måndag 28 september 2020

Assbergs raviner


 Vi började resan på 205 m.ö.h. Vår by ligger högt. Högsta punkten ligger omkring 230 m.ö.h.

När vi passerade centralorten i vår kommun,  Tranemo, visade höjdmätaren på 160 m.ö.h.

Vi fortsatte förbi Svenljunga och ytterligare två och en halv mil i nordvästlig riktning.  När jag kollade höjdmätaren på gps då jag stod på träbron på bilden, så visade den 31 m.ö.h. 4-5 mil är det till havet, men bara  30 höjdmeter, 

Nedförsbacken  på 175 meter, den hade vi bara märkt av i början och i slutet av vår nästan 7 mil långa resa.


Jag har läst om Assbergs raviner, såväl på sociala medier som i vår närmaste större dagstidning, Borås Tidning. 
Naturreservatet beläget i Skene,  i ravinområdet längs Viskans dalgång skulle vara ett utmärkt utflyktsmål, för den som är en vandrare.

 
Det blev en vandring ner i ravinen, uppför  till ett öppet område som betades av kreatur- dock inga denna dag- och återigen  brant nerför, ner till Viskans strand. 

Höstfärger blandades med sommarfärger och återspeglades så vackert i det långsamt flytande vattnet.


 Vandringsleden var bra i ordning, det var tydliga vägvisarmarkeringar utmed den ca 2,5 km långa leden. Stavar var bra att ha, för det fanns en del hala rötter att halka och snubbla på klumpig tant.


Spångar och broar tog oss över  alla de små utflöden som kom genom ravinområdet, på väg ut i Viskan.

Några geocacher fanns också i naturreservatet.  Man hade fått ansöka om tillstånd från länsstyrelsen för att lägga ut dem, på lätthittade ställen. Som  under denna bro....


Inte en endaste älgloppa fanns det i lövskogsvegetationen. Så gott att kunna gå i "skog och mark" utan att få ett antal sådana där otäckingar på sig. Så här års så är älgloppor det största gisslet för såväl djur som skogsvandrande människor i våra barrskogsområden. 

Jag har inte ont av dem, de tycks inte vilja bita mig, men det är ändå otrevligt att ha de hårdhudade insekterna krypande på sig.


Skene lär betyda vadställe. Här, vid ledens slut, så fanns det enda ställe där man kunde vada över Viskan, då för länge sedan, innan de första broarna uppfördes.  Vad jag förstår så ligger vadställe längs bort i bilden. Där ser vattnet ut att vara så lugnt, så att man skulle kunna ta sig över, åtminstone sittandes på en trygg hästrygg.


Höjdmätare finns på gps, avstånd kan man också mäta. Någon termometer finns det inte. Synd det, för när vi lämnade bilen på altituden 54 m, så tyckte jag att det var lite småkallt, trots att jag hade fleecetröja på mig. Tröjan åkte av när vi kommit ner till Viskan, och när vi gått en stund i dalgången, så började svetten rinna. Sannolikt en skillnad på 5 grader mellan de öppna ängarna på höjden och det frodiga landskapet längs floden. Plus att luftfuktigheten var extremt hög vid flodkanten.



Vid ledens slut så fanns det bara återvändo.  Man fick se de vackra speglingarna ur en annan vinkel på vägen tillbaka. 
Otroligt vackert. Sannolikt väldigt vackert även under våren. Det fanns mängder av äppelträd, vildaplar, utmed leden. Jag skulle gärna vilja åka tillbaka på försommaren, då dom står i blom.



Och tills dess, så kan jag verkligen rekommendera alla vackerhetsnjutande vandrare att åka till Assbergs raviner, och uppleva en väldigt speciell natur.






19 kommentarer:

  1. Vilken härlig vandring ni kom ut på och vilken vacker natur. Även om orådet är fint nu på hösten så är det garanterat minst slika fint när allt slår ut och fruktträden blommar. Det brukar slå det mesta tycker jag.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så klart. Fick vårlängtan, där jag under alla vildaplar. Men vacker nu också, och ännu vackrare lär det bli under de närmaste veckorna.Kram!

      Radera
  2. Assbergs raviner hade jag aldrig hört talas om. Du har rätt, där är otroligt vackert och som alltid är leden väldigt fint underhållit. Gillar speciellt det fina speglingarna i vattnet. De är nog bäst under hösten skulle jag gissa.

    SvaraRadera
  3. Så fint ställe. Det är kul att hitta nya pärlor. Ja, på våren är där nog fantastiskt! Ljust och skirt och äppelblom på det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att vi får till en tur, när det blir vår.

      Radera
  4. Dit skulle jag gärna vilja åka och se allt på plats. Men jag misstänker att det är för långt och knöligt för mig att gå.
    Som tur är så kan jag sitta här och njuta av din resa, dina vackra bilder med förklarande text. Tack.
    Mycket härliga bilder och en del riktigt trolska.
    Kram och trevlig dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har det fint hos dej oxå. Det visar du genom dina bilder.Sverige har så mycket vackert ! Kram!

      Radera
  5. Så kul att besöket nu blev av.
    Jag tänkte precis som du, nu när vi var där förra veckan - att jag/vi måste återvända när alla aplarna blommar. Tidigare i år när vi var där för första gången så missade vi ju blomningen med ett par veckor.
    Gick ni längs med Viskan ända fram till den gamla bron?
    Där gick vi upp och följde sedan vägarna tillbaka till Parkeringen. Då slapp vi gå tillbaka samma väg.
    Om det var en fördel vet jag egentligen inte - för där fanns inget intressant att titta på eller fotografera. Det var säkert ingen nackdel att göra som ni nu gjorde att gå tillbaka samma väg.
    Ibland räcker det att byta håll för att upptäcka nya saker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade sett på kartan att man kunde gå på gator och vägar tillbaka, men det kändes som om man ville vara kvar i det vackra så länge som möjligt. Tack för att du påminde om Assbergs raviner!

      Radera
  6. Vilket vackert ställe! Kul att du visar bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ett ställe som dessutom ligger på ok avstånd från både Borås, Göteborg och Varberg...

      Radera
  7. De här bilderna är så vackra, så det gör nästan ont i hjärtat! Det verkar som om all natur runt Viskan är magisk, på flera ställen efter vägen mellan Ulricehamn och Falköping kan man ana detta. Tack för att jag fick se! Kram!

    SvaraRadera
  8. En mycket vacker natur där. Det finns många ställen som man sällan besöker men läser om hur vackert det är där. Tur att någon ger sig dit och sen visar bilder för oss andra som du gör. Tack för trippen. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. på, finns ju massor av sådana ställen. Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas