lördag 5 oktober 2019

Stängt


Höstvemodet satte åt tanten idag.
Det gör det alltid, vid den tid på året, då vi stänger till den gamla Halmstadsstugan.
Det känns så definitivt, sommaren är över, nu har vi en lång, mörk vinter framför oss, innan vi kan öppna huset för användning igen.
De flesta stugägare ( tror jag iallafall) behöver inte stänga ner för vinter längre. De har moderna isolerade stugor. De behöver inte bekymra sig för sönderfrusna rör, och de kan utnyttja sitt sommarhus året runt.


På ett sätt så skulle jag också vilja ha det så, men tänker jag på ett annat sätt, så ser jag inte tjusningen att tillbringa helger i ett sommarstugeområde, när det är kallt och mörkt och havet är allt  annat än inbjudande.
Samtidigt så vet jag, det är många som lämnar sina hus i inlandet och flyttar till sina sommarhus, när barnen lämnat hemmet eller när man kommit upp i pensionsåldern.
I vårt hus kan man inte bo på vintern, det är byggt som ett sommarhus en gång för länge sedan, och det är så vi får använda det.
Någon gång på vinterm på väg till eller från Malmö, så brukar vi åka fram och titta till det. Det brukar bli en kort promenad på stranden också. Lockas till havet året om, det gör jag... men föredrar insjöbad. Sån är jag....
Årets Halmstadsommar har väl varit ganska normal. Ganska många besök i stugan, inte så många övernattningar.
Men nu är det slut, nu är där stängt för i år.


Dagens promenad på stranden var helt underbar.
Solen sken från en molnfri himmel och luften var ovanligt siktig. Man såg t.o.m Väderöarna, där utanför Bjärehalvön. ( Inbillade jag mig)
Spår av hästhovar visade att stranden tidigare idag, hade använts som en jättepaddock.
Hundar är numera tillåtna på stranden, träffade på ett par stycken tillsammans med matte/husse.
De sista veckorna i sommar var strandlinjen riktigt tråkig med massor av tång och sjögräs, som man fick vada genom för att komma ut till badbart vatten,
Idag var alla spår av den illaluktande sörjan borta, liksom massor av strandsand. Det har tydligen blåst stormbyar vid hallandskusten. Lite kallt att bada dock, men vattnet såg väldigt inbjudande ut.


En ensam nyponros var sent ute. Inte en chans till pollinering. Men en härlig påminnelse av den sommar som var, det var den.
Tänk om man kunde göra som många djur gör, gå i idé mellan november och febr- mars.
Visst skulle man, nu när man är pensionär - eller iallafall borde vara-  bosätta sig i Spanien/Kanarieöarna under några vintermånader.
Tror bara att jag skulle längta hem, något alldeles förfärligt.... till barnbarna.... och även till vintern i Sverige. Trots att jag avskyr den.
En vecka i solen i februari... det har vi ju unnat oss tidigare.... kanske  man skulle kolla den möjligheten igen.......



Nog stämmer det att äpplena blir fina när det är mycket rönnbär. Inga mängder med äpplen i år, men de är verkligen fina. Inga larvhål, inga bruna skorvprickar,  Har aldrig förstått hur det hänger ihop, mycket rönnbär, fina äpplen.Någon som vet?


Resan till Halmstad, det blev en tur på ungefär sex timmar. Halva tiden på vägen. En stund i Halmstad, med torgbesök och fika på  det anrika caféet Regnbågen.
Medan C-E såg till att tömma stugans alla vattenrör, så tog jag den härliga promenaden. Satt en stund i solen och njöt... sen var det dags att åka hem, för den som bestämmer ville hem till fotbollslördag framför tvn. Lite synd att inte ta tillvara det fina vädret....

Fick hem och lägga in gurka/göra bostongurka i stället. Fanns fina smågurkor på torget. Inte till samma pris som på Möllevångstorget i Malmö, men till väldigt fin kvalitet. Har aldrig gjort Bostongurka tidigare, men fann ett recept på https://fredriksfika.allas.se/ och resultatet blev riktigt bra. https://fredriksfika.allas.se/?s=bostongurka

Den här buketten plockade jag in i går. Idag har den vackra rosenskäran blivit helt förstörd av frosten.
Sommaren har definitivt stängt för i år. Jag längtar till det är öppningsdags och invigning av en ny sommar.

5 kommentarer:

  1. Det är rönnbärsmalen som använder äpplen som larvföda när det inte finns rönnbär att lägga äggen i.

    SvaraRadera
  2. Så klart det känns vemodigt att ta farväl och stänga för vintern, men tiden går fort och snart är det vår igen :)
    Förr, när jag odlade massor med gurkor då blev det gurkor på både längden och tvären ... bl.a. bostongurka enl. ett liknande recept - gott, gott! :)
    såg att du fått svar om äpplen/ rönnbär - hittade denna text på Wikipedia:
    Rönnbärsmal (Argyresthia conjugella) är en fjäril som tillhör familjen spinnmalar. Den förekommer i Europa och Sibirien, centrala Asien och Japan, samt i Nordamerika. Som larv lever den på frukterna av rönn, men år då fruktsättningen hos rönn är dålig kan den också angripa äpple och uppträda som en skadeinsekt i äppleodlingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ett utförligt svar Ang. De extremt fina äpplena i år. Och den extrema mängden rönnbär. I år finns verkligen möjligheten för rönnbärsmal att föröka sig.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas