tisdag 10 mars 2009

Time out?


Funderar på hur jag ska dra nytta av mina dyrköpta erfarenheter om upphovsmannarätt och personuppgifter..... Jag tror att jag kommer att ha stor nytta av det i skolan, jag kan ju berätta för barnen och för andra lärare vad som kan hända om man kör på i blogger-världen utan att kunna reglerna. Har jag en egen erfarenhet att komma med, så kanske man inte gör/tänker som jag - Äsch, det är väl inte så noga ... här kan ingen se vad jag gör! Även om det kändes väldigt kymigt och konstigt när jag var fången i den värld, där jag kände en fanatism att tänja alla gränser. Och inte visste, inte fick hjälp, inte visste var jag skulle leta ... nu har jag kollat - det står lite om bloggandets lagar i det långt ner på publikationssidan.


Jag önskar att man var tvungen att genomgå en minikurs innan man började blogga. Att man var tvungen att kryssa i att man tagit del av det juridiska.

Nu är det som det är.... och medan jag funderar på vad jag ska göra med denna sida, så ägnar jag mig åt e-twinningprojekt och så har jag tränat på att hämta bilder från garanterat tillåtet material.


3 kommentarer:

  1. Oj, vad är det som har hänt?

    SvaraRadera
  2. Jo du, det är en lång historia. Jag hoppas att det är Ok att berätta den här, lite i skymundan.
    1. Jag har inte haft koll på detta med hur man får använda bilder på bloggen - inte fattat att man är "ansvarig utgivare" och att copyright och sån´t gäller.
    2. Jag har sedan många år haft en konflikt med en släkting - ja, inte släkting - men en som man ändå blir "släkt" med... Jag har försökt förstå, försökt få veta varför hon är så arg på mej, men hon har inte velat "prata ut".
    3. I lilla lokaltidningen fanns ett reportage om mammografi ... med bilder på en kvinna som mammograferades ... heter det så? Genom att läsa texten, förstod jag att det var min svägerska....hon var fotograferad bakifrån - men också genom mammografiutrustningen, så man kunde se delar av ansiktet ... och så fanns namnet i reportaget.
    Jättekonstigt, tyckte jag, att man kan göra så i en tidning....
    4. Gick in på tidningen webbsida, hittade en bild, kopierade, klistrade in -det är lätt och absolut lesson number one - och skrev en allittererande rubrik ( som väl blev lite väl grov) och en text - där jag kom in på relationsproblemet och även diskuterade detta med att jag inte fick veta regler för bloggande, när jag startade en blogg.
    5. Mobilen ringer på mattelektionen i måndags. En vansinnig fotograf skäller i luren, Hon har fått kännedom om bilden och varit i kontakt med bildombudsmannen (jag tror det hette så) och då tidningen krävt Aftonbladet på en stor summa pengar i samband med bildstöld, så skulle jag också "bötfällas". 6000 kr! Hälften om jag bad om ursäkt..... Jag skakade!
    6. Jag har bett om ursäkt, fotograf såväl som konflikt-damen. "Böterna" blev 1650 kr. in på fotografens eget konto. Jag har betalat, redan idag! Orkar inte bråka - jag har ju passerat gränser.....och faktum är att nu känns det ganska bra -jag har lärt mig regler, vi kommer att diskutera i klassen(har redan gjort) och nu har ju hon konflikt-damen något att verkligen vara arg för. Så nu behöver jag inte längre bry mina tankar över varför hon inte tål mej.......

    SvaraRadera
  3. Oj, oj, oj!!!
    Men som du skriver - utifrån detta lärde du dig en hel del, och jag också ;D

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas