onsdag 9 september 2020

Vackert!

 


-  Så vackra rosor, sa Konrad, då han kom in i hallen. 

Han är så otroligt verbal, och har många gånger  ett bättre språkbruk än vi vuxna.  Dessutom är han så artig!  Jag brukar rosa hans föräldrar för deras uppfostran av sin son, speciellt vad det gäller artighet. Men de bara tittar på varann och anser inte att de har  påverkat mer artighet, än det tack som de förväntar att alla ska kunna säga, då de får något, då det ätit.... ja, rent folkvett, alltså.

Vilket jag då hävdar inte alls är självklart för alla barn. Många barn tycks inte alls ha lärt sig det lilla, men ack så viktiga, ordet!

Tillbaka till de vackra rosorna. Drygt tre och ett halvt år gammal, så behöver man inte kunna se skillnad på blommor och blommor. Och visst kan man se en viss likhet mellan rosor och de vackra astrarna. 

Jag gillar  astrar mycket bättre än rosor.  Vackra färger, vackra former.... de blommor lite efter hand, de står sig länge, och det även inomhus. Tror att dessa blommor har nästan två veckor på nacken, på sin plats i hallen! Dessutom skräpar de inte ner då de börjar vissna, de blir bara skrumpna och hängiga...


Det blev mormors/morfarsmåndag i stället för tisdag denna vecka. Av den anledningen att mormor behövde lite mormorstisdagsledigt.
Det passade då bättre att föräldrarna körde sina  pojkar till oss på söndagen. "Sova över" det gillar Konrad. Karl-Petter har inte riktigt förmåga att uttrycka sig i ord lika bra som storebror ännu, men han tycks också gilla "sova över".
"Det är kul att vara oss er", säger Konrad.  Och det är klart, vi ger pojkarna vår odelade uppmärksamhet då de är hos oss,  och försöker dessutom hitta på lite roliga saker, som killarna gillar att göra.


I vackert måndagsväder, så passade vi på att besöka Bildsköne Bengtssons gömsle.   Kassaskåpsspängaren och tjuven Bengtsson vistades under en av alla sina flykter från "lagens långa arm" i vår skog. Han hade åkt med en järnvägsvagn, hoppat av här ute i skogarna och hittat en stor skyddande sten att sova under. , En liten sten blev hans huvudkudde. Där vistades han under en tid, smög kring på gårdarna och stal lite mat, men gjorde annars ingen skada. Det syns att han lagt in ett par stockar som "säng". Antagligen har han lagt ris och mossa däremellan.
Spännande plats, tyckte killarna. 

Fika smakade väldigt bra, där vid Bengtssons övergivna "bostad".



Vi skulle plocka lingon  också, når vi var ute i  skogen. 
Det fanns fina, mörkröda lingon och det fanns stora mörkblå blåbär, nedanför backen till Bengtssons stenpalats. 
Karl-Petter uppskattade blåbären mest.  


Konrad var riktigt bra på att plocka lingon. Eller som han uttryckte det ; "att tanka lingon i lingontanken".

 
Stolt bar han sedan sin lilla hink, till fjärdedelen fylld med hans lingon, till kärrorna.

Medan morfar sen gjorde köttfärssås till lunch, så fixade Konrad och jag två lingonkakor. En till mamma och pappa och en som mormor kunde ta med till skolan nästa dag.


Kantareller fanns det också en hel del utmed skogsvägen.

Ja, det var en kul dag, denna vackra måndag. Killarna var trötta, då vi körde hem dem på eftermiddagen. Båda två passade på att ta en tupplur under dryga sex mil i bil.


Anledningen till att jag ville ha en mormorsledig tisdag, det var att nu var det dags för TV-teamet från UR att besöka vår skola.
Eftersom jag coachat sexorna så här långt vad det gäller retorik, så ville jag gärna vara med under inspelningsdagen.


Talen som framfördes framför kameran igår, de har verkligen varit ett teamwork. Ett arbete där eleverna , klassläraren och jag tillsammans jobbat fram de viktiga anförandena.
Vi har inte en aning om hur talen står sig i konkurrens till vår motståndare, även de från en mindre kommun, belägen i Skåne. Men.... jag tycker att talen var bra och hade ett klart budskap, och att de båda eleverna framförde dem  superbra!

Vilken tid det tar att göra ett inslag som kommer att ta mindre än tio minuter i TV! 
Kul att bara titta på. när proffs från en helt annan  yrkeskategori, jobbar.


Lite trött efter att egentligen inte ha gjort något under sex-sju timmar, var det lockade att ge sig ut på  långpromenad i det vackra höstvädret på seneftermiddagen.

Lingonen lyste mörkröda från många tuvor. Nästa så att de skrek "Plocka mig, plocka oss!"



Tänkte  att en ledig onsdag  skulle få bli årets sista lingonplockardag, men tyvärr så har det vackra höstvädret övergått i blött regn. Bären finns kvar ett par veckor till, och förhoppningsvis, så blir det vackert väder nästa vecka.

En riktig pensionärsdag känns det som idag. Ska baka lite bröd, lingongrova med hemmagjord surdeg, bara maken återvänder från affären i centralorten, med det mjöl som behövs.

I morgon är det arbetsdag och spinmix, på fredag planeras en halvdag med bästa killarna, då mamman behöver lite hjälp under det att pappan har jour  på sjukhuset, och på lördag hoppas vi att mormor, morfar, moster och kusiner kan och åka till Malmö och fira allas vår favorittjej, som fýller tre. 




19 kommentarer:

  1. Underbara barn <3 Att tanka lingon i lingontanken var ett särdeles bra uttryck, tycker jag!
    Spännande med tv-inspelningen också och så klart skulle du vara med även nu när du har varit med från början!
    Hoppas att resan ner till Malmö blir av för er, då blir det en toppenlördag! Ha det så fint <3

    SvaraRadera
  2. Gillar också lingontank! Ja, den 22 så är det uppkoppling mot juryn. Då får vi veta om vi gått vidare. En tisdag, men den dagen åker jag gärna till barnbarnen så att jag slipper gå runt som en värpsjuk höna!

    SvaraRadera
  3. underbart sällskap du har, lingonkaka låter gott!

    SvaraRadera
  4. Så mycket du hunnit med! Barnbarn är bra små hjälpredor 🤗 Blomma som blomma kan man ju tycka!
    Spännande med inspelningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konrad vill gärna hjälpa till. Numera kommer även lillkillen dragandes med en stol för att kunna vara med. Kul!

      Radera
  5. Mycket artigt av Konrad, han uttrycker sig väl och hittade på nya ord dessutom. I alla fall då det gällde att "tanka lingon". De verkar väldigt intresserade av att vara med ute i skogen och hjälpa till. Trevligt att se bilderna ifrån er dag tillsammans. Kaka på blåbär, så gott
    TV inspelning så intressant. Förstår att du ville vara med då du hade varit med i början där.
    Jag har varit med på TV inspelning i vår kyrka då det var gudstjänst och sedan i Brasilien då min förra man blev intervjuvad ett antal gånger. Plus några underhållningsprogram, där vi har varit med som publik. "Så ska det låta" till exempel. Roligt att se hur det går till "bakom kulisserna" så att säga.
    Ha det bra och kram till dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var i TVhuset för två år sedan, i motsvarande tävling som vi är med i nu, Retorikmatchen. Var ju ännu roligare att se de olika studiorna på UR, och se de stora kameror dom man jobbar med på plats.
      Spännande liv i Brasilien! Vad jobbade din dåvarande make med? Kram!

      Radera
    2. Kan förstå att det var roligt att vara där på plats och se hur proffsigt allt sköts.
      Ja det var mycket spännande de 4 gångerna jag var i Brasilien.
      Min förra man var mäklare då han bodde där. Men att han han blev så påpassad och intressant var för att hans pappa var den förste, tillsammans med en kamrat som kom till Norra Brasilien och startade upp en kristen verksamhet där. De var pingstvänner. Detta tycker brasilianarna fortfarande är så stort och värdesätter det så mycket. Så på 80-års minnesdagen av det så blev vi bjudna till Belem i Brasilien för att fira. Det var bland annat då, som min förra man blev intervjuad i TV och radio ett antal gånger på olika platser i landet.
      Kram till dig.

      Radera
  6. Så härligt med artiga barn och barn som har vett att säga tack. Det är ett så litet ord men det betyder mycket. Tyvärr är det långtifrån någon självklarhet för alla. Lilla S som inte är tre år än säger alltid tack så nog tror jag att föräldrarna har ett finger med i spelet. Vilka mysiga dagar ni fick med pojkarna och en spännande utflykt dessutom.

    Hoppas det gick riktigt bra för eleverna men jag är säker på att de gjorde sitt bästa och ett gott jobb.

    Så mysigt med kalas på lördag. Framöver är det ganska så många som fyller år här men hur firandet blir återstår att se.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktigaste ordet att lära ett barn; tack! Det har man med sig hela livet! Kram!

      Radera
  7. Du har helt rätt - det är absolut inte självklart att barn är artiga eller säger tack! Och det är en uppfostringsfråga. Gissar att barnens föräldrar uppfostrar barnen som de själva blivit uppfostrade - på ett bra sätt alltså. Då blir det ju naturligt för barnen.

    Det verkar vara ett lingonår, både i norr och i söder. Dessutom ser det ut som ett kantarellår också, åtminstone i dina trakter. Såg hos den lokala ICA idag att svenska kantareller kostade 349 kronor/kilot. Suck! Då får det vara för min del, för i skogarna runtom här finns det inga kantareller enligt grannen.
    Jättekul med inspelningen och att du blev nöjd. Har lite erfarenhet av inspelningar och det kan ta en hel dag för futtiga 20 minuter, ibland längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande för oss lantisar att få se hur TV-inspelningar funkar.
      Ett sådant o-pris på kantareller! Här finns det så man kan plocka och skänka bort!
      Ha det fint!

      Radera
  8. Man upplever så mycket kul tillsammans med barn. De är för det mesta intresserade av allt. Vilken toppendag ni hade. När ska programmet visas på TV? Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Två gånger, start 8 oktober. UR. Retorikmatchen.Tror att gång två var 22 oktober. Om vi skulle gå vidare till semifinal, så blir det ytterligare en gång...Spännande. Vi får veta om vi gått vidare om två veckor. Kram!

      Radera
  9. Underbara barnbarn ... och visst blir man glad när de är artiga och jag känner samma glädje över mina tre som alltid tackar när de får något :)
    Härliga dagar med mycket som händer - och så spännande, både med Bildsköne Bengtssons gömställe och tv-inspelningen. Nu håller vi tummarna att dina adepter går vidare och till sist står i finalen!

    SvaraRadera
  10. Ja, det är spännande. Om vi går vidare får vi veta om ungefär två veckor, då när alla kvartsfinaler är inspelade och bedömda av jury.Tack för tillönskan!

    SvaraRadera
  11. Häärliga höst(naturs)bilder.
    Det värmer hjärtat att läsa om barnbarnets kommentar om blommorna. Så uppmärksamt.

    Idag (läs torsdag) så har vi varit ute på en liten promenad och septemberluften var helt underbar - så krispig och lättandad. Plus strålande solsken.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hösten är härlig! Barnbarn likaså. Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas