söndag 11 december 2011

Sjungande samarbete

 Tills för några år sedan, tror att det är fyra, så valdes lucia i Grimsås på traditionsenligt sätt. Bild i tidning, bild i ett av centrumshusets fönster och riktig kröning och tal. Visst var det fint, men det var mycket arbete och det var inte riktigt lätt för dem i samhällsföreningens luciasektion att hitta någon som ville öva de 15-16-åriga tjejerna. Själv var jag delaktig i övandet under många år, och jag kände alltid att mitt pianoklinkande inte riktigt var i klass med vad ett luciatåg med vald lucia kan begära.....
Men i brist på annat så....
 Så för några år sedan, så blev det brist på luciaaspiranter. Det var då någon klok kvinna ( ja, det är mest kvinnor som är delaktiga i lucia-arrangemanget i samhällsföreningen) kom på att man kunde fråga om skolans lucia kunde ställa upp, så att samhället fick sitt traditionella firande, söndagen före luciadagen.
Suveränt smart - det är ju oftast jag som övar in luciaprogrammet  i skolan - och gör det med glädje.... är ju jättedumt att ha två olika luciatåg i lilla Grimsås...... så det var ju en perfekt lösning att skolans lucia fick framträda inför alla i bygdegården. Det blev så bra att man beslöt att behålla detta vinnade koncept.
Och vi i skolan tycker att det sjungande samarbetet är bra- vi slipper att tänka på ev. julfester i skolan, vi samlar de allra flesta föräldrarna för ett gemensamt firande  - och får allt fixat, lussekatter, pepparkakor, vita dukar, långbord! Tack Linda, Gittan, Linda, Malin  .... och er jag ev. glömt .... ni gör ett superbra jobb!

BTs lokalansvarige kom och tog lite bilder. Förhoppningsvis lyssnade han en stund på programmet, för det är så bra, vi har så sångbegåvade ungdomar.... de sjunger så bra, så de behöver inget bättre pianokomp än det jag kan ge dem...

På tisdag fortsätter framträdandena, första för skolan, och då får vi använda bygdegården.... sen tre olika framträdanden i Nexans matsal och slutligen ett framträdande för Nexans pensionärer, återigen i bygdegården. Det är ju lite idé att träna in ett bra program, när man får visa det så många gånger.

Det är tredje gången vi lussar på det stora företaget. Tidigare var det den framröstade lucia med följe som gjorde det. Ett år hyrde man in det fantastiskt  proffsiga  följet från Tranemo gymnasieskola, men  när det år nummer två blev svårt att få ihop det hela, så fick vi bli nödlösningen. En nödlösning som visade sig bli ett vinnande koncept, och starten på ett sjungande samarbete även med Nexans.

Tomteparaden med "lågstadiebarnen" har under alla år varit en del av luciaföljet, så långt tillbaka i tiden som när döttrarna var små. Ungefär samma visor varje år.... en tradition som ger julkänsla.
Det finns bara ett aber, jag sitter där bakom pianot och klinkar och ser inte det vackra..... Dessutom blir det lite dåligt med sånghörandet, eftersom högtalarna riktas bort från mig. Men man sa att det var bra även i år, och det vet jag att det var.....hoppas någon av alla filmare har vett att lägga ut hela programmet på you tube. Men här kommer ialla fall ett smakprov .....ja, två


1 kommentar:

  1. Ni är så duktiga. Själv är jag inte engagerad i år. Vi har vårt luciafirande i skolan imorgon eftersom sexorna är på högstadiet på tisdagar. Det är de och F-klassen som har hand om tåget. Sedan har vi julfest med luciatåg på UV-scouterna på kvällen. Lycka till på tisdag!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas