måndag 13 april 2020

Påskbesök


Lagom till påskaftonens lunch, kom två små påskgubbar på besök. Tillsammans med sina föräldrar.


Påsklunchen smakade bra för alla. Mest tilltalande var allt chokladpannacottan, som serverades som dessert. Iallafall för yngste herrn! Här kan man prata om att äta med hela ansiktet!


Storebror letade med stor entusiasm efter äggen som påskharen hade gömt.

Vi konstaterade att ingen av föräldrarna hade haft denna tradition som barn.  Undrar när den kom och varifrån den kom?  Har ju hört om påskharens förehavanden under de senare åren. På åttio och nittiotalen var han inte vanlig i våra trakter.


Lite promenadbesök hos mammans faster hann vi med. Mammans kusin och hennes pojkvän var också på besök. Och så fanns de glad jakthundarna där. Alltid lika kul att ses.

Konstaterar återigen hur enkelt det är för oss på landet att umgås. För det första så umgås vi normalt mycket utomhus, och  de allra närmaste de träffar vi så ofta ändå, och då fortsätter vi att göra det.

Vi saknade förstås pojkarnas kusin, men via WhatsApp och Instagram såg vi att hon och hennes föräldrar hade det bra och träffade sina nära kompisar utomhus hemma i Malmö.




Två killar stannade kvar över natt hos mormor och morfar.
Det är så roligt att ha dem på besök. Samtidigt får man känna att man lever, det är full fart hela tiden och huset- med trappa till övervåningen, är inte helt barnanpassat. För storebror är det inga problem att ta sig upp och ner mellan våningarna, men för en klättertokig supersnabb sextonmånaders lillebror så är en trappa utan grind, ingen hit.

Förstår varför kvinnor kommer in i klimakteriet och inte kan få barn längre när vi kommer upp i femtioårsåldern. Vi orkar inte med de små vildingarna, dag efter dag.

MEN jag kan inte förstå hur det ska vara möjligt för män att bli fäder ända upp i åttioårsåldern... de orkar inte mer än jämnåriga kvinnor. Är det så tänkt att kvinnor i fertil ålder ska ta hand om allt som har med barnen att göra, ja, utom möjligen nattandet och gosestunderna??? 

Ojämlikt!


Under påskdagen testade storebror mammans innebandyklubba, som han hittade i hennes gamla flickrum. Ser ut som han har en del talang, anser den mormor som inget begriper vad det gäller innebandy!
Skickade bilden till föräldrarna via Whatsapp, och pappan skrev tillbaka och undrade om han var rightare. Jag fattade nada.


Någon lekplatsutrustad trädgård har vi inte. I brist på sandlåda, så funkar det ju bra att gräva i sorkhögarna... och hitta det spännande sorkhålet.


Pojkarna återbördades till sina föräldrar på påskdagens seneftermiddag. Vi möttes vid Store Mosses naturum, som ligger en halvtimmes körning med bil från Grimsås och tjugo minuter från pojkarnas hem utanför Värnamo.
Pappan fixade grillad korv och bröd till oss alla. Medan han ordnade med eld och mat, så gick vi andra Skogsstrollens stig. Lillebror gick hela vägen för egen maskin, storebror var lite trött och valde kärran.


Se, det var en kul påsk, tyckte den gamla mormodren.
Nästan så man skäms över att få ha en så bra påsk, i de tider som råder. 

Men livet på landet, det är inte dumt! I eftermiddag blir det upplivande av en gammal tradition, söndagspromenader med byborna.  Vi kommer sannolikt att bli ett femtontal personer och ett antal hundar, som ger oss ut på en runda på skogsvägar och stigar.

8 kommentarer:

  1. Vilket fint besök ni fick och så härliga bilder på barn och barnbarn, ja på mormodern med. När jag var liten så gömdes äggen inomhus men våra barn har alltid gått på äggjakt i trädgården. Nu när lilla S är med i bilden känns det angeläget att traditionen lever vidare.

    Promenader kommer man verkligen ut på och det tycker jag är så skönt. Tänk om vi hade behövt sitta isolerade inomhus.

    God kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske kommer söder ifrån, det här bestämma påskäggstraditionen.
      Nu är 5 km promenad med byborna gjord. Väldigt trevligt sätt att träffas på. Man hinner prata lite med alla. Ha det fint!

      Radera
  2. Härligt jag bara "LER" härliga barn, så söta, vilken härlig Påsk ni hade tillsammans! Leta efter ägg verkar riktigt kul! ,-))
    Ja bor man på landet så är man nog friare, speciellt nu när vi har Corona.
    Härliga bilder som gör att man blir glad bara av att titta på dom ,-))
    Har inte sett någon i familjen i påsk, är fortfarande sjuk.
    En gammal pappa i 80-90 års åldern är egoistiskt tycker jag. Det borde vara samma som för kvinnor ,-)) Inga barn efter en viss ålder.
    Men barn är ljuvliga ,-)
    Kul att få se alla fina charmiga bilder. Ha det fint
    KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  3. Barn är härliga. Men tröttande oxå. Tur att man kan återhämta dig emellan mötena. Krya på dej! Kram! Anna-Lena

    SvaraRadera
  4. Vi hade aldrig heller äggjakt när mina barn var små, men det är klart olika traditioner. Ni hade en mysig påsk ser jag. Jag har också alltid undrat över varför äldre män skaffar småbarn. Det måste bli lite si och så med jämställdheten då, tror jag.

    SvaraRadera
  5. Antagligen finns det lite pengar som attraherar... tänker jag..

    SvaraRadera
  6. Underbara, glada, härliga bilder som man blir lycklig av!! Fast visst är det jobbigt också :D och jag måste hålla med dig i dina tankegångar angående fertiliteten.. Ha en fin vecka nu <3

    SvaraRadera
  7. Ja, konstigt är det, det där med att sjuttioåriga män är småbarnsföräldrar.Naturen borde veta bättre. Ha en fin vecka själv!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas