fredag 31 augusti 2012

Så snabbt...

... den här veckan gick. Månaden också.
Eller kanske inte ändå.
När augusti startade, så var det fortfarande sex lediga sommardagar kvar.... och nu känns det som om sommarlov och semester var i en annan tid.
..... och egentligen, så känns det längesedan jag var ute och fotade de vackra sensommarbilderna i förra inlägget, fast det bara var fyra dagars sedan.
Det här blev svårt, gick veckan snabbt eller inte..... och är det kanske egentligen så att augusti är en månad som känns ganska lång?

Mycket var det i veckan iallafall, skolan har tagit nästan all tid. Men så har jag hunnit med tolv av tjugo föräldrasamtal ...  det som med ett vackert ord kallas utvecklingssamtal.
Det är  inga kvartsamtal längre, snarare tredubbla tiden. Trevligt är det, tycker jag, att sitta och prata med elev och föräldrar i lugn och ro. Ett avstämningssamtal skulle jag vilja beskriva det som. Hur trivs du... vad är lätt/svårt... när är skoldagen som bäst ( i år har ingen svarat rast !!), vad känner du att du behöver jobba mer med för att bli mera säker och känna att du är på väg att uppfylla de kunskapskrav som finns i ämnet......?

Rekord är det iallafall, att efter två och en halv skolvecka med elever ha avverkat mer än hälften av alla samtal. Det känns väldigt bra, för då har jag redan från början koll på hur varje elev känner det......
Det är ju tredje året som jag jobbar tillsammans med Toppenklassen, så vi känner varann väl... och det gäller även föräldrarna.


 Veckan har bjudit på mycket utomhusjobb för eleverna. Läroplanen är bra, den talar om att vi ska ut på fältstudier i närmiljön.
Skogen ligger väldigt nära.
Idag var vi vid skogssjön, dryga kilometern från skolan. Äng och mosse väntar nästa vecka.
Sedan väntar en veckas elevarbete med ekosystemen i närmiljön, i samspel med The big five ... de fem stora förmågegrupperna.... jo, jag vet att jag upprepar mig, men jag tror på att arbeta utifrån detta... Kreativitet och entreprenörskap talas det också om i läroplanen. Det handlade båtracet  i bäcken utmed "Kärleksstigen " om.  Roligt med lite annorlunda samarbete - treor, femmor och sexor. Fungerade utmärkt.
Vi har faddersystem på skolan, vilket betyder att sexorna är faddrar till nuvarande tvåor och femmorna till nuvarande ettor.
Ibland skadar det inte att lämna det fyrkantiga systemet och hitta nya konstellationer.


Ett roligt och utvecklande samarbetsprojekt, blev det. Den snabbaste båten, det var den allra enklaste. Många vackra båtar fick testa flytförmåga, hållbarhet och snabbhet.
Vädret var dessutom helt underbart!

Veckan har varit rolig, sen kan man diskutera hur snabbt den gick. Minuterna och timmarna var de samma som de brukar vara.....

Helgen har också sina timmar och minuter. Ska använda morgontimmarna till en favoritsysselsättning, att sova. Ett plockande besök i lingonskogen är inplanerat. Och så ska jag försöka få till att hitta de tre geocacher som finns inom mindre än en mils avstånd.... Låter som en lagom rekreationshelg efter en rolig men ganska jobbig arbetsvecka.

4 kommentarer:

 1. Visst går veckorna snabbt nu när vi jobbar. Tycker inte jag hinner med. Du verkar ha fått bra flyt på din undervisning. Jag ligger fortfarande bara i startgroparna känns det som. Men imorgon blir det event i Vaggeryd, inte hela dan, det orkar jag inte med. Är fortfarande trött efter förra helgens äventyr i Stockholm. Ha en bra helg.

  SvaraRadera
 2. Härligt att höra att det inte är rasten som är det bästa med skoldagen. Mina små ettor hade klassråd i veckan och ville då ha längre raster. Jag kan dock förstå dem eftersom vissa raster bara är tio minuter (eftermiddagsraster), och som liten etta är det kort tid att hinna klä på sig och komma ut innan det ringer in igen.

  Jag saknar er och hoppas att det kommer att gå bra för eleverna utan mig.

  SvaraRadera
 3. Om du visste vad ofta jag tänker på hur fel det var att inte vidareanställa dej. Det behövs så ofta en "vikarie" om känner barnen och när inte "vikarien" behövs så finns det alltid elever som behöver extra stöd.

  SvaraRadera
 4. Det låter som en bra start på skolterminen. Hoppas resten av läsåret känns lika fint.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas