torsdag 6 augusti 2009

Ytterligare yrke?


Konstiga morgonfunderingar man har så här på sommarens andra ( och näst sista ) feriedag. Semestern tog ju slut i tisdags.
Mina funderingar har gällt grundskollärare som måste lägga del av sin tjänst på fritids. Jag tror nog att det förekommer på antalet skolor. Att vara grundskollärare och fritidspedagog är ju inte riktigt samma sak - tycker jag. Att splittra upp sin tjänst på ytterligare yrkesverksamhet skulle kunna ge sämre kvalitét i undervisningsyrket. Dessutom är det svårt att bli en bra fritidpedagog, under några timmar i fridtidsgruppen.... Och den verksamheten får ju inte bara bli barnpassning.... tycker jag. Och om man nu måste ta av grundskoleresurser för att fritidsverksamheten ska vara fullt bemannad, är det då inte bättre att en person har en tjänst som innefattar övningsämnen ( t.ex) i skolan och sedan har stor del av sin tjänst på fritids. På så sätt jobbar man ju inoom näraliggande ämnesområden, och man har möjlighet att lära sig och göra ett bra fritidspedagogjobb också. Detta i stället för, som jag vet förekommer, ett antal grundskollärare går in på fritids under ett par timmar varje vecka. Det känns ju varken hackat eller malet...
Så gick mina tidiga morgonfunderingar.... vill gärna veta vad ni andra har för åsikt i detta. Jag må vara helt fel ute.....
Ytterligare ynnest vore att Elfsborg kunde slå Braga på Borås Arena i kväll. Ysterhet skulle då ytbryta.... eller heter det utbryta....?
Ha en bra sommardag och njut av blommorna vid Cramers perennplantering!

1 kommentar:

  1. Vilken fantastisk perennrabatt! Där ligger man i lä.

    Hittills har vi inte behövt gå in på fritids på vår skola. Snarare tvärtom. Fritidspedagoger har tagit hand om t ex idrotten i någon klass. De har också hjälpt till i specialundervisningen bl a lilla gruppen och praktisk matte och svenska. Till hösten vet jag att förskollärarna i F-klassen måste ta fritidstid men jag tror de löser det geniom att de tar all Fa-tid själva i stället för att jobba på fritids på em. För några år sedan var vi tvungna att avlösa någon på fritids under konferenstid så att någon därifrån skulle kunna vara med. Det var inte populärt hos någon lärare och blev starkt ifrågasatt. När jag vikarierade som bitr rektor såg jag till att det togs bort.

    Tyvärr är det många nyutbildade lärare som måste ta jobb på fritids och i förskolan. Vi skulle behöva dem i skolan men det är pengarna som styr inte behoven.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas