måndag 5 december 2011

Varde vinter

... och så plötsligt, bara som genom ett trollslag, så hade den kommit... den av så många efterlängtade snön.
På kvällen den 4 dec kom den första täckande snön denna säsongen. Senare än någonsin, och inte ett dugg efterlängtad av mig.

Fast barnen i skolan gillade ju förstås det vita glidbara. Och visst blev det fint, snö och blå himmel passar väldigt bra ihop.
Bara det att gravt medelålders lärartant inte gillar det glidbara som hon måste passera på vägen över skolgården. Hade säkert varit bättre om vi haft en sammanbyggd skola, men nu måste vi som huserar i "nya" byggnaden gå över skolgården, och idag var det, trots liten söt upplogad stig, väldigt halt.
Det lär vara halt på vägarna också, hör om många halkincidenter på vägarna runt omkring. Man påstår att vägverket sköter sitt jobb dåligt, och det kan väl vara lite symptomatiskt över hur det står till med det mesta just nu. Alla har häcken full samt brist på pengar,och då blir det inte bra. Ingen orkar/kan riktigt ta ansvar.
 Igår var det traditionsenligt besök på julmarknaden i Apladalen. Det var blött och råväder, julstämningen ville väl inte riktigt infinna sig, men det är ändå ett mysigt adventsmåsteställe. Svåger och svägerska var också med, en ena hade inte varit i Apladalen någongång, den andre på en skolresa i femman. Klart sevärd plats, de gamla husen är synnerligen välbevarade och det är riktigt kul att få komma in i dem och få en känsla från en tid som var.
 Var färdighandlade och vände hemåt när skymningen sänkte sig. Fick i vanlig ordning med lite "onödiga" grejer hem - en dyr (men fin) krans till dörren, ett  smycke från Amandas smycken, ett bivaxljus, ett par våffelmöstrade vantar ..... I år blir det sannolikt bara Apladalens julmarknad som får besök.... om man inte räknar ett planerat besök på marknadernas marknad , Lisebergs Jul..... få se om vi kan få till det....

Sov riktigt dåligt i natt- hade väl ätit och druckit för mycket under helgen - och så var det en massa annat som spökade i hjärnan. Lucia t.ex. Känns lite jobbigt - ensamt -i år. Känns som själva skoljobbet och alla omdömen kväver en. Samt att vi är så få lärare på skolan att vi inte räcker till att hjälpa varann.  Funderade på om vi i framtiden kommer att få tid och ork att  träna in ett luciaprogram över huvudtaget. Och att sedan ta ut det på samhället - och knappast få ett tack för det hela- det kommer inte att vara helt självklart. Samtidigt som jag anser att skolan måste söka sig ut och göra saker i och med närområdet. Det har funkat tidigare ... men som sagt, i år känns den nya läroplanen som ett tungt ok på de kraftiga axlarna.... och vad ska det inte bli nästa år när det är betygssättning. Som jag tidigare framfört, jag har redan en känsla av ångest inför nästa höst.
En annan sak som jag funderar över är hur mycket mer uppskattning man fick för det man gjorde extra förr i tiden. Nu kan en del tycka att man kan göra saker ideellt och det kan jag ju också tycka. Men en blomma är man väl ändå värd om man "offrar" en helgeftermiddag eller ett antal timmar efter arbetstid för att se till att samhället får sitt luciafirande. Eller jag kanske bara gnäller...... Och det kanske egentligen handlar om det samma som de dåligt skötta vägarna, fulla häckar och brist på blominköpspengar.
Men jag måste ge en eloge till föreningen i samhället, där visas fortfarande uppskattning, och där vet jag att det är både häckfullt och pengabrist..... alla andra jobbar dessutom ideellt. Det är det stora företaget som gör mig besviken .... och där finns det mänskliga och finansiella resurser.....
.
Usch, usch, gnälltant jag.....

Man kanske inte behöver så mycket sömn.... jag har nog bara sovit tre timmar i natt .... men känner mig pigg. Det tycker jag är konstigt..... eller kanske är det vinter och vitt som piggar upp, fast det skulle jag aldrig erkänna! :)

3 kommentarer:

 1. Du är inte alls gnällig...klart man vill ha uppskattning! Tänk om fler kunde tänka på att en liten blomma eller så betyder så mycket!

  SvaraRadera
 2. Förstår mycket väl din betygsångest. Fast det är ännu värre för dem som ska sätta betyg nu utan stödet från Skolverket. Sover också dåligt nu. Hostar halva natten och håller mig vaken på så sätt. Om jag inte hostade på dagarna också skulle jag nog somna på fläcken. Klart att ni ska ha blommor eller åtminstone ett rejält tack. Har geocachat med femmorna idag. Superkul!

  SvaraRadera
 3. Jag har betygsångest just nu!! Vad ska jag sätta för betyg? Hur ska jag tänka? Lite hjälp hade inte varit fel...

  Klart du ska ha uppskattning för det du gör. Men det är som du skriver, mer sällsynt med sådana uppskattningar i dagens samhälle.

  Ha de gott/ Bodil

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas