torsdag 22 december 2011

Skinkan svalnar i spadet....

...för i morgon ska den griljeras.
S för stress finns inte ... det är skönt.... det mest stressande denna höst, det var alla omdömesskrivningarna....vilken tid det tog, fast jag knappast skrev något.... Har ångest inför all bedömning som ska göras framgent.....

Men nu är det jullov. Knappast så långt att man kan koppla bort skolan.Vårterminen kommer att spöka i huvudet, samt "måstet" att få igång tre gpser som jag tjatat mig till. Ibland ångrar man bittert att man tjatar sig till en gris i en säck... för det är inte säkert att det blir bra.

Avslutningen i kyrkan var fin. Många föräldrar på plats. Prästen läste julevangeliet..... jag hade föredragit det i berättarform.
Rektorn spelade så fantastiskt snygg t på pianot, då han ackompanjerade "min" luciakör i två sånger.
Här kommer ett litet smakprov ur " En stjärna lyser så klar".... OK ljud, dålig bild.
Rektorstalet var det bästa jag hört. Han hade en inslagen paket med sig. Han hade slagit in något han hittat längst in under sin dotters säng. Damm, tror en del....
Ja, spänningen var på topp under det att rektor Patrik skakade paketet, tog bort papperet och kikade in i det.Jo, innehållet var kvar! Vad kunde det vara, det undrade alla knäpptysta föräldrar och elever....
Jo, MÖRKER ..... Han hällde ut mörkret, och det försvann genast. Några små barn på första bänk kröp omkring och letade efter det.
Budskapet var att det är så lätt att ta bort mörker från människor som är lite småledsna, känner sig osedda osv... genom att säga något vänligt.
De fick vi alla i hemuppgift att praktisera under julen.....


 Fackeltåg till kyrkan... ca 500 m. Tur att jag hittade C-Es fådda broddar.... tycker att det är extremt läskigt att gå på isväg i mörker. Några facklor stod kvar i snöhögen då vi kom tillbaka till skolan.

 Smörgåstårta var beställd till hungrig personal. Numera är vi så få, så att den var alldeles för stor. För egen del så är jag inte så begeistrad i maträtten, men åt ändå alldeles för mycket ... för att det skulle gå åt. Har fått lida för det hela dagen, har det känts som.

 En fin fin frökenbukett blev jag extra glad för.....

...liksom dessa svensktillverkade julhanddukar.  Det mörka som fanns kvar efter lucia försvann när det kom så fina presenter. Samt fint godis från kollegorna.... Jättegulligt!

Karin anlände till sitt barndomshem igår. Hon blev genast fascinerad av denna bok som låg framme.
Två pensionärer har fotograferat alla hus i Nittorps socken och berättar mer eller mindre utförligt om varje hus historia i boken. Imponerande.

 Detta huset fastnade Karin för när hon länge och väl bläddrade i den nyinköpta boken. Hon tyckte att det var så fint, hon hade aldrig sett det.
 Vi kunde berätta att det var hennes farfars mors hem, beläget ca en km från Nittorps kyrka, en bit från vägen.
Så i eftermiddag tog vi  bilen och parkerade vid uppfartvägen, promenerade några hundra meter upp till huset  och  kunde sedan  gå runt och kika in genom fönstren i det hopplöst "på väg att förfallahuset".
 Synd att inget tagit sig an det fina huset från 1800-talet och rustat upp det. Det skulle ha kunnat blivit fantastiskt fint om det fått en upprustningschans.

 Åkte vidare till Dalstorp och blomsteraffären.
 Köpte en azalea till Svea. Nu var det fler som tyckt att Svea borde ha en  azalea, så hon hade redan en stor och en liten i samma rödaktiga färg som vi lämnade som "godjulblomma".
Nu tyckte inte Svea det gjorde något att hon fick många likadana krukväxter, hon blev glad både för blomma och för omtanke... men var inte glad åt att jag tog en bild på henne.

Pratade en stund med den snart nittiotvååriga damen. Hon lyser verkligen upp när hon får prata gamla minnen.
Sedan var det dags för hemresa i den mörkaste av alla dagar... medan vackra ( och mindre vackra) ljusuppsättningar kunde beskådas längs vägen.
Karin blev körd till Hestra för att ta bussen till systern i Värnamo. I morgon kommer de båda tillbaka hit för att fira jul.
Innan dess ska skinkan ha blivit griljerad .... även om ingen av döttrarna kommer att smaka den, så ska den vara klar dan före julafton.
Och om det inte blir något skrivet i morgon så önskar jag alla GOD JUL!

6 kommentarer:

 1. Jag skrev en kommentar tidigare men den är inte kvar! Har råkat ut för det en gång förut. Vad har hänt?

  Min skinka väntar på att åka in i ugnen tidigt imorgon bitti. Har hackat sillsallad ikväll, ett måste på vårt julbord. Annars är maten klar. Sista pyntet och granen imorgon, men nu är båda sönerna hemma och hjälper till.

  Min skolavslutningsdag följde din mall: först kyrkan med sång och tal av rektor, präst och elevrådets ordförande. Sedan mys med eleverna i klassrummet och smörgåstårta och paketlek med personalen. God Jul om vi inte hörs innan dopparedagen! Vi kan väl ses och leka lite med våra GPS:er nån gång på lovet?

  SvaraRadera
 2. Absolut... passar 5 eller 6 jan... då är jag ensam i Hjälshammar.

  SvaraRadera
 3. Det går nog bra nån av dagarna. Ska troligen träffa min kollega Marita en dag också. Men någon ska väl passa.

  SvaraRadera
 4. God Jul till dig också! Ser ut som om ni får en riktigt mysig jul med en massa god mat och mys! Vilken fantastisk idé att både fota och berätta om alla gamla hus...det måste ha blivit ett uppskattat projekt! Kanske något att ta efter på vår lilla ö...

  SvaraRadera
 5. Har äntligen löst problemet med att kunna kommentera, det var mitt virusskydd som bråkade. Patrik var verkligen fantastisk igår, både talet han höll och hans pianospelande. Barnen var också fantastiska... du har verkligen gjort ett bra jobb med kören! Önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 6. God Fortsättningen på julen!! Här har det varit fullt upp, med allt, som både rör skolan och fritiden. Men nu har lugnet landat hos mig. idag har vi hälsat på mamma och Ingela.
  Kul att få frökenblommor...det har jag inte fått på några år nu, det är inte modernt att ge oss lärare på högstadiet längre..

  Hoppas du får en fortsatt fin helg.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas