tisdag 25 september 2012

Lyckade lektioner

 Ibland blir det bara bra. Oftast när man spontant kommer på hur man ska genomföra en lektion.... när den från början är ganska oplanerad, när hjärnan fortfarande har möjlighet att kreera lektionen, när den inte är mer eller mindre förtryckt i en pedagogisk planering.
Ok, de "strikt" planerade lektionerna blir helt ok de också, men de är inte de lektioner som man vill stjärnmärka.
Förr-förra veckans haikuskrivning var en stjärnmärkt lektion och idag hade jag en igen.
Har både femman och sexan i matte under sextio minuter per vecka. Stressigt värre, man hinner inte hjälpa alla om man har ambitionen att ägna största delen av lektionen till att göra bokens uppgifter.
Idag var det inte alls speciellt stressigt, bara kul. Femmorna fick i smågrupper tillverka en kvadratmeter och sexorna fick rita bilder på olika uppgifter med bråk. Oj, vad bra den blev!


Vore klokt att skriva ner alla bra lektioner i efterhand. Kanske lägga ut dem på nätet. Eller skriva bok... det är ju inne nu....Saknar den fantastiskt bra webbplatsen "Näthinnan" från Beringsskolan i Örkelljunga. Där var det nästan bara bra lektioner, genomarbetade sådana ... och inte bara ett uppladdat arbetsblad, som det ofta är på lektion.se....
Hade själv en superbra grej om grammatik där, jämförande i flera språk.  Numera har jag bara några papperskopior kvar. Synd när man stänger ner en webbtjänst som är så bra!
Kanske man skulle försöka sig på att ge ut en bok "Lyckade lektioner" .... och samla sina och andras gyllene undervisningsögonblick... Vad säger ni om det kolleger?

2 kommentarer:

  1. Kul idé! Saknar också Näthinnan. Tar till lektion.se nån gång vid kriser. Delar din åsikt helt här. Mina lektioner idag var nog mest halvlyckade. Imorgon har vi studiedag så jag kanske kan få lära mig något själv.

    SvaraRadera
  2. Jag kommer att köpa din bok! :) Jag är glad om jag får till en halvbra lektion... När jag läser om dina superlektioner inser jag att jag saknar er alla; både elever och personal!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas