torsdag 23 april 2009

Kul, kreativ kunskapskanal

... och då tänker jag på PIM.
När jag fick höra om att alla SKULLE gå PIM-utbildning, så blev jag, som vanligt, sur och vresig.
Varför kan man inte i stället förklara vad det handlar om, och INBJUDA till utbildningen. Jag kanske är jättespeciell, men att TALA OM VAD JAG SKA GÖRA, det gör mig sur. Men bjud in mig ... och jag säger oftast ja tack!
Tänkte förresten på det igår också, när våra kursleare skulle läsa en dikt som vi skapat i skogen. "Då blundar alla", sa ledaren. Tror ni jag blundade? Hade hon sagt " Man får en bättre upplevelse om man blundar" - vad tror ni jag gjort då? Bra! Rätt gissat!
Försöker tänka på detta i mötet med eleverna också, och jag lyckas oftast med vädjanden eller förklaringar varför det kan vara bra att göra på ett visst sätt ....men ibland är stubinen kort/man mår inte riktigt bra/man är trött - och då uttrycker man sig ( =jag) klumpigt, och då blir det uppmaningar och det fungerar mycket sämre.

Tillbaka till PIM, kompetensutvecklingen via nätet, där man får lära sig att göra bildspel och filmer bl.a.
Vi avslutade Storyline "För hundra år sedan" för två veckor sedan, och nu har femmorna fått göra en film som läggas ut i ett e-twinningprojekt "Time machine".
Den sista filmern blev färdig idag och vi tittade tillsammans på resultatet. Eleverna berättar på engelska om sitt liv som torpare, herrgårdsbarn, bondbarn och statare. Man har lärt sig massor, och man vågar uttrycka sig på engelska, trots att allt inte är helt perfekt. Jag tror att vi alla var mycket imponerade över arbetet - jag allra mest - eftersom barnen jobbat väldigt självständigt i sina grupper.
Och jag tror att 14 -16 åringar i Belgien, Frankrike och Storbritannien, samt deras lärare i historia, tycker att 11-12åringarna i Sverige är riktigt duktiga.... Här kommer ett smakprov!

3 kommentarer:

  1. De är duktiga! Och det är roligt att ta del av deras filmer.

    Vi tyckte samma sak som ni om PIM först. Motståndet var hårt från somliga som inte hade tid med PIM. Blev klar med PIM3 för ett tag sedan och använder det jag lärt mig tillsammans med fyrorna. De gör filmer om sina favoriter på engelska. Jättekul!

    SvaraRadera
  2. Jag har precis påbörjat kursen i PIm, det är första PIM-utbildningen i Sverige för Mac. Vi i Falkenberg är ju pionjärer inom detta område =). Kommer att skriva om en föreläsning om just 1-1 senare.
    ha de gott/ Bodil

    SvaraRadera
  3. Min första dator ( -92) var en liten Mac. Införde även mac i skolan. Sen kom det nå´n från kommunen och bestämde att alla skulle ha PC. Och när maken fick mäjlighet att köpa genom företaget, så blev det det hemma också. Det var en speciell känsla med macen!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas