måndag 31 oktober 2011

Sommarsak?

Skrev ju igår att det där med geocaching är en sommarsak. Håller fortfarande med om detta, tio hittade cacher senare. För aldrig att jag skulle ut och leta i frusna marker .... det är jag alldeles för frus-otålig för...
Men idag har det varit sommartemperatur .... 10-12 plusgrader kan det vara på sommarn också ... då är det ingen höjdare, men i månadsskiftet oktober -november så är  en temperatur runt  +tio grader rena toppentempen.
Bestämde mig för en runda i trakten av Vegby. Lade in nio cacher i minnet och tänkte att alla dem skulle jag aldrig hinna leta upp innan batteriet tog slut.
Tji fick jag!
Första gömman var vid en gammal bosättning, en typ av backstuga. Här hade mannan som tröttnat på sin fru byggt en egen liten jordkula, bara några hundra meter från resten av familjen. Vi pratar artonhundratal. Att det inte alltid varit riktigt illa  beställt med osämjan, det  kunde man förstå, eftersom tre barn föddes efter det att mannen flyttat till undantaget .... Så kan det va!  Kul plats, kul historia.
 C-Es mamma kommer från Gårdö i Gällstad. Hennes mamma, Svea, pratade ibland om Prästavägen. Nästa gömma var där den vägen/stigen kom ut i Södra Säm, alldels nära en kyrkoruin. Hoppas kunna ta med C-E på 4275 x 2 alnars promenad till sommarn. Torde vara ca 5 km.....
  
 En rätt stor å rann ut i Sämsjön alldeles bredvid, och här låg en filmburkscache under några stenar. Inte riktigt snällt, tyckte att cachen var för liten för just den gömman. Men jag lyckades iallafall gräva fram den.
 En kyrkoruin, med anor från medeltiden låg alldeles bredvid. På tidigt 1800-tal flyttades kyrkan till Gällstad,  granne med Gårdö. Skulle tro att det är så namnet Prästavägen uppkommit....
 Någon kilometer bort, fortfarande i det tidigare jordgubbs-självplocknings-rika Södra Säm, så finns ett jättestort gravfält. Sannolikt använt i ca 1500 år - från bronsålder tills dess kyrkan byggdes. Väldigt fint med sina rundade kullar och små stenrösen, och med en fin utsikt över Sämsjön. Filmburkscache nummer tre hittades lätt.
 I Vegby finns en fin liten park med diverse små stugor. Hade inte en aning om detta, förrän jag lade in cachen som finns där, i telefonminnet tidigare idag. Ytterligare en filmburk.
 Idrottsplatsens cache var inte lätt att hitta, den var gömd i täta granar och det gillar inte c:geo. Gav upp en gång, men återvände efter det jag njutit en stund av den fina hembygdsparken. Då hittade jag även filmburk nummer fem.
Vegby är ju ett riktigt fint samhälle, alldeles vid Sämsjöns norra ände. Handlade i ICA-affären på väg hem.... det är inte ofta man hittar en liten välsorterad ICA-affär idag. Men här fanns den.... hoppas att den får fortsätta att leva. Dessutom var fiket öppet, men jag hade inga riktiga pengar på mig, så jag fick avstå den koppen kaffe --- kanske hade de haft kortläsare, men det känns lite dumt att gå in och handla för 50 kr och inte ha riktiga pengar att betala med.Så kaffet har jag tagit här framför datorn istället.
 Åkte några km västerut och kom till sundet mellan inre och yttre Åsunden. En plats som man passerat massor av gånger, en plats som dessutom är som gjord för en ( två) cacher. Ytterligare två filmburkar ... hade nytta av den medtagna pennan idag.
 Nära yttre Åsundens östra strand ligger Åsundsholm.  En plats där man kan äta julbord, spela golf, fira bröllop  ...Här var inte c:geo med riktigt heller ... undrar vad det beror på... ibland visar den exakt - som vid bron ... ibland snurrar den och vill inte bestämma sig. Men jag fann vad jag sökte....till slut.
Jag är född i Finnekumla, en by i Rångedala. Så finns det ett Finnekumla till och här skulle den nionde gömman finnas. En fin kyrka, men en tråkig gömma. Jag avskyr stenmursgömmor - vet att många med mej gör så. Det är svårt att hitta en gömma i ett stenröse, och så förstör man så mycket när man otåligt lyfter på många av stenarna. Men här fanns en riktig burk, dagens enda.... och så fanns det tydligen nässelrester ... det känner jag fortfarande....
"Drömkåken" har funnits i minnet ända sedan Gällstadsdagarna i augsusti. Hade batteri kvar att leta upp Rånnavägs bygdegård .... där man tydligen ägnar sig åt drömmeri...?....... och hittade filmburk nummer nio.

Har aldrig tidigare hittat alla cacher jag lagt in i dagsplaneringen. Har heller aldrig hittat så många filmburkar. Fotointresset - analogt - torde vara stort i Gällstad/Vegbytrakten.

Nu är det snart tandläkardags... och när jag kommer hem igen så har mörkret fallit. Men jag har ändå tagit tillvara den ljusa delen av dagen på ett bra sätt, tycker jag. 

Och sommarsaken kan man nog ägna sig åt fortfarande ett tag..... när man har lite ledig lyx-tid.

3 kommentarer:

 1. Grattis till alla fynden! Spännande runda du gjort. Själv har jag åkt på en vrålförkylning. Hoppas den gått över till onsdag.

  SvaraRadera
 2. ... eller åtminstone blir bättre..... hoppas du orkar.

  SvaraRadera
 3. Nejmen vilket trevligt inlägg! Älskar sådan här turer, både i natura och framför datorn!

  Blir int´gen lång kommentar från mig eftersom inläggshögen har växt otroligt sedan i söndags och jag vill ju in till alla en vända för att önska en bra dag. Skönt med lov? Det tycker iaf jag kram Ingela

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas