lördag 1 september 2012

Sommaren sopställd


 - Nu har jag ställt sommaren vid soptunnorna, sa jag till C-E.
-  Du gör mig deprimerad, genmälde han.
- Men sommaren ÄR slut, det är bara att inse faktum. Nu har vi en härlig höstmånad, ofta en av årets allra härligaste månader, att se fram emot.

Sommarblommorna har varit långlivade detta år. Hade inte hjärta att slänga de ännu blommande växterna. De står bra framför sophörnet.


 Införskaffade lite höstväxter igår. Några ljungplantor, ett antal cyklamen och prydnadskål.

Gick länge och valde bland det stora utbudet som fanns utanför blomsteraffären i Tranemo. De hade extraerbjudande dessutom. Köp fyra och betala för tre. Varvid jag insåg att det skulle vara lagom för mina behov att dubbelera detta erbjudande.  Lyfte i olika färger på ljung, olika färger på cyklamen, i en höstbegonia.... valde och ställde tillbaka. Bestämde mig och betalade.


Problem uppstod då jag med pengaväska och två kassar i händerna skulle anträda bilfärden hem. Var var bilnycklarna? Visste att jag burit dem i handen, upphängda på  ett finger då jag började välja blommor. Hade inte brytt mig inte om att försöka stoppa ner dem i de små fickorna som fanns på de jeansbyxor som jag för dagen bar. Knälånga, för att jag skulle kunna vad omkring i ekosystem insjö.... vilket jag också gjort tidigare på dagen.
Letade ändå i alla fyra fickor, i de två kassarna och i den lilla väskan. Ingenstans fanns bilnycklarna. Gick in i affären och kollade om de fanns på disken. Det gjorde de inte.
Affärsinnehavaren och en kund började hjälpa mig leta.  Vi gick i de spår jag gått och lyfte på alla växter, gul ljung, ljusrosa cyklamen, röd cyklamen, prydnadskål, höstbegonia.... Ingenstans fanns några nycklar.
Paniken började smyga sig på.....
De måste ju finnas. Bilen stod trettio meter bort, och den var låst. Genom ett tryck på nyckelplasten...
Kröp på marken och tittade under alla vagnar med blommor.... Inga nycklar...
Hjärtat bultade .... Tog mig på vänstra sidan av brösten.
Där putade det ut..... och i behån fanns hela nyckelknippan.
Snart senil lärarinna gjorde uppenbarligen så som hon brukar då hon har kjol utan fickor. Under ett, av sig själv, obevakat ögonblick stoppades nycklarna ner på det säkraste stället. Ingen tar på hängbröstad tants hängena....
Vi skrattade gott åt det hela, och den ännu äldre ( än jag) kunden talade om att hon brukade förvara sedlar i behån. Ett riktigt tryggt ställe.
Slutet gott och idag är höstens blomstervackerhet utställda på trappa och brunnslock.


 Denna lördag, den första i hösthelgen, har varit helt underbar. Sol och lagom värme.
Cyklade en kilometer ut i skogen på förmiddagen, och plockade snabbt åtta liter lingon. ( Lagom mycket till syltkitteln.)
Rensade de röda bären i solen på altanen, och kokade så småningom tio minuterssylt. Lingonen kokar i tio minuter i två liter vatten. Efter denna tid rör man ner tre kg socker i sylten och häller sedan upp på burk. ( Gäller för åtta liter lingon) Den sylten blir supergod, geleaktig och aptitligt ljusröd.
Det finns mängder av lingon i skogen, går gärna ut och plockar nästa helg också. Om någon vill ha bär, så hör av er. Rensa och koka sylt,det får ni göra själva. Tycker att det är så synd att de goda, fina bären förfars....


Lite sittande i solen och en kvällspromenad har jag också hunnit med.
En härlig dag, fylld av aktivitet.
Lagom långa dagar nu, tycker jag, då skymningen faller vid åttatiden. Synd att vi inte kan stoppa och konservera den härliga hösttiden och leva i den tills i slutet av mars, då den nästan lika härliga våren är på väg.
Får passa på att njuta av  hösten, så länge den varar....

4 kommentarer:

 1. Vilka underbara bilder! Sylten låter mumsig. Har också haft en härlig dag utomhus på eventet i Vaggeryd. Lite skönt trött blir man.

  SvaraRadera
 2. Än finns det lite sommar hoppas jag. Tar fasta på din sista mening och lägger till sensommar. Tack för ett trevligt inlägg och många fina goa dagar önskar jag dig.

  SvaraRadera
 3. Njuter synen av dina härliga fotografier... asgarvar åt ditt skämt som visade sig vara tagit direkt ur verkligheten! Önskar dig en fin söndag... blir förmodligen ingen vilodag hos dig du har ju mycket att plantera... eller känner jag dig rätt så har du redan gjort det och tänker på promenad ;-?

  SvaraRadera
 4. hehe... vilket härligt inlägg. Lagt bilnycklarna i BH:n, ja det är kanske inte så ovanligt. Men att hitta dem där i samband med att många hjälper till att leta efter dem, litet pinsamt... eller!? Det hade jag nog tyckt, i alla fall... *s*

  Jag tycker inte om de tidiga kvällarna, mörkret kommer alltför fort. Jag vill ha ljust länge, ljuset är viktigt... Men inget att göra åt... snart kommer ljuset åter... :-) En härlig lördag hade vi...

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas