onsdag 11 oktober 2023

Funderar


 Det sägs att 80 % av tankarna jag tänkt i dag, de tänkte jag även i går. Tror inte att det gäller alla dagar dock. Fast .. förstås... jag har allt funderat på följande tidigare också;

På gymmet står alltid ROCK-kanalen på, då man sätter på radion. Superbra musik tycker jag. När jag har min "gymtid", tidig förmiddag, så spelas en lista från ett speciellt år. Rockåret si och så. Idag var det 1984. Andra gånger har det varit ett år från sjuttiotalet, andra gånger från nittiotalet. Men aldrig från 00-talet... eller -10-talet. Har inte funderat på det tidigare, men det är nog så att det har inte gjorts mycket rock på 2000-talet.

Jag har spelat lite rock på mina musiklektioner. Det finns en del elever som uppskattar det, men de flesta gillar inte  musikstilen. 

Vad gillar ungdomar? Rap!  Till väldigt stor del. Och vad handlar Rap oftast om? ( Om man nu skulle lyckas höra vad som "sägs". ) Jo, ofta om droger och våld!


Regnet öste ner, då jag stod i köket och fixade lunch samt gjorde ett par kakor.  Kålpudding, mjuk pepparkaka och en äpplepaj, som kollegorna ska få smaka i morgon. Det gäller ju att använda ugnen, när den ändå värms upp.

Radion står alltid på hos oss. Dock ej ROCK, utan P4. Jag är en sådan som  gärna vill hålla mig uppdaterad. Uppdaterad på elände!

Funderade på vad det är för människor som kan gå in i hus och hem och döda andra. Hur är de skapta, hur har de blivit sådana? Funderar också på hur folk är skapta som kan hylla Hamas, för att de dödat israeliter. Tänker också på hur man tänker då man direkt ska hämnas på ett lika blodigt sätt. Och människorna som inte vill ha strider och människoslakt, vem bryr sej om dem?

Hur skulle världen se ut om det vore kvinnor som styrde! Inte skulle det finnas tn massa krig och elände då? 

Tänker också på hur krigets maskineri förorenar jorden. Vem pratar om det? Blir så förbaskad då jag hör EU-länder skicka vapen till Ukraina. Försvarsvapen i form av luftvärn,ja... men inte stridsvapen, vapen som förstör och som dödar Hur sjutton ska man få slut på krigen om man bara eldar på med mer vapen?

Plötsligt sken solen. Dags att gå ut och lufta sig!


Ville fånga hösten på bild, men insåg att det är ganska grönt ännu. Ovanligt nu när vi kommit till älgjaktstid. Mitten av oktober, då brukar de sista löven lämna träden. 

Det har varit älgjakt i dagarna tre.  Aldrig tidigare har det väl hänt att det stora jaktlag inte lagt ner ett enda djur. Man har sett älgar, men inte många. Och vissa älgar, som ko med kalv samt tjurar med visst antal taggar i sin krona, dem får man inte skjuta.

Gåendes på den regnvåta grusvägen, med gröna löv på många träd, men också en hel del som tappat fästet, funderade jag på hur vi tar hand om vår planet. Det pratas så mycket, men vem bryr sig om att göra något åt det som förstör miljön?

Flygen går som aldrig förr, bilar rullar i miljontals bara i Sverige, vapen tillverkas och används! Och det enda som tycks räknas, det är att vara rik, vacker, ung och inflytelserik!


Tiktok, Snapchat, influensers och musik som förhärligar droger och våld! Visst blir jag mörkrädd när jag tänker på framtiden. 

Men så tänker jag att så har man i alla generationer tänkt och oroat sig. Vi som är gamla, vi är främmande för det nya, så har det alltid varit. Och krigiska män, de har alltid funnits, oskyldiga har alltid fått lida. 

Status quo! 


Det gäller att se det vackra, det positiva, det glädjegörande i livet och inte ge upp, fast man känner sig nedslagen. 

Jag beställde fyra olika fröer idag. Fröer som kan sås på hösten och sedan planteras ut nästa sommar. Perenner, som finns kvar i många år. Som kan fortsätta blomma när jag inte längre finns....

Det gäller att ha framtidstro, både gör sig själv och för dem som kommer efter 

Det var mina funderingar idag.



22 kommentarer:

  1. På mitt gym finns det ett rum där det inte alls spelas någon musik. Med lite lättare maskiner där man inte behöver ställa in sitthöjd och annat krångligt, utan bara behöver bestämma motståndet. Där är jag oftast. Förmiddagarna är det flesta något äldre där.
    Så tyst så man bara hör ens egna flåsanden. (Jag hade hellre lyssnat på radion, gärna P4). En del har ju snäckor i örat, där de kan bestämma sin egen musik. Någon sådan har inte jag.
    Resten av ditt inlägg tänker jag inte kommentera... Kan inte formulera mina tankar i några få rader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skrev ju ett eget inlägg i ämnet alldeles nyss. Det blir både kommentar och inspiration.

      Radera
  2. Du och dina bilder! Du är en så otroligt duktig fotograf:-)
    Vad gäller musik så är jag urusel på den genren - också. Är nog kvar på 1980-talet med Bruce Springsteen, Lou Reed, Neil Young och David Bowie och några till. Rap och hårdrock är ingenting för mig.
    Äger ingen radio, men grannen förklarade häromdagen att man kan lyssna på vanliga radiokanaler via mobilen - jaha...
    Vad gäller alla dessa krig så orkar jag inte ens fundera på det längre. Tror att Zelensky just nu är skitsur, då alla blickar nu riktar sig till Israel och han helt plötsligt hamnar bara på en andra plats.
    Har sagt det förut och vågar säga det igen. Israel och Netanyahu har haft möjlighet flera gånger att göra en parkeringsplats av Palestina. Israel har alltid lyssnat på västvärlden och låtit bli. Den här gången har Hamas gått för långt, samt man har överlistat Iron Dome och alla säkerhetsinrättningar Israel trodde var oövervinnerliga. Men där hade det fel, rejält fel. Den här gången tror jag att Israel går hela vägen. Och landet har mitt fulla stöd.
    Allt som händer i Sverige med explosion och gängvåld. Inte ens då höjer jag på ögonbrynen längre. Man blir avtrubbad. Då det är många riktigt unga människor inblandade så undrar jag vilka värderingar ungarna har fått av föräldrarna. Inga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Skulle bi alldelesför tyst utan radiobruset. Är van vid det sedan barnsben. FAst då fanns det kanske bara P1. Minns tydligt "dagens dikt", "dagens eko" och "sjörapporten".
      Visst blir man avtrubbad. Gängskjutningarna går in geneom ett öra och ut genom det andra. Åtminstone så långe de bara är gängmedlemmar som skjuts. Men det har ju tyvärr också ändrats.
      Konstigt med föräldraansvar! Finns inget.... hos en del föräldrar.

      Radera
  3. Som jag och mina kollegor brukade säga, NFÄD. Något Fel Är Det! För visst är det så. Jag förstår inte vad som far i en del människor i dag. Femtonåriga pojkar mördas och krig startas som om det handlade om en TV-spelsvärld. Ärligt talat så tror jag att med fler kvinnliga ledare hade världen sett bättre ut. Macho- och maktgalna män har inte på ledande positioner att göra. Tyvärr är det som BP säger att man blir avtrubbad. På något vis orkar man inte ta in allt även om men vet att det är total galenskap.

    Önskar en god och fridfull kväll!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror definitivt att det vpre bättre om kvinnor styrde. Vi må vara avundsjuka på varann och kanske ibland maktgalna. Men vi fryser ut våra "fiender" i stället för att ha ihjäl dem. Inbillar jag mej...Bättre så....fast inte bra...

      Radera
  4. Något gym går jag inte på, så om där är musik vet jag inte. Enda gången jag lyssnar på radio är i bilen, då är det Mix Megapol som gäller.
    Krig och elände är så tråkigt. Jag vet inte om det hade hjälpt med kvinnor som styr. Titta på Arbogamördaren och dessa som mördade Tove. Finns nog lika många sjuka hjärnor i kvinnor.
    Det mördas var och varannan dag, det är helt obegripligt och fruktansvärt hemskt.
    Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror ändå att det är ett fåtal kvinnor som slaktar folk. Gissar att det var en "olyckshändelse" med Tove. Arbogamördarwen... nä, den känner jag inte till. Tror attd et är mer än 80% män, som sitter i våra fängelser exempelvis. Testosteronet är aggressionsframkallande, sågs det.

      Radera
    2. Hon som dödade Saga och Max, två små oskyldiga barn. Av svartsjuka.

      Radera
    3. Det har undgått mej. Bra att man inte tar till sig allt elände. Tror dock inte att kvinnor är de som konspirerar och startar krig och överfall.

      Radera
    4. Det är säkert tio år sedan. En tysk kvinna. Mycket uppmärksammat i media så jag tror du förträngt det istället. Mamman, Emma, har också varit mycket på tapeten.

      Radera
  5. Musiksmaken är verkligen delad. Jag gillar rock, men inte hårdrock. Det gjorde min son och nu har Rasmus tagit över hans intresse med samma favoriter. Hur orkar de där gamlingarna fortfarande åka runt och turnera? RAP är för mig helt obegripligt. Jag hör inte ett ord och var finns melodin i det hela? Jag är antagligen för gammal och mossig. Krig och elände har funnits i alla tider, men nu hör vi talas om allt som händer i världen på ett annat sätt. Tror inte att de som håller på att kriga och mörda över huvud taget tänker på vad de gör.Det finns många människor som inte har existensberättigande. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan skriva under helt på dina tankar. Är verkligen ett ROCK-fan, men blir det för obegripligt "brötigt", då får det vara. Och RAP... vem hör vad som sägs. Utom i refrången då... Banan, melon, kiwi och citron.... huvudsaken är att vi blir kanon.... Vet du, jag är inte för fullständig demokrati och yttrandefrihet. Tycker attd et är heölt fel låt för ungar att sjunga på. Speciellt "mellanåldern" som förstår vad som sjungs! Kram

      Radera
  6. Här är en till som gillar rock plus en hel del annat, dock inte rap. Krig gillar jag inte heller och nu är det ett till som startats i världen plus alla dessa gängkrig ... usch!
    Nej då tittar jag hellre på dina vackra bilder. För dom är verkligen vackra!!!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Var ju sol igår. Idag oxå, förresten. Blir fint med sol på höstfärger. Kram

      Radera
  7. "Det gäller att se det vackra, det positiva, det glädjegörande i livet och inte ge upp, fast man känner sig nedslagen".
    Kan bara instämma.
    Barbro <3

    SvaraRadera
  8. Vi är många nu som skriver att det har gått för långt nu med allt elände. Inte bara gängvåld och skjutningar, det krigas som aldrig förr, hela världen är snart en krutburk,. Överlevnadsprocenten för vår stackars planet minskar för var dag som går. Fy bubblan för att lämna detta sjunkande skepp till våra efterkommande. Jag är nyhetsknarkare, inte på tv, men jag läser diverse nyhetskanaler på datorn och lyssnar på radionyheterna. Men radion står aldrig på, orkar inte ta in så mycket skval som sänds där. Men allvarligt så blir man snart antingen totalt avtrubbad eller galen...
    Vet inte vilket jag föredrar. Trist kommentar, men det är ju så det känns, klämkäcka får andra vara
    Men en kram får du, en varm sådan

    SvaraRadera
  9. Har tagit del av dina tankar. Och nog kan man både tänka och fundera. Vi får aldrig reda på vad som rör sig i sjuka människors hjärnor. Vi kan inte frälsa någon. Det är besvärligt när elakheten och ondskan sprider sig. Man kan bli mörkrädd.

    Musik gör ändå gott. Man är aldrig ledsen när man kommer hem och har lyssnat på musik och/eller har sjungit själv. Man är glad.

    Jag har aldrig varken radio eller TV på för jämnan. Jag tycker om tystnaden, lite vilsamt, men hänger ändå med i nyheterna, läser mig till dem.
    Godnattkram!

    SvaraRadera
  10. Rap handlar verkligen inta bara och droger och våld... är som vilken annan musikgenre som helst; om känslor, vardag, förluster... Fina höstbilder.

    SvaraRadera
  11. Man hör ju inte vad de säger, men läser man texterna, så blir man mörkrädd över hur mycket förhärlingande av v¨ld och droger det är. Och det lyssna ganska små barn på Sen finns det undantag, det förstår jag. Petter är nog ett... fast jag här ju inte vad han säger heller. Och då undarar man över meningen me´t...

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas