lördag 22 augusti 2009

Heureka - hittat

Det var länge sedan som jag höll jämna steg med den digitala utvecklingen och höll mig ajour med dess möjligheter .You Tube trodde jag i det längsta var en demoraliserande webbplats. En massa dåliga filmer, som barn inte borde titta på. Upptäckte så småningom att det finns en del roligheter och många goda föreläsningar på You Tube. Och idag har jag gjort ytterligare en upptäckt - efter tips från mina elever - jag har upptäckt att man kan hitta i princip ALL musik på You Tube.


Vilken jättemöjlighet - framförallt att hitta gamla godingar, som man bara har på vaxskivor i dåligt skick - och med urusla spelmöjligheter... den gamla skivspelaren har ju sett sina bästa dagar.



Den digitala världen öppnar så många nya möjligheter - verkligheten minimerar möjligheter. Jag tänker då på skolvärlden. Förr kunde man tillsammans med sin klass och barnens föräldrar planera skolresor, och på ett enkelt sätt samla in en liten summa pengar per månad. Visst, det fanns någon enstaka som hade svårt att få en femtiolapp över varje månad, och det fanns elever i klassen som bidrog med mindre pengar än vad de andra gjorde.
Det fanns för och nackdelar - och jag håller med om att skolan inte ska ta ut avgifter från barnen. MEN jag tycker att det är upp till föräldrarna hur de vill göra, och jag tycker att det är rimligt att elever kan betala en liten summa när det ger dem möjlighet att uppleva något utöver det vanliga, t.ex. teaterbesök eller badresa till äventyrsbad.
Att helt förbjuda avgifter gör ju att man begränsar elevers tillsammans -upplevelser.
Tidigare år har föräldrar kunnat godkänna att deras barn får åka bil med annan förälder eller med läraren. Detta har, trots pengainsamlingsförbudet, gett mina elever, att med intresserde föräldrars hjälp, möjlighet att se traktens alla fornminnen. Vi har också åkt bil till kommunens mest berömda byggnad ( omnämnd av Jan Guillo i "Sommar"), Torpa Stenhus och till ruinen av den medeltida befästningen Opensten. Vi har, tack vare intresserade föräldrar, som velat ge sina barn möjlighet att komma ut "i världen", varit med på "Rädda Ägget" på Chalmers.


Detta år kan inte föräldrarna godkänna att deras barn får åka bil under skoltid. I år är möjligheten borta. Vilket betyder att vi får stanna i Grimsås - och som längsta utflykt åka på simlektioner i Tranemo.


Jag undrar vad "de som bestämmer" är rädda för? Det talas om föräldrainflytande - här har ju föräldrar verkligen möjlighet att bestämma vilka möjligheter deras barn ska ha.....
Man tycks vara så oerhört förskräckt för att den lilla minimala OM-katastrofen skulle hända, så att allt blir förlamat tack vare det. Eller att det möjligen skulle finnas någon förälder som skulle sätta sig emot en insamling av tjugo kronor per elev, och vända sig till den farliga kontrollerande Katlalikande draken, Skolverket.
Det är min tolkning.

Vår skola har blivit erbjuden att få ta över äldre laptops, jag tror de kommer från gymnasiet. Det kan ju vara ganska OK , trots att de inte finns möjlighet att koppla in dem på nätverket. MEN då händer följande - man avinstallerar hela Officepaket - och datorn är utrustad med Wordpad och Paint. Snacka om möjlighet till användning av de datorerna.


Igår blev jag riktigt glad i hjärtat - samtidigt som det gjorde ONT. Lärarna i en av de lägre klasserna hade samlat ihop skolan båda bärbara laptops, de båda stationära som fanns i klassrummet OCH dessutom TAGIT MED SINA EGNA LAPTOPS. De behövde lite hjälp med att koppla in skolans enda projektor (det ska bli fler) och jag frågade vad de skulle göra. Jo, de skulle lära sina små elever att skriva veckobrev....
Vi blir fler och fler som försöker göra IKT som en naturlig del av undervisningen - problemet är att möjligheterna till en god undervisning är begränsade.


Nu ska jag lyssna på en av mina favorit klassisker http://www.youtube.com/watch?v=UmVkSEhVcuo.....


men hur gör man för att lägga in You Tubeklipp på bloggen. Kan någon berätta?


Har f.ö. läst ytterligare en utmärkt svensk deckare

---- Skumtimmen.

Theorins nästa bok, Nattfåk, ligger i hyllan och vänta på att bli läst. Tänk, vad många fantastiska författare det finns. ...


Snart ska ja se Arn-film nummer två på Canal Plus - hoppas att den är lika bra som den första!










1 kommentar:

  1. Då har vi suttit och tittat på samma film. Brukar också leta på YouTube efter gamla godingar från förr. Ibland hittar man dem, ibland inte. Än så länge får vi anlita föräldrar som chaufförer. Annars skulle inte vi heller kunna göra några utflykter. vem har råd med buss?

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas