måndag 4 januari 2010

Typiskt tjurig-tjej tilltag.

Vaknade vid åtta, men ville inte riktigt slå upp ögonen och grabba tag i BT som låg vid sidan av mig, i sängen. Fortsatte blunda och halvsova, tills jag hörde en bil backa fram och tillbaka alldeles bakom mitt huvud. Det var den väntade pelletsleveransen som kom. Och den var välkommen, det fanns bara fem säckar/påsar kvar i pannrummet.
Normalt så brukar vi baxa in påsarna genom pannrumsfönstret, C-E står därute, jag står nedanför i källaren. Men nu visste jag att C-E ska jobba länge i kväll, det är ju bokslutstider, och jag ska åka på gamladalstorpskollegeträff redan vid sextiden.

Så vad göra ? Jo, äntligen kom en lagom utmaning i min väg. Det var klart att jag skulle bära ner de åttio sextonskilossäckarna genom källartrappa och tvättrum.


Och nu har jag gjort det. Känns mycket bra. Dels att jag klarade min egen utmaning, dels att jag fick ett riktigt träningspass samtidigt som jag utförde något nyttigt och dels för att jag "slipper" gå ut på promenad i dag ... det har jag ju gjort så många gånger under lovet, så det känns lite tråkigt. Jag har gått de flesta vägar som är någorlunda framkomliga nu när det kommit en decimeter snö.
Ganska intressant att iaktta sig själv, hur man går tillväga när man ska bära dessa lite otympliga säckar nerför en snötäckt trappa. Först bar jag under armen, men det var lätt att tappa grepeet, sen bar jag i famnen-men då fick jag gå så sakta i trappan eftersom båda händerna var upptagna ... Efter 15-20 säckar kom jag på grejen, att slänga upp säcken på höger axel, det var det klart bästa sättet att bära. Skonsamt för resten av kroppen. Dessutom hade jag möpjlighet att grabba tag i ledstången på trappans vänstersida.
Det blev halt längst ner i trappan, och det problemet måste också lösas. Kom på att jag kunde lägga ut ett kasserat lakan som fanns på en hylla i tvättrummet.


Jag kommer att ha ont i armarna i morrn, speciellt i högerarmen. Märkte att det var lite svårt att schamponera håret med den armen, redan nu. Men det är helt OK, skönt att känna att man uträttat något.


Jag skulle behöva positiva utmaningar mycket oftare - både kroppsligt och mentalt. Helst något som också är till nytta ... att man utför ett arbete eller skapar en gemenskap genom utmaningen. Tror att de flesta av oss skulle må bra av det..... för en del är nog det här med utmaningar mera naturligt - det är de som "kommer någonstans" - i allafall ditåt som de strävar. Jag tror också att det är bra att vänja sina elever vid olika utmaningar - och att olika barn har olika utmaningar.

Fick ett telefonsamtal om tvättnötter när jag kom upp från duschen. Har sålt slut
/gett bort de tjugo kilo som jag hämtade på höstlovet. Nu ska jag beställa tio kg till. Kul att det börjar få genomslag. Och är det någon av er som bor nära som vill ha, så har jag åtta kg över - det är bara att säga till.
Skolarbete får det bli också en stund - ska försöka göra lite plnaering och stolpar vad det gäller historia. Det får bli mycket samta/undervisning i det ämnet för att skapa förståelse. Att läsa ur en bok och svara på frågor bara, nej, det kommer inte att ge så mycket till eleverna som jag -och kursplanen-vill att de ska få.




3 kommentarer:

  1. Ja, jag vill köpa åtta kilo tvättnötter!!

    Bra jobbat med ett tungt jobb.
    Bra tänk med utmaningar, de behöver vi alla i lagom dos hela tiden!
    Alla växer av utmaningar, tror jag. Det finns ju även utmaningar som inte tillhör den positiva skaran, men man växer av sådana också. Det är ett tänk som jag försöker ha med mig...och det lyckas för det mesta.
    Pelletsen har nu möjlighet att värma dig två gånger =))

    SvaraRadera
  2. Det var inte dåligt. Du har ju lyft nästan 1300 kg. Hoppas inte det blir för mycket träningsvärk. Lyfta och bära är svårt, särskilt med otympliga saker, det handlar mycket om att ha rätt teknik. Precis som med undervisning. Det gäller att hitta rätt teknik/metod för varje ämne/grupp/elev.

    Har gjort min mamma glad idag genom att möta henne på sjukhuset och fika med henne. Det är det enda nyttiga jag sysslat med idag.

    SvaraRadera
  3. Tvättnötter har fått sådant genomslag så att Tina bara kunde undvara fyra kg just nu. Men ny lverans kommer i början av februari, och då blir det minst tio kg till mej....

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas