måndag 16 oktober 2023

Höstsol

Det var frostigt ute, då jag hämtade Boråstidningen i postlådan vid halv åtta.  Tio meter från dörren. Friskt och gott mot bara ben. Och väldigt vackert. 

Snart kom solen. Vad gjorde vi då? Jo, städade huset. Bestämde det igår, och då fick det bli så. Man får ta tillvara de hellediga dagarna. De är inte så många. Och huset behövde definitivt en uppfräschning, från topp till tå. Fyra timmar drygt tar en helstädning av två våningar +källare. Maken dammsuger, jag dammar och våttorkar golv. SÅ gott när storstädningen är gjord. Nu blir det ingen sådan förrän efter jul. Bara mindre insatser däremellan, lite i taget.

Höstsolen värmde gott under det att jag satt på altantrappan, medan maken lagade lunch. När jag blundande kunde jag låtsas att det var april, för ungefär så kändes solen mitt på dagen. Öppnade jag ögonen insåg jag att vi haft årets bästa tid bakom oss. 

Men en solig höstdag, det är ju också en alldeles, alldeles underbar dag. Måste förstås ut på en promenad. Kom på... jag tar en LÅNGSAM promenad, och tar med mig systemkameran som sällskap. Med tanke på hur bra min mobilkamera är, så får Canon komma ut och lufta sig alldeles för sällan.



Gammelrosen från mitt barndomshem, den har gjort sitt för säsongen.


Stjärnflokan är fortfarande vacker.

Höstigt på "hygget".

Inte mycket kvar av den här röllekan.


I den djupa skuggan, där låg frosten ännu kvar.


Några rönnbär blev det inte i år. Vi fick "maskätna" ( larvangripna) äpplen i stället.


Asplöven har snart darrat färdigt.  Och himlen är vackert blå.


Inte ens lönnen har blivit så rödfärgad denna höst. Frosten nöp till så sent som förra veckan.





Fortfarande vackert i svägerskans trädgård. en kilometer från oss. Svåger Roger var ute, så jag fick en liten pratstund med  honom.


Kolla, där kommer timmerbilen med granvirke från avverkningen i skogen. Var ute och kollade där igår. Oj, vad skogsmaskiner förstör. Speciellt när det är så blött i markerna som det är nu. Beundrar ändå dem som kör de stora maskinerna i skogen samt dem som kör de tunga och långa virkesbilarna på smala skogsvägar. 



En sista smak av sommar för getingflugorna. 


Förgänglighet, det gäller för allt levande.


Asken är det träd som lövar sig senast på våren. De brukar avlöva sig tidigt också, men här finns det en hel del löv kvar.


Lindens fröställningar syns fortfarande.
Lindblomsdoft, en ljuvlig högsommardoft. 




Yes, äntligen är koflocken hemkallad. Det är öppet för att gå favoritrundan igen. Men inte idag. Idag är det långsamhetens lov och höstspan, som gäller.


Det var en gång en vacker cerise mjölkört...


Alen är en märklig växt. Den har alltid gröna blad. Ingen färgskiftning alls.  Den har både han och hon-hängen. Tidigt på våren blommar alen, och då ser trädet mörkrött ut. Frukterna/ fröna bildas inne i en kotte, som sitter kvar över vintern. Två generationer på samma gren... 


Man behöver fylla i alla hålor på vägen, som tung trafik och hårt regn ger upphov till. Grovt grus finns i högar på olika ställen längs vägen....


Hundkex-skelett. 

Avlövat.


Vi håller ut, så länge det går.



Flytande förgänglighet. ( Massor av vatten i dikena)


Absolut höst.


Sista solrosen


Sista solstrimmorna, för idag.




26 kommentarer:

  1. Så många vackra höstbilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vackert just nu! Lättfotat.... Eller det kanske betyder något annat...

      Radera
  2. Vilken dag! Nästan otroligt fin om man jämför med när det "stormade". Lugnet EFTER stormen.
    Vi har dock njutit av den mestadels inifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vackra dagar. Gäller att njuta. Inifrån eller utomhus

      Radera
  3. Det är verkligen fint ute nu. När det är fint väder. Det var det idag, men i natt, som det blåste och haglade!
    Fina bilder! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hotas med snö mot slutet av veckan!

      Radera
  4. Herreguuuuuu vilken mästarfotograf du är!!! Fantastiska bilder!!!
    Vi hade nog likadant väder idag. Jag njöt för fullt - på balkongen. Att städa när det är soligt och 23 grader (på balkongen) klarar jag inte. Planerar inte städning heller, men en sak är säker - inte städar jag när det är soligt. Under hösten/vintern får jag nog städa oftare är jag rädd för. Eller så gör jag som de flesta av mina grannar - anlita ett städföretag som gör jobbet åt mig... Det gäller bara att få en viss kroppsdel ur vagnen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja... så märkvärdiga är de inte. Ett par är riktigt bra. Men jag är alldeles för urskiljningslös. Städar så länge jag orkar!

      Radera
  5. Hösten är vacker, alla fina färgskiftningar. Det börjar bli dags att städa ur och stänga ner uterummet. Tror inte att vi kommer att sitta där ute mer i år.
    Ha en fin höst dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Altanmöblerna är inne. Nu får man sitta på trappan. Kram

      Radera
  6. Mobilkamera i all ära som räcker långt för oss på bloggar och sociala medier. Men ibland är det kul att ta med en mer "riktig" kamera. Du hann fånga mycket höstiga blommor och färger på den promenad.

    SvaraRadera
  7. Här var det gott om vackra höstbilder! Hösten är verkligen en vacker och färgrik årstid. En lite vilotid innan julförberedelserna startar. I butikerna har de förstås redan börjat . Blir visst tidigare för vart år som går. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg julgrejer på Rusta för ett tag sedan. Lagom att börja vid 20 nov, tycker jag

      Radera
  8. Jag måste säga att det var väldigt, väldigt trevligt att få gå på höstpromenad tillsammans med dig. Många vackra höstfärger.. Konstaterade igår att asken tappat alla sina löv här. För bara ett par dagar sedan lyste dom gula. Men det finns fortfarande mycket färg kvar att njuta av.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte också att det var trevligt på höstpromenaden. Att kolla på det lilla och det stora.

      Radera
  9. Skönt att få storstädat. Å visst har vi fått en hel del sol denna oktobermånad, Vackra men lite vemodiga foton har du tagit på alla höstens färger. Jag fick också veta lite matnyttigt om de olika träden! Tack för det! Ha en fortsatt fin onsdag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vemodigt, ja. Finns massor av lövträd i byn. Måste jha funnits någon för änge sedan som vvarit intresserad över att planetera in så många som möjligt. Finns bok också, men dit kom jag inte på fotorundan. Och alm.... de båda får jag fota nästa gång. Kram

      Radera
  10. Verkligen en strålande dag och skönt att ta dessa vackra dagar till vara. En härlig runda. Tycker du lyckades väldigt bra med det. Ljuvliga bilder. Och visst blir det viss skillnaden med kornigheten i en mobil och i en systemkamera. (Märks ju mest om en förstorar bilderna)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns bara kul att gå omkring med en "riktig" kamera och leta motiv någongång ibland. Ktram

      Radera
  11. Underbart soligt och varmt på eftermiddagarna, äter fortfarande frukost ute på altanen.

    SvaraRadera
  12. Härligt vackra höstbilder du generöst delar med dig av!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas