måndag 13 augusti 2012

Dalstorpsdags

Tyckte att det var dags att Dalstorp skulle få några egna cacher.
Ynka två har det tidigare funnits i området, en vid hängbron och en vid spiksmedjan. Hängbro-gömman har blivit avaktiverad under sommaren, så i hela Dalstorp socken finns en enda geocache, den vid spiksmedjan.
Tycker att det är alldeles för dåligt för en så vacker trakt....
Så nu finns det ytterligare sex gömmor...... och förhoppningsvis blir de snart offentliggjorda, så att geocachare kan komma till vackra Dalstorp, enligt min absoluta åsikt, kommunens vackraste by. ( Men då kanske jag är lite "jävig" ... jag har ju jobbat i vackerheten i ett kvarts sekel!)


Oset, eller Ods kvarn, fick en gömma.
Passade bra, då geocacheutläggarassistent C-E ändå skulle dit och beställa påfyllning av pelletsförrådet.
Vad jag inte kunde få med i cachebeskrivningen är att  en av de mest välsorterade ( och billigaste) affärer som finns för jordbruk, trädgård och hem numera huserar i den gamla kvarnens lokaliteter. För att göra reklam, om än bara faktamässigt korrekt sådan, det får man inte göra när man lägger ut cacher! Tycker jag i och för sig är bra. För vem kan granska och bedöma?


Det finns några hus i närheten av kvarnen. De som bor där lever dagligen med denna utsikt. Vilket avundsjukar mig. Jag  vill bo vid vatten, det är ju det som skapar vackerheten i byn.... och i alla andra vattennära bebyggelser.


 Järnåldersgravfältet vid sjön fick en liten burk. Men just i skrivandets stund, så ifrågasätter reviewern om jag inte lagt cachen för nära någon grav, så att den kan bli åverkad under letandet. Varvid jag säger NEJ, vi lade den alldeles vid sjökanten, just för att undvika att komma i närheten av fornlämningarna. Få se om jag måste fortsätta bråkandet? Man måste bli litad på ....


Kyrkan i Dalstorp brann ner 1963, på trettondag jul. 1965 stod den nya fina kyrkan klar. Bredvid den nya kyrkan och dess stora kyrkogård, så finns även rester från den första ( som man känner till) kyrkan i samhället och dess kyrkogård. Klart sevärd kyrka.


Vandrade längs sjön till Sjölunds udde. Precis på detta ställe, ( bilden)  så var det årlig gökotta  under de år som jag jobbade i Dalstorps skola. Morgontrötta jag var inte med alla gånger, men när jag väl fick mig ur sängen, så var det en härlig och ( för mig) ovanlig upplevelse att fika i det fria klockan sex på morgonen.


På Sjölunds udde fanns ett torp en gång. Barnrikt och fattigt var det. Nu finns här en gedigen övernattningsplats för frilufsare. Så gediget byggd, så att jag inte hittade någon plats för ett pet-rör i själva lilla halvhuset. Men det fanns andra platser att gömma på  och vanliga plastburkar att gömma...

Borgen vid Borrarp fick en riktigt svårforcerad gömma /( tyckte jag) och så lade vi en ny burk vid Hängbron.

Så fem av sex gömmor är redan publicerade. Det får jag vara nöjd med.

Ska lägga ut ytterligare 5-6 gömmor i Dalstorp, innan jag känner att  det vackra samhället har fått den uppmärksamhet det förtjänar. Ett ringröse från bronsåldern, den fina bygdegården och fotbollsplanen med konstgräs... alla förtjänar de var sin cache.  Tycker jag! Fem första att finna, för dem som finner framgångsfaktor i detta!

( Fick just veta att jag måste flytta burken vid gravfältet en bit... ja, det är väl bra att geocachebedömarna tar hänsyn till vårt kulturella arv. )

2 kommentarer:

  1. Härligt! Måste snart ta en tur västerut, märker jag. Roligt med cacher som visar på så vackra och spännande platser. Håller på med gömmorna till vårt event. Så innan dess blir det nog inga nya publicerade.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag fann en viktig framgångsfaktor i detta... att vara först här. Trodde inte att jag skulle hinna logga några FTF i år när jag befinner mig på bortaplan så mycket. Där brukar jag inte ha koll på nya cacher...

    Tack! Det blev en mycket vacker utflykt i Dalstorp för mig. Kul med fina gömmor också!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas