 2. Synd inte jag kunde delta, jag hänger gärna på vid annat tillfälle. Ni verkar ha haft supertrevligt... Grattis till FTF:arna även om du inte har förstånd att glädjas över dem... :-)

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag har följt din blogg sedan början av juli ungefär, och jag kände väll att det var dax att ge sig tillkänna nu, när jag smygläst såpass länge.
  Vad kul det verkar med att vara med på ett Event, det har jag inte fixat än. Jag har visserligen inte varit igång med burkletandet så länge, bara sedan juni, men ändå. Känner att man ibland är väldigt anonym, man är sitt alias, men det är väll därför jag har ett så fantasilöst... malinidalskog... Jag kommer att med glädje fortsätta följa din blogg!! Tack för underhållande läsning! Mvh Malin Sköld i Dalskog

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas