tisdag 31 juli 2012

Göra glas

Det var en livlig och känslosam diskussion kring kommunens finansiering av huset. Iallafall bland oss skolfolk, som anser att kommunens satsning på elever och skolutveckling ( framförallt inom ICT) är alldeles på tok för snål.
Och så tjugo miljoner på ett bräde, till ett glasmuseum. Vem skulle vara intresserad av ett sådant?
Nu tycks satsningen ha fallit väldigt bra ut, det vittnar alla som besökt det annorlunda utformade huset om.
Bestämde oss för att göra en förmiddagsvisit, för att skapa en egen uppfattning.


 Glasets hus i Limmared. Entrén utformad efter modell av den gamla "flaskbyggnaden" som fanns när jag var barn. Kommer så väl ihåg "glasbruksflaskan" från sextiotalet, då vi årligen åkte den slingriga vägen till Limmared för att besöka släktingar.
Det var innan 27an var klar. Förr i tiden fick man ta sig på grusvägar via Länghem och Månstad för att komma till fabriksorten Limmared, om man kom från Boråshållet.


Femtio kronor kostade det att gå in, billigt och bra. Ett rum var fullt med glas från olika perioder i brukets snart 300-åriga historia. Kände igen en del, speciellt det som fanns i montern som visade pressat glas. Sådant fanns i de flesta familjer när jag var barn. Lite finns även bevarat i mina gömmor.


Olika installationer/mobiler av glasflaskor/föremål fanns förstås. Snyggt, maffigt!


Tyvärr lite suddigt blixtfoto... men det mest intressanta i glashuset, det var att se glaskonstnärer i arbete. Den här mannen gjorde glasfigurer. En glasklump hämtade han upp från den glödande massan i ugnen och sedan drog han i klumpen med en tång. Vips hade han skapat en glashäst.
Den andra konstnären blåste olika former av vaser. Med eller utan färginslag.


Det som tillverkas är till salu, för ett tämligen modest pris för att vara "handblåst"/"handtillverkat". Om jag uppfattat saken rätt, så går det största delen av inkomsterna av försäljningen till glaskonstnärerna.
Köpte en vas, utan något färginslag.  En glasfärgad vas, typ den röd-glasfärgade som står mellan potta och fågel i övre raden.
Vaser är bra presenter, risk för att det blir någon julklapp härifrån så småningom....


Fikadags. Härligt med blandningen av olika koppar och fat från 50,60,70, 80-tal.
Satte oss i den ljusa vinterträdgården med kaffe, macka och bondkaka.


Många idéella krafter är involverade i Glasets hus. Det fanns många sorters hembakade kakor att välja bland. Småkakor. Jag tycker att hårda småkakor är GOTT! Helt annat än sötkladdiga kaloribomber i staniol/plast.

Toaletterna var synnerligen speciella. Väggarna hade tapetserats med plastade tidningssidor från ett antal årtionden. På denna toalett fanns två sidor ur Borås Tidning anno 1969, som med stora bilder och mycket svärta berättade om de första människorna på månen.

En bit från huset fanns det en välgömd geocache. Naturligtvis ska denna plats ha en egen cachegömma. Det är den sannerligen värd. Hoppas att cacheletarna ger sig tid för ett besök inne i huset också. Om inte annat för att fika i speciell miljö!

Rekommenderar ett stopp i alla tranemokommunbors eget fina bygge, Glasets hus i Limmared.

2 kommentarer:

  1. Kul med tidningstapetserade väggar på toan - risken finns ju att man sitter längre än nödvändigt!

    SvaraRadera
  2. Kul toa! Får nog bli ett besök på glashuset nån gång. Gillade speciellt de udda kopparna i fiket. Hårda småkakor, nja, bara vissa. Man vill inte ha damm i munnen.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas