fredag 9 maj 2014

Intressanta iakttagelser

Oj, vad denna vecka gick fort. Känns som om jag inte riktigt var med hela tiden.
Två dagar gick åt till de sista nationella proven. Vi hade fysik.
Det gäller att vara bra på svenska om man ska klara nationella prov. Det gäller både svenska, no och so.
Tycker att det är helknäppt att de ska vara komplicerad läsning och mycket att skriva vad det gäller no och so. Om man nu ska ha de tokiga proven, så anser jag att den elev som har lättare att uttrycka sig muntligt, ska få möjlighet att göra det.
Så länge den möjligheten inte finns, så är prov i no/so långt ifrån likvärdiga. För det var ju inte förmåga att läsa och skriva svenska som skulle testas... eller?

Idag firade vi att proven var över. Nitton olika prov har mina sexor haft. Hela terminen har gått åt till att repetera inför och genomföra prov. Rabarberpaj och vaniljglass firade vi med.

Varför firar vi med "onyttigheter"? Det hade väl varit sundare att fira med fruktsallad. Fruktsallad är gott... men onyttigheter i form av rabarberpaj är godare.

På måndag kan vi börja normal undervisning igen. Då har eleverna vikarie... jag ska iväg och rätta proven. Men riktig undervisning ska det iaf bli, med en äkta legitimerad pedagog som vikarie.

Skoldagar kvar? Tja, ett tjugotal. En fredag för mina elever, två för mig. Eleverna ska på skolresa en fredag. Jag är inte ens tillfrågad att följa med.... Tokigt, tycker jag. Fast jag hade svarat nej... rena nöjesresor är inte vad jag tänker mig som skolresa. Förr i tiden, så var det både nytta och nöje som gällde. Då var det självklart att läraren skulle med och att läraren var den som hade huvudansvaret under normal lektionstid, och föräldrar som hade huvudansvaret under kvällstid.
Konstigt egentligen.... man har haft en klass i fyra år..... och så är man inte ett dugg involverad i avslutningsresan....


Idag var det premiär för eleverna på geocaching-elljusspårsslingan. (Elevens Val)
Intressant ur många perspektiv. ( Hoppas inte jag blir anmäld till högre ort, för nu ska jag skriva om några eleviakttagelser....)

Vilka elever väljer geocaching? Det är inte mainstream-eleven. Det är den elev som är sig själv och vågar vara det, utan att känna press från någon. Det är elever som är bra i individuella sporter, men inte är med  i lagsport.
Det är också helt idrott-ointresserade barn. Det är elever som är duktiga på allt/mycket... eller som är duktiga i och intresserade av enstaka ämnen. Elever med huvet på skaft! Kreativa elever.  
Tänker att det är många geocachare, och nu pratar jag om vuxna, som är synnerligen kreativa, har huvudet på skaft och har naturen som ett stort intresse....

 Sen är det så intressant att se eleverna i aktion.
Idag hade alla möjlighet att ha någon slags gps, en "riktig" eller en mobilvariant.
Några har riktigt bråttom. De vill vara först till gömman.
Någon annan tar det lugnt, hinner även kolla och kommentera naturen vi går igenom och vet att cachen finns kvar när han/hon kommer fram.
Någon elev skriver personliga loggar direkt i telefonappen, någon annan vill inte logga alls... att hitta gömman är det viktiga, att logga spelar ingen roll.

Alla återfinns bland vuxna geocachare... eller hur?Hade  bara mobilen med när jag, en bit efter eleverna, gick det 2,7 km långa elljusspåret.
Det är sällan eller aldrig som jag är så "dåligt" utrustad, och en iakttagelse denna fredag, det är att mobilkameran på Samsungen inte är så dålig.
Tog denna bild via Instagram och delade på Twitter och Facebook.
Fick en kommetar på FB, en kommentar som verkligen "gjorde" min dag. En geocachingvän som jag aldrig träffat irl skrev "Du tar alltid så vackra bilder."
Vad skulle du önska att man tyckte om dej? är en fråga som man ibland ställer till (yngre )  elever.
Svaret brukar bli "Att jag är snäll" "Att jag är bra på. fotboll" " Att jag är en schysst kompis".
Tänkte på det, då jag på seneftermiddagen gick efter gräsklipparen; Vad skulle jag vilja att man sa om mej?
Jo, precis detta "Du tar fina bilder".
En intressant egen-iakttagelse.

En positiv kommentar betyder otroligt mycket.
Vi är lite dåliga på att ge sådana.
Vi är däremot väldigt bra på att framföra kritik på mer eller mindre subtila sätt....

Idag har vi inhandlat lite till växthuset. I morgon ska det inhandlas ännu mer på Grimstorpet.

"Blå rundan" i Torskinge står också på programmet för i morgon. Förhoppningsvis ska vi hitta en eller två av Ingas (forjois) "gamla" adventsmystar också. Löste två stycken framför datorn, efter att ha druckit nästan två glas (fredags)-vin. Intressant iakttagelse: Antingen var mystarna lätta eller också har vin en intelligenshöjande effekt. Tror mest på det sista!
Ytterligare en intressant iakttagelse: Pratade om Fairtrade i so/grön Flagg idag. Upptäckte att det är Fairtradevin som gör hjärnan extra effektiv.

2 kommentarer:

  1. Instämmer. Du tar fina bilder. Och skriver intressanta iakttagelser.

    Kul att ni kommer till trakterna imorgon. Hör gärna av er så kan jag komma och följa med en bit. Ska in till stan ett ärende på fm bara.

    SvaraRadera
  2. Det låter som en bra arbetsvecka! Fin bild med barnen i skogen...

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas