fredag 27 oktober 2023

Så himla kul!

 


En bild på tre pensionärer.  Tre seniorer. Tre äldre personer.  Jag var den fjärde.

Inte kunde man tro att det är mer än femtio år sedan, som vi tillbringade veckodagarna tillsammans. Mer än trettio år sedan som vi alla sågs senast. 

Min väninna sen högstadiet och gymnasiet och jag,  har haft regelbunden kontakt i alla år. Förra året "bjöd vi in" vår gemensamma gymnasiekompis, I, då vi bestämt oss för att träffas nära hans boende. Idag var ytterligare en av våra bästa vänner från gymnasiet med på träffen.

Lunch på restaurang i Borås och sedan fika hemma hos väninnan.

Det kändes absolut inte som om det var fyra sjuttioåringar som träffades. Det var fyra unga sinnen som delade på minnen.

Som vi skrattade år alla tokigheter. Vår gymnasieklass N 1, N 2, N 3 b, var rätt stökig.  Till skillnad mot a-klassen. Den som hade bäst avgångsbetyg i vår klass hade samma snittbetyg som den sämsta i a-klassen. 

Vi kom ihåg olika saker, från gymnasietiden. Jag minns tydligt när vi/ de två killarna skulle kolla hur magnesium reagerade med vatten. En av killarna hämtade en liten bit Mg i det olåsta materialskåpet, under det att kemi/biologilärare Jennervik lämnat klassrummet för ett ögonblick. H lade den glänsande metallbiten i ett vattenglas och spolade på vatten. Det blev en ordentlig smäll, glaset splittrades och en skärva träffade I på hakan. Läraren kom inrusande och där stod I och höll handen för hakan  medan blodet rann.

 - JAG HAR INTE GJORT NÅGOT!, försäkrade han.

Eller samme kille, I, som hade långt till skolan och dessutom tränade friidrott på hög nivå. Han hade det kämpigt att hinna med skolan och satt uppe nätterna igenom inför en tenta. Ofta var han borta dagen före tentan också, för att hinna läsa, så han åtminstone kunde få en trea på provet.

Vi tyckte att I tog sig onödigt mycket  ledigt inför prov, och ville uppmärksamma honom på detta. Varvid H ringde hem till I, för att låtsas vara rektorn. Det var skolans telefonautomat som gällde. Väninnan och jag stod bredvid och fnissade, då H föreställde rösten. 

Mamman svarade. I var inte hemma. H sa då att I skulle ringa upp rektor Hindse'n så snart han kom hem..  Vilket I gjorde. Rektorn blev mäkta förvånad.....

I var inte glad på sina kompisar, dagen där på.

Det var många tokigheter från gymnasietiden som avhandlades. Jag skrattade så jag hade ont i magen.

Förfesten ( inför en biopremiär) med mellanöl, som några av killarna hade ...längst bak i klassrummet... under en svenskalektion, ledd av alkoholiserade  läraren, den hade jag t.o.m dokumenterat med bild.( Hade tydligen med kameran till skolan ibland)

En gång skolkade vi en eftermiddag. Det var när H fått körkort. Han körde oss de dryga tre milen till Ulricehamn i sin pappas bil. Där fikade vi, innan vi åkte tillbaka till Borås igen. Vår kompis B var med också. 

Nä, vi var nog inga idealelever. Men roligt hade vi.

Naturligtvis pratade vi en hel del om vad vi gjort under de 51 år som gått, sedan vi slutade gymnasiet. Att H, som hade under 3 i snittbetyg, skulle bli civilingenjör, elitmotionär, gourmetkock och gammaldansare, det kunde man inte tro.

Superkul att träffas!  Nu ser vi fram emot en ny träff till sommaren. 


22 kommentarer:

  1. Fjortonåringen älskar att titta på gamla foton!

    SvaraRadera
  2. Så himla roligt att minnas!
    Vi som tyckte vi var så busiga. Fast vi var ju bara 8-9…tänk så långt hemifrån vi byggde koja, åkte buss ner till stan. Det är ju otänkbart idag!
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket mer frihet förr. Inte samma koll.

      Radera
  3. Helt underbara historier från dåtid! Sånt finns inte idag. Eller, gör det? Fast på ett annat sätt.
    Kul läsning, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var ju ändå rätt oskyldigt... fast kanske på gränsen ibland

      Radera
  4. Du vet väl att dagens sjuttioåringar inte är sjuttioåringar, bara som siffror dock men i verkligheten är vi mera som femtioåringar? Nya rön efter vetenskapliga undersökningar om då och nu. Vi mår bättre, vi rör oss bättre osv. Vi har yngre sinnen än förr när man var sjuttioåringar. Hjärnan är mera mottaglig etc. Jag suger i mig allt sånt som gör mig ännu yngre, åtminstone i tanken. Och ni blev ju ännu yngre nu när vi var tillsammans och kom ihåg hyss och liknande. Givetvis var ni idealelever...de som inte var busiga njaa. Det hörde ju till att ta ut svängarna lite.
    Tack för ett härligt inlägg!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo nog har man ett yngre sinne. Fast lite ont i kroppen... och åren som är kvar .. de är inte så många, men det gäller att ta dem tillvara. Kram

      Radera
  5. Kul att träffa gamla vänner. Och minnas lite tokigheter.
    Önskar dig en trevlig helg! Kram Lisa

    SvaraRadera
  6. Så roligt att träffas och så många härliga och roliga minnen! Härligt att ni fortsätter att hålla kontakten. Min erfarenhet är att det lätt rinner ut i sanden annars vilket är väldigt synd.

    Önskar en fin lördag nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gäller att ta tag och hålla i. Nu har vi tagit ett bra grepp, tror vi. Kram

      Radera
  7. Karin har en poäng där - dagens 70 plussare är betydligt yngre än dom för 50 år sedan.
    Skoj att ni kunde väcka så många minnen och skratta got. För du vet väl att ett skratt om dagen förlänger livet. Så bra att ni ska träffas igen kommande sommar:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det ju. Och sinnet är ungt!

      Radera
  8. Vilket härligt busigt gäng ni var ... och är igen. Ja, härligt alltså, men kanske inte så busigt :) Kul läsning!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Så roligt att ses! Och fina och roliga minnen har ni . Härligt! Gläds med er och kan känna igen mig här.
    Kram

    SvaraRadera
  10. Aktiviterna ni har verkar väldigt kul, jag kommer ju inte på nåt, min hjärna har lagt av känns det som, stresshjärna! Men det med tiden vinner o förlorar, den snappade hjärnan upp direkt, nåt att glädjas över ,-))
    Ja så sant som Ava säger. jaha ja, det skulle jag kommentera i nästa, läser ikapp ,-) Men gus så kul att träffa gamla kompisar ,-) Då känns ingen ålder ,-)) Roliga minnen ni har tillsammans ,-))) Så kul det måste vara att minnas och träffas. Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  11. Klok flicka.
    Så trevligt att träffa kompisarna från förr! Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas