lördag 7 november 2020

Dubbelt

 


Två, kanske tre veckor gammal köksbords-blombukett hade blivit ordentligt utglesad. Nästan bara olika nyanser av grönt kvar. Kände starkt för en ny bukett, tyckte att jag var värd det efter en fyradagars arbetsvecka. Och så kunde det vara lite fint till far i huset i morgon.

Farsdag.... hm.... många som ska köpa blommor.... trångt i favoritbutiken... restriktioner... covid lite skrämmande när kollegan fick det bara så där.... kanske från Ullared,.... kanske i en annan affär.... 

Såg på FB att favoritaffären hade utlämning utanför butiken, med swishbetalning. Så jag ringde och beställde en bukett , samt lite godis från Åregodis, som far ska få i morgon. Supersmidigt ju, men samtidigt lite dubbelt....


Har ju jobbat fyra dagar denna vecka, under det att min kollega varit hemma och blivit frisk från virus-påhälsningen. Har inte känt mig det minsta jagad av covid-monstret i skolan. 

Vet inte om jag tänker rätt eller fel.... och det vet väl ingen så här långt.... Jag är mer rädd för att bli smittad genom ett kontaminerat dörrhandtag eller en  virusinsmetad kortterminal än vad jag är min trygga skolvärld....

Vaccin sägs vara på gång! Dubbelt här också för många.... ska man våga ta vaccinet, efter de biverkningar som några fick efter massvaccinationen mot svininfluensa? Jag är inte det minsta rädd för ett svenskframställt vaccin ( eller svensk-engelskt då), jag kommer bara att känna mig glad då jag kan få ta det.


Maken är en stor djurvän. Inte det minsta intresserad av jakt. Dubbelt dock, både han och jag äter kött... ja,ja den dubbelheten kan vi lämna, redan färdigdiskuterad här på bloggen.

Men ....

I år är det musår. Det vimlar av små möss, och de söker sig gärna till värme och till matmöjligheter när det blir höst.
Andra sätter ut fällor, direktdödande el fällor, förhoppningsvis direktdödande snäpp-fällor eller giljotinfällor. Maken sätter ut en bur, dit mössen lockas in med lite havregryn.
Han har en bur i garaget och en bur under diskbänken. De flesta dagar/morgnar, så finns det en liten förvirrad mus i buren... ibland två. Vad gör maken då?  Ja, inte gör han som jag skulle gjort, nämligen  kallar på husets båda katter. Som båda tar sig en mus då och då... även om de usliga rovdjuren tycks gilla fågel bättre...
Nä, maken tar försiktigt buren med den lilla musen och bär i väg den knappa hundra meter till ett "skjul" - förrådsbyggnad. ( Ägs inte av oss...) Där släpper han ut musen  och önskar den en fortsatt god dag på det "nya" stället.
Men vet ni- då begår maken ett brott - ett jaktbrott. För i Svea rikes lag står det att man inte får fånga ett djur och släppa ut det någon annanstans. Inte ens om avståndet till någon annanstans är mindre än 100 meter......

Är det inte helt sjukt och dubbelbottnat att i praktiken så skulle den djurvänlige mannen kunna bli åtalad..... medan jag i dagens nyheter hörde om att två män blivit frikända från anklagelse till mord.... för att båda skyllde på varann och man inte kunde fastställa vem som mördat, den som uppenbart var mördad av någon av dem....



Sen ler jag ju ganska så stort åt makens mus-välvilja...... undrar hur många möss som  han har burit iväg mer än en gång? Tror nog att det är mer än en som trippar i väg längs vägkanten och kryper in i garage eller under diskbänk.... jag tror att fiberrika havregryn är riktigt musgodis! 

20 kommentarer:

  1. Jag tycker att din makes beteende hedrar honom även om han bryter mot lagen. Jag hade gjort på samma vis faktiskt.
    När det gäller smittan läste jag precis att risken att bli smittad från ytor inte är så stor utan vilket är skönt. Vi fortsätter ändå att torka alla handtag och vissa andra ytor tre gången om dagen i skolan. På något vis har det blivit en självklar rutin nu.

    Vilken vacker bukett och vilket smart sätt att inhandla den. I flera år har jag unnat mig en fredagsbukett varje vecka under vinterhalvåret men nu undviker jag onödiga affärsbesök. Tror dock att det finns en blomsteraffär som levererar hem här men det var inte billigt så det får vara.

    Fortsatt fin lördag!

    SvaraRadera
  2. Väldigt bra affär som gör att man kan handla utanför dörren. Borde vara fler som kan ta efter.
    Kollegan tror ju att hon smittats av att hon tagit i något som var fullt med virus. Otäckt att inte veta var smittan kom i från...Nu har det gått bra för hennes familj och vänner som haft covid...och det gör det ju för de allra flesta. Men man vet ju aldrig...och det är det som gör viruset så otäckt.

    SvaraRadera
  3. Min man är ungefär som din, fast vi har såklart inga möss under diskbänken - grrrrrrrrrrrrr;-) Min man räddar precis allt oavsett hur många ben det har. Jag letar alltid efter en bok för att begå ett mord, som jag inte kan bli anklagad för;-)

    Hoppas din man kommer gilla buketten och godis han får imorgon. Inga strumpor och/eller kalsonger i alla fall;-)

    Varje dag hör man nåt nytt om Covid-19 och virusets mutationer. Minkar i Danmark var visst det senaste. Vissa har ju blivit paranoida, och jag tror att man då löper större risk att "åka dit". Den pandemin är inte över på långa vägar tror jag. Och jag måste medge att jag har vant mig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade ju vänt mig...tills det kom lite för nära...och man dessutom i medierna kan läsa att vår lilla kommun, Tranemo, är bland de som har högst samtal fall per 10 000 invånare...Så nu drar jag öronen åt mig igen!

      Radera
  4. Hej, tack för besöket och raderna hos mig! Jag googlade var Grimsås ligger, orten som talar om vilket väder du har och hittar det i Jönköpings län. Har nog aldrig varit där vad jag vet.
    Tänk att man måste dra iväg till Ullared när det är som det är, Jag har sett hur trångt det är, och även vettigt folk härifrån min by åker dit för att storhandla, något jag bara inte fattar! Nå, så länge de inte kommer hit med smittan...men vem vet det. Jag kommer att ta sprutan trots att jag aldrig tagit influensasprutan. Covid kanske jag inte skulle överleva, tillhör riskgrupp, en influensa borde jag däremot fixa. Men vi får se, när väl möjlighet gives kanske man inte är lika kaxig längre. Visst skrämmer eventuella biverkningar. Annars är jag inte ängslig av mig, har redan överlevt både min mor och far i ålder...
    Byns enda butik har hela covid-perioden erbjudit att man kan hämta varor utanför butiken o betala med swish, himla bra service. Buketten var jättefin! Nu ska jag lägga mig med ett leende på läpparna då Trump har fått sparken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Västra Götalands län, faktiskt. Fast från Grimsås samhälle till Smålandsgtänsen, så är det bara en kilometers nedförsbacke.
      Och blomsterbutiken, samr närmaste bemannade livsmedelsbutik de ligger i Småland.
      Faktiskt, det finns en obemannade liten mataffär i samhället Grimsås, Livfs.
      Det känns bra att vakna upp till en mera normal värld. Vågar knappt tro att det är sant att Trumptiden är över.
      Vanliga influensasprutan tog jag i veckan. Lika bra det. Kram på dej!

      Radera
  5. Härligt med en bukett som står så länge ... hoppas den nya till maken kommer att göra det också. Bra när man kan beställa och hämta det inhandlade utan att trängas i butik.
    Ännu inga möss inomhus här - jag tror det hjälper att vi har Sixten. Han är en duktig musfångare, men några brukar slinka in ändå. Har slagfällor som gör processen kort - och är de nyfångade så brukar Sixten vara spekulant på ett extra musmål!
    Skrämmande att covidsmittan ökar så fort ... jag kommer nog att vaccinera mig ganska omgående när det blir dags. Är ju i riskgruppen med hjärtproblem, så det känns som det enda möjliga.
    Ha en fin söndag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har ett antal vindkraftverk i närområdet. Ett antal km från oss, men en del av dem som bor nära reagerar väldigt negativt på dem. Nu är det ingen aktivitet i verken, mössen har gnagt sönder flera kablar. Så de närboende är glada åt de små mössen...som antagligen dessutom måste fått en snabb död om de kom i kontakt med starkström.

      Radera
  6. Svar
    1. Oj. Det har inte fungerat, så nu testade jag bara🙄god söndag!

      Radera
    2. Tråkigt när det inte gör det...men hej på dej! 🙂

      Radera
  7. Nog finns det mycket som är "dubbelt" kan man tycka, det där med att fånga och släppa djur hade jag inte en susning om! Jag hade nog gjort som du, släppt loss katten ;) Det händer lit då och då att vi får förslag på frukost eller middag av våran Luzzie men det slutar alltid med att hon får äta det själv!
    Ha en riktigt fin söndag nu, hoppas solen skiner på dig <3 Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är väl humanare...musmanare...med snabb avlivning, än avlivning via kattlek.Så egentligen borde vi ha en elfälla... Borde tänkt på det när det när farsdag...Nä, jag vill inte ta ifrån honom den dagliga motionen, ett antal gånger ner till skjulet...

      Radera
  8. Ja våra lagar är verkligen underliga. En del är riktigt "tandlösa". Ett mord borde väl ge ett rejält strängt straff. Smittan har ökat rejält här i krokarna, så jag försöker hålla mig hemmavid så mycket som möjligt. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar som om det är smittat lite överallt. Vilket det ju inte var i våras. Då kunde vi på landsbygden känna oss ganska trygga. Vilket vi inte gjorde... Nu när det är skarpt läge, är det många som inte bryr sig tillräckligt..

      Radera
  9. Härligt inlägg som vanligt ,-)
    Härlig bukett hoppas maken blev glad plus Åregodis, vem skulle inte bli glad för sånt!
    Jag håller med din man! Som jag nu ger stort betyg, för en riktig person med hjärta! ,-)
    Jag skulle gjort precis likadant, bur och burit bort dem! ,-) Fint gjort, hälsa honom det! ,-) Sånt blir jag glad över att höra!
    Tror ingen mus tackar nej till fiberrika havregryn, du verkar ju ha hjärta du också som ler åt
    din make!,-)
    Fina bilder! Så fint, är det på trappen? ,-)
    Ha en fin kommande vecka! KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  10. Tack, tack och tack! God människa Du oxå. Godare än jag...iaf. Krya på er och stor kram!

    SvaraRadera
  11. Så fint att vara en sann djurvän, som din make och många med honom. Men, det är klart, i detta fall så går nog bara musen tillbaka där den vet att det finns något gått. Ni får mata den lite på det nya stället så den blir kvar. Jag skulle ändå ha gjort precis som din man.
    Jag läste också om dessa två män och tycker att lagen är helt uppåt väggarna. Det verkar inte klokt att de ska gå fria och inte dömas för det som de uppenbarligen varit delaktiga i.
    Fina blommor och jag förstår att din man blev glad.
    Sköt om er.
    Kram!

    SvaraRadera
  12. Bra idé att mäta i skjulet... och där behövs ju ingen bur heller....Blommorna blev ännu finare efter några dagar.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas