tisdag 21 april 2009

Sicken service


I söndags kväll bet jag sönder en tand. Trettiosju timmar senare lämnade jag tandläkarmottagningen med samma tand i skick som ny. Det kallar jag service - och lite tur att det fanns en återbudstid som passade mig.

Många är fortfarande ängsliga för tandläkaren, att det ska göra ont.... andra är mer ängsliga för att tandläkarräkningen ska bli för hög. 1350 kr kostade en dryg halvtimmas arbete, trevligt bemötande och ett gott hantverksjobb. Det kan ju tyckas vara mycket för stunden, men utslaget över tid, så tror jag att få har en tandläkarräkning som överstiger 10 kr per dag.

Vi är lite bortskämda tycker jag, det som är nödvändigt i livet- det ska inte få kosta något, medan det lilla extra kan få kosta ganska så mycket. Jag vet att det finns en hel del människor som inte har 10 kr per dag över, och då tänker jag .... tänk om man kunde omvandla osunda bonuspengar som var tänkta för redan välbeställda personer, att bli tandläkar och medicinpengar för dem som har det allra sämst......


Jag har haft utvecklingssamtal under två eftermiddagar/kvällar. En rådande inställning är att man ska förlägga dessa samtal på arbetstid - "Kan man ta ledigt för att besiktiga bilen, så kan man ta ledigt för att gå på barnens utvecklingssamtal."-

Jaja, det är helt tillåtet att så tycka., men i fråga om samtalstider vill jag gärna bjuda mina elevers förädrar på god service. Det vållar mig inget som helst besvär att ställa upp på lite senare eftermiddag och kvällstid, och kan jag på det sättet vara till hjälp, så är det en vinst för familjen och även för mig.

- Men man ska aldrig vara ensam på skolan vid ett föräldrasamtal, invänder då den som vill problematisera. Det kan ju hända att man upplever hot eller blir hotad....

Men snälla, jag har haft tusentals samtal under åren, och jag har aldrig någonsin känt något hot eller något obehag i samband med dessa. Jag är medveten om att sådant förekommer, men inte bland de föräldrar jag har -har haft - jag tror att det är ganska sällsynt. Men nog är det precis som det där med att vi ska ha allt nödvändigt gratis eller subventionerat - idag ska alla människor och alla situationer bedömas utifrån risker och ett ifrågasättande synsätt.


Jag gillar inte det ... speciellt som jag vet att innebörden om den självuppfyllande profetian faktiskt inte är helt tagen ur luften.

3 kommentarer:

  1. Skönt att du fick tanden ordnad. Skönt med service. Har försökt få till lite service från min vårdcentral. Väntade förgäves en timme efter utsagt tid på att de skulle ringa. Det kallar jag dålig service. Sen var jag tvungen att åka. Ska försöka boka tid via nätet nu.

    Har också haft utvecklingssamtal idag, fast bara ett och det var uppföljning av åtgärdsprogram. Jag har lagt de flesta samtalen under min arbetsplatsförlagda tid. Det har gått bra att få föräldrar att komma. Som sagt kan de ta ledigt för att åka till Ullared... Det jag har märkt är att det blir något färre pappor som kommer, men inte så stor skillnad. När det gäller hot från föräldrar så har jag faktiskt varit med om. Det var inte roligt. Tack och lov att en kollega råkade vara kvar sent den kvällen. Fick bra stöd från skolledning, men oroskänslan satt i länge. Tur att det inte är vanligt.

    SvaraRadera
  2. Skönt att du fick hjälp med tanden. Vi har fin service för det mesta.

    Det är vanligare att man lägger utvecklingssamtalen på arbetstid nu, jag erbjuder några då eleverna slutar. De som kan väljer att ta dessa och de tycker att det är bra. Men flertalet erbjuds att samtala efter 17.00

    Men på vår skola är det inte föräldrarna som tycker att tiderna inte passar, utan det är eleverna som tycker att träning av fotboll är viktigare än att veta hur det går sista året i grundskolan!
    De får även med föräldrarna att tänka så, vilket jag tycker är helt ofattbart. Det handlar om 30-45 min en gång /termin mot träning tre/veckan under större delen av året.

    Jag tycker att det behövs en skärpning hos föräldrar som tycker att träningen är viktigare än utvecklingssamtalet!

    SvaraRadera
  3. Håller med om det där med träning - det tar jag inte hänsyn till. Det är ju en helt annan sak än arbetet.
    Jag är väl blåögd - jag tror ju att ev. hot är storstadrelaterat.... men där ser man. Jag känner mig i allafall trygg med mina föräldrar....

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas