torsdag 12 juli 2012

Mormor Magda och magnetit

Igår var vi på ett berg. Idag var vi på ett annat. Bilen tog oss upp till toppen, så det blev inte så mycket av bergsbestigning denna dag.
Johanna och Martin gjorde oss sällskap på resan till Taberg.

Johanna hade kollat upp en trevlig attraktion i det lilla samhället vid bergets fot. Mormor Magdas glassfabrik.
Det fanns många goda smaker att välja på, svårt var det att bestämma sig.
All glass är gjord på närproducerade råvaror. Glassen smakade mycket mer än storproduktionsglass... och verkade mindre fet. Valde ett par sorters olika jordgubbsglass ... och ljus chokladglass. Himmelskt!
Tänkte i bilen hem, vad som mer är himmelsk mat. Kom fram till att det är frukt och bär, gott bröd och god fisk. Kött fanns inte alls med i mitt tänkta himmelrike.....


Vid  gruvan skulle det finnas en Earth cache. Gick dit och löste de uppgifter som kunde lösas på plats, och Martin tog bilden som sen kan bifogas loggningen av cachen. Har just skickat in svaret, kommer att få dem godkända, för jag vet att jag har rätt..... ( Jante, nä, honom känner jag inte... :))


 En cache hittade vi uppe på berget.  Den heter "Iron man" och hittades av en sådan.


 Lite dålig sikt denna grådisdag... men om man  vill se något med hjälp av kameraögat så är det ljust blänkande Vättern och de små husen alldeles framför det blänkande, det är Jönköping. En vidunderlig utsikt är det från Tabergstoppen, en utsikt som inte kameran kan återge på rättvist sätt.

Den starkt basiska berggrunden gör att det finns många mer eller mindre ovanliga växter på berget. Den stora blåklockan finns inte i våra skogstrakter, men är annars inte så ovanlig.


Johanna och Martin gav sig ut för att leta en cachegömma längre ner på berget. Själv vände jag efter en liten bit, det var så extremt blött och geggigt... och jag hade sandaler på fötterna. Ingen bra kombination. Nu lyckades man inte hitta gömman, men man fick i stället lite extra motion . Var f.ö. vid ett annat berg och letade lite senare, men hittade inte heller där vad vi sökte. 
Nä, Taberg var ingen hit vad det gällde att hitta cacher. Men annars var det bra!C-E bjöd oss alla på räkmacka i toppstugan. Smakade bra... och vi klarade oss precis från regnet som kom glidande in med det svarta molnet i söder.


 Förutom himmelska smaker och cacheletande, så var avsikten med den lilla utfärden att få en guidning i gruvan. Hjälm på..... trodde att det mest var för syns skull, men faktum är att det förekom en del ras både vid ingången till gruvan och inne i den samma.


 Hjälm och ficklampa och varma kläder.  Temperaturen inne i gruvan ligger på drygt 5 plusgrader.
Tabergsgruvan är ett övervintringställe för tiotalet arter fladdermöss. Hade hoppats få se någon därinne, men guiden berättade att de flygande däggdjuren var ute och samlade mat för vintern... så att de har lite hull att ta av under den långa vinterdvalan. En fladdermus äter en skottkärra full med mygg per sommar. Det  påstod guiden iallafall... vete sjutton om det kan vara sant .... Finns det så mycket mygg..... ???Berget består av titanmagnetitolivine .... det är en högst ovanlig sammansättning malm, och finns bara ( vad man vet) på två ställen på jorden, i Taberg och i Rhode Island i USA.


 Järnutvinningen startade på medeltiden och höll på fram till ca år 1900.
Den återupptogs vid tiden för andra världskriget, då malmen skickades till Tyskland och användes i vapenindustrin.
1960 stängdes gruvan för gott.


 Magnetitstenen väger 1,5 ton. En kubikmeter magnetit väger ca fyra ton, ungefär dubbelt så mycket som "vanlig" sten, gnejs eller granit. Så där är molekylerna ihoppackade rejält.
Det finns ytterligare ett antal grundämnen i malmen, bl.a. den ovanliga metallen vanadin.


Femtio meter upp börjar schaktet. I baljan skulle egentligen bara redskap fraktas, men även gruvarbetare tog sig ner  den vägen.... Lite väl äventyrligt sätt att tjäna sitt levebröd på, men man hade inte så stor val...
Tre minigolfbollar ligger längst bak. Hur kom de dit? Jo, på toppen av berget ligger en minigolfbana och det händer att folk slår så tokigt att bollarna ramlar ner i det gamla schacktet. Måste kännas rätt snopet!

Intressant dag, det tyckte både glasstarmen och den gamla mellanstadielärarinnan.

2 kommentarer:

  1. Visst är Taberg en spännande plats. Gruvan har inte varit öppen när jag varit där, men en dag kanske den är det. Grattis till ett par cacher i alla fall!

    SvaraRadera
  2. Gruvbesök där har jag gjort ett par gånger. Intressant. Taberg över huvud taget är en fin plats, tycker jag.... Tagit några cacher där också, men inte på berget. Dem har jag kvar....

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas