söndag 29 juli 2012

Matmotiv

- Idag vill jag äta lunch på restaurang, sa jag till C-E. Leta några cacher också... och gärna gå en promenad.
Vart skulle vi ta vägen....? C-E hade en idé... neråt Gislaved... nej, förresten, till Bredaryd... där har man ju ett värdshus, det borde väl vara öppet en söndag vid lunchtid.
Varvid jag kollade upp ett antal cachegömmor, enkla, förstås, från Gislaved till Reftele till Bredaryd.... och ev. någon på hemvägen också.


Stop ett: Speedwaybanan i Gislaved. Lejonens hemmaarena. Motorsport har jag aldrig förstått mig på, men jag har hört oväsendet på håll, ända bort till ridhuset vid två tillfällen.
Nu har man olika intressen och de som gillar sporten, tycker sannolikt att motorcykelbuller låter som den ljuvaste musik.

Körde vidare mot Reftele och kom fram till en ort som heter Nennesholm.
Är i princip helt obekant med orterna söder om Gislaved.
Landskapet är väldigt vackert på sina ställen, ett öppet jordbrukslandskap, ett  flackt landskap som uppstod då Stor-Bolmen blev till mindre sjöar under det att landet återhämtade sig från den senaste istiden.


 Vid denna supervackra plats fanns en kvarn och finns ett fortfarande fungerande kraftverk.


 I Reftele finns ett tingshus. Vilket visar att den lilla orten Reftele en gång haft stor betydelse, och bl.a varit en järnvägsknut. Idag används det gamla tingshuset som möteslokal för frimurarna. Inga kvinnor släpps in genom dessa dörrar. Låter som en artonhundratalsrelik!
Cachen hittade vi ganska enkelt, gömd i en buske.


Som på så många orter, så finns det en eller flera nedlagda skolor. Den här skolan ligger en bit utanför samhället och används idag som skolmuseum.


Det är verkligen skillnad på cacheutläggare och cacheutläggare. En del gör avancerade "burkar"/gömmor och andra lägger en använd plastburk i en plastpåse. En del skickar med information om vad geocaching innebär, andra informerar inte alls. En del gömmer sina burkar i genomtänkta gömmor, andra slänger in dem där det finns en lämplig plats.
Vid utedasset, när fågeltornet vid fågelsjön Draven, var en riktig skitgömma. Men hittade  den gjorde vi, och naturen runt om, den var det inget fel på.


 Vid Brödrahall fanns ett par runstenar. Dessa hade man hittat då man börjat utvinna sand ur den lilla åsen.
Det fanns också en historia om platsen, Två bröder, som tidigt hade förutsagts att döda varann, och flyttat åt olika håll för att undvika detta, hade uppfyllt profetian på denna plats.


Hamra heter en liten by mellan Reftele och Bredaryd. Byn ligger alldeles vid Draven. Här fanns en liten hembygdsgård med två riktigt gamla byggnader. Utsikten från hembygdsgården var pastoral.... så svårt att återge på bild, men detta var dagens största smultronställe. En klar favoritplats!

Begav oss så mot Bredaryd. Hungriga.
Katastrofvarning.... värdshuset hade inte söndagslunch öppet.
Dags att avsluta cachingrundan för att köpa korv i Gislaved eller... ve och fasa... åka hem och laga till något.

 Vid marknadsplatsen fanns räddningen. Bambu! Asiatiskt buffé .....
Sushi, varmrätter, efterrätter....
Efter en timme i denna kulinariska högborg ( det var ju vår åsikt om stället) så var vi inte det minsta hungriga längre. Tvärtom -övermätta! Men gott var det.... besök rekommenderas  på Bambu i Bredaryd.


 Varuhuset Smålänningen hade en egen cache. Lätt - men dyrköpt. För man måste ju kolla vad det är för affär, när den är öppen på söndagseftermiddagen... Blev positivt överraskad.... Här fanns det mesta, verkade ha helt ok kvalitét till vettiga priser.... och snyggt och fräscht var det också.
Har aldrig sett denna typ av kassaapparat tidigare... Gillade den.


 Även Bredaryd har en hembygdsgård. Flera byggnader från olika epoker, bruksföremål och en lätthittad gömma.

Ytterligare en gömma fanns i samhället, alldeles nära det hus som min favoritcachegömmare med hustru, bebor. "1000 sjöar" är hans alias.... och han tycktes sitta på span för att kolla eventuella tokiga regntrotsande geocachare som kom för att leta upp den gömma som han gjort för att fira att att geocaching fyllde tio år, i januari 2010. Trevligt att träffa den gode innovatören. Han berättade att han har 160 gömmor, och här är det inte fråga om en enda skitgömma ( min bedömning). Många av hans gömmor är riktigt kluriga. Han visade på en ny som han snart skulle lägga ut.... snacka om genomtänkta klurigheter.


Tolv gömmor hittade vi idag, en missade vi. 12 körda mil....och ett antal nya platsbekantskaper. Förstår bara inte hur man kan hitta 30-40 gömmor på en dag.... Vi var ute mellan elva och halv sex.... heldagsjobb en semestersöndag.
Nu var det ju matmotivet som styrde dagens resa. Tyvärr blev det inte så långa promenader på vägen, den längsta sträckan vi gick var mindre än en kilometer tur och retur. Så det blev stavpromenad runt Mods efter hemkomst .....och sedan koll på Elfsborgsmatchen på TV. Rättvist resultat ... men inte så kul match, då det inte gjordes ett enda mål.
Något mål mat har det inte blivit sedan frosseriet i Bredaryd....tänker fortfarande med njutning  tillbaka på den upplevelsen.

4 kommentarer:

 1. Bambu har en god buffé. Det blir nog ett besök där nä jobbet börjar. Fast vi brukar åka åtminstone en gång till värdshuset och äta lunch på studiedagarna. Kul att du fick träffa Ingemar också. Jag tittar ju hellre på speedway än fotboll. Det är väl mc-åkaren i mig som gör det. Hoppas vi kan ses snart. Kör du förbi de här trakterna kan du väl säga till. En liten fika nånstans är aldrig fel.

  SvaraRadera
 2. Trevlig tur ni tog idag. Jag älskar Bambu, de har mat för alla smaker. Den mongoliska BBQ är helt underbar!! Kul att hitta nya trevliga ställen i vår Herres hage.

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset om Bambu! Vi passerar Bredaryd ibland, och det kan nog bli en lunch där framöver.

  SvaraRadera
 4. Där är ju Reftele Tingshus. Den har jag letat efter två ggr och inte hittat den. Jag känner mig dum, haha!

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas