onsdag 18 juli 2012

Många minnen - mest


 Åkte till stugan i Halmstad i går, för att "installera" de nya apparaterna.... och för att slänga  de gamla.
Blev en ren nostalgitrip, med alla minnen som kom fram i samband med att vi bar ut de gamla grejerna.
Dammsugaren köpte C-E och jag när vi flyttade ihop 1976.
När vi köpte en ny apparat, så fick Volta-dammsugaren flytta till Halmstadshuset.
Överhuvudtaget så är det många saker som vi flyttat ner till sommarstugan under årens lopp... en del finns fortfarande kvar, bl.a. den gamla orange-brun-blomiga plyschsoffan á la sjuttio.

Nu var det dags att ersätta den gamla dammsugaren, som verkligen tjänat ut. Under de sista åren har den bara låtit och osat, knappast sugit något alls.
Solsängen är också 70-80-tal. På den tiden bar man med sig en stor säng till stranden för att sola.... bekvämt i och för sig, men lite otympligt.
Bänkspisen köpte farfar/svärfar Holger för många år sedan. Som jag kommer ihåg, så ersatte den kokplattan ....


 Blev riktigt förvånad när jag hittade den gamla kokplattan i förrådet. Där har den stått i många, många år. Sannolikt uppemot 30 år.

Trettiofem år sedan var det som Holger kom till C-E och mej - då vi bodde i lägenhet i Tranemo - och talade om att han varit i Halmstad och sett en stuga som han ville att vi köpte tillsammans, han och hans tre barn. 12 500 skulle varje barn + Holger betala ... ( och sedan skulle Holger betala 20 000 kr svart utöver dessa 50 000 kr) Brottet är preskriberat, Holger har varit borta i snart tio år .... och sanningen är den att förekom mycket svarta pengar bland olika näringsidkare redan på denna tid....

Minnena kom verkligen över mig, då vi fyllde bilen och körde iväg till återvinningsstationen i Fyllinge...
Farmors fina hängväxter på altanen .... det finns det inget sådant numera, vi är nere i Halmstad för sällan/ för oregelbundet för att sköta växter som behöver vattnas manuellt.
På 70-80-90-tal användes stugan mycket under sommaren. Farmor och farfar tog med sig vänner dit... och under många år så kunde "alla" samsas i stugan. Vilket medförde att det kunde var 12 pers i stuga + lillstuga när det var som värst.
Det blev bara för mycket, och när jag tyckte så.... ja, då visade det sig att det blev början till slutet för gemensamt ägande.
Tror att alla är nöjda med nuvarande ordning... de som inte längre har stugan kvar fick bra ränta på insatta 12 500 kr och vi som har den kvar, tycker att det är ljuvligt att ha den för oss själva och utan att fråga någon annan, kunna byta ut det som är gammalt och dåligt....

Ganska bra väder för att vara denna sommar, har det varit i dagarna två. Satt ute i sol och moln och läste en bra bok, promenerade på stranden och åt en supergod pizza på Timmerstugan. Relativt varmt och gott ... shorts och linne funkade bra   på uteplatsen. C-E var t.o.m i väg och badade igår.... jag tyckte det blåste för mycket för att det skulle locka.

Förhoppningsvis återvänder vi redan på fredag för att träffa döttrar med sambos på den strategiskt belägna samlingsplatsen, med knappa 1,5 timmes bilresa från såväl Grimsås, Värnamo som från Malmö.


 Åkte hemåt efter sen sill-lunch. Hade tid att utforska orterna utmed Nissastigen, genom att leta upp några geocacher. Här är ett minnesmärke, beläget i Oskarström. Det är från ett slag mellan Sverige och Danmark 1563... under Erik den fjortondes tid. Sverige vann ... därför restes denna sten.
"Skansen" hette denna plats och den hade jag lagt in som sparad i c:geo.
Kom ihåg att jag sett många gömmor på kartan kring Oskarström. Sökte på "Nära" på mobilappen och fick fram ett antal gömmor med bara några hundra meters avstånd.


 Som den vackra kyrkan t.ex med snart 100 år av minnen.
Konstaterade att för mig, som "amatör-geocachare", så är mobilappen att föredra framför en gps. En gps är synnerligen "osmart", då den inte kan ladda ner cacherna på egen apparat, utan att det måste ske via dator ... eller att man knappar in koordinaterna manuellt.
Fattar inte att man ska behöva betala 1500- 3000 kr för en sådan makapär, när man kan ladda ner en app till smartphonen, alldeles gratis. Nä, gpserna får utvecklas i geocachevänlig riktning om jag ska köpa någon sådan....


 "Den annorlunda skylten" kallades denns gömma. Här var koordinaterna på tok fel. Visade på en skylt ca 70 m från den avsedda. Men då man ( i c:geo - men inte i den dåliga gps som jag köpte till skolan) kan läsa vad andra geocachare skrivit i sambamd med att de skrivit in sin funna cache på webbplatsen, förstod vi att gömman måste finnas på en av andvarningsskyltarna.


Föremålen för varningarna fanns på grönområdet mellan väg och Nissan-Nord. Vi hade lite bröd med oss från Halmstad och C-E fick verkligen känna sig som ledarand, då han tänkte mata dem vid vattenbrynet.


 Förhoppningsvis hittade alla någon liten smula utav morgonens ouppätna frukostbröd.
Fem cacher,  sen var vi - som vanligt - ganska så cachemätta.
Återkommer till Oskarström, där finns fortfarande outforskade platser enligt c:geo.....


Var lite fikasugna och mindes de goda våfflorna från Lintalund.
Nu var det inte samma goda hemmagjorda smet som användes, det var tydligt i smaken. Men det var ändå inga problem att få ner årets första våffla....Hör ju lite sommaren till, det här med våffelkaféer. .... Förhoppningsvis ska vi kunna besöka något mer under resten av semestertiden.


Kollade "NÄRA" på C:geo igen och hittade en cache 360 m från fikabordet. Blev en lagom promenad fram till det gården Lintalund, som bar minnen sedan tidigt 1800-tal. Idag ingår stora delar av gårdens ägor i ett naturreservat.

Väl hemma, så kunde vi skörda den första gurkan från växthuset. Inte EU-anpassad, men tanke på att den är stöpt i fel form.... Tur att samma regler inte gäller oss människor .... för då hade jag inte en chans... Gurkan smakade mycket och gott. Fler lär det bli... för att inte tala om alla tomater som hänger i gröna klasar från fem av de sex plantorna..... Som tomat, så får man ha vilken form och färg som helst.... tycker inte att det är riktigt rättvist.


1 kommentar:

  1. Tycker gurkan ser god ut trots formen. Härligt att kunna skörda eget. Plockade blåbär idag.Sonen fixade en smoohie som inte var så dum den heller.

    För spontancaching är mobilappen suverän. Fast jag har aldrig kommit riktigt bra överens med c:geo. Föredrar GPS:en även om man måste ladda in cacherna i förväg. I min kan jag läsa de senaste loggarna. Sen hittar jag ständigt nya spännande funktioner. Senast hittade hur man ställer in bäring, men har inte använt det än vid geocaching. Oskarström verkar intressant. Ha det gott i solen!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas