torsdag 25 juni 2009

Klippklyverier


Denna dag är en klippdag. Jag har blivit klippt av min vanliga frissa och gräsmattan har blivit klippt av sin vanliga gräsklippare. Några klipp vet jag inte om jag gjort, om man undantar att jag köpte jordgubbar för enbart 25 kr litern i Sveriges billigaste matvaruaffär, Ica i Tranemo....


En frissa/frisör är ju även terapeut och diskussionspartner. Tänk, vad mycket en frissa får höra i förtroende. Säkert skulle de ibland behöva ha en egen terapeut för att själva kunna prata av sig allt vad de tvingas bära. För i hårfrisörskans profession ingår inte bara hårologi, utan även det goda omdömet att kunna låta förtroenden och öppenhjärtliga samtal få stanna vid det och inte utvecklas till skvaller. De frissor jag träffat, har klarat detta utmärkt.

Oftast blir det ju att man pratar semesterplaner, så här års, och det gjorde vi. Plus lite annat småprat. Mina nya bruna slingor var folieinpackade, och infärgningen fick verka medan en ung tjej blev klippt. Hon var pratsam och pratade om allmänna saker, där jag också ibland kunde kommentera och ställa frågor. Rätt som det var sa hon:

- Det är den 26 idag. Hjälp, då blir det tufft på jobbet.

- Var jobbar du då, undrade jag.

- I den stora matvaruaffären, sa hon. Och det ska ni veta, att den dagen löningen kommer, då handlar folk som tokiga. Man är precis slut efter en så´n dag.

Jag och frissan tittade på varann och sa samtidigt:

- Men mat, de måste man ju alltid ha, kan det verkligen vara någon skillnad?

- Oja, i skulle bara veta. Handla inte i eftermiddag, om ni inte måste!


Detta var en absolut nyhet för mig, och väldigt konstigt att förstå..... Är inte de dagar förbi, då man festar vid lönetid och suger på ramarna dagarna före....? Speciellt så här i kontokortstid, då många bara betalar sina samlade matinköp en gång i månaden....


Så var det dags för sköljning och klippning. Av någon anledning kom vi att tala om de svarta ungdomarna. De som färgade håret kolsvart, sminkade sig hårt och skrämmande, bar svarta kläder och hade ett antal piercingar. Vi kom fram till att dom är borta - åtminstone i våra bygder. Vi diskuterade vart de tog vägen.... var det bara så enkelt att de lät håret bli brunt, började använda ljusare smink, tog bort sina ansiktssmycken, skaffade lite färgglada kläder -och lämnade den långa ungdomstiden, som varit fylld av osäkerhet, och blev unga vuxna. ?

Eller finns de svarta människorna kvar i större städer - det skulle vara intressant att få veta.


Nästa hårklyveri kom att handla om vad det är för trender som gäller idag.... nu när det svarta försvunnit... vad har kommit i stället. När jag var ung var det ju mods som gällde - jag försökte hänga med så gott jag kunde i deras uttryckmedel - men mamma stoppade de allra värsta... armejackor och byxor inköpta på överskottslagret, det gick inte för sig....

Sen kom punkarna och skatarna och grungarna.... vad är det som gäller idag om man vill sticka ut lite, och på det sättet tala om att man finns? Skulle någon trendkännare (kanske K) vilja kommentera och förklara för mig och min hårfrisörska.....


Gräsklippningen gick snabbt och enkelt med vår lättkörda maskin. Gräset växer så det knakar, och har på de flesta ställen besegrat vårens tråkiga mossmatta.

Efter väl förrättat värv tog jag en stor tallrik jordgubbar. Jag ville ha mjölk och socker till. I vår familj dricks aldrig någon mjölk, ja, om man undantar katten då. Mjölk används enbart i matlagning och till bakning. Ibland blir mjölken gammal innan des används. På dagens mjölkpaket stod det bäst före den 11 juni. Jag luktade och smakade och se, den exakt två veckor för gamla mjölken, var det inget fel på.

Varvid jag återigen ställde mig samma fråga: Hur ska vi bära oss åt för att förhindra att tonvis av UTMÄRKT mat KASTAS, bara för att det står ett speciellt datum på förpackningen.
Bilden är tagen i Svenljunga - jag tog en halvtimmes promenad där på morgonen - mellan gräsklipparhämtning och frissa. Bilden tog jag på en gångbro över Ätran.

1 kommentar:

  1. Spännande med en ny frisyr. Jag har också en bra frissa. Om jag vill prata, så gör vi det. Om jag vill vara tyst, så är vi tysta. Ibland vill man bara inte prata trivialiteter. man kanske kommer direkt från jobbet och är helt slut. Då är det skönt att sitta och blunda medan hon förskönar knoppen.

    Några svarta ungdomar finns det nog kvar, men inte många. Jag undrar när alla "gällivarehäng" ska försvinna. Det är inte så värst snyggt, tycker jag.

    Jag dricker aldrig mjölk heller, men det finns det andra som gör. Konsumtionen är mycket nyckfull. Ibland går datumet ut, ibland är det tomt i kylskåpet, när jag ska värma min mjölk till latten. Jag testar alltid lukt och smak innan jag kastar. Så gjorde man ju alltid när man var liten. Det fanns aldrig bästföredatum på mjölken från våra kossor. Å andra sidan var den alltid nymjölkad.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas