lördag 25 augusti 2012

Stockremmaskördat


 Idag var alla grönsakerna på tallriken skördade i Stockremma. Smakade förstås extra gott att äta av sina egna obesprutade grönsaker. Bara att konstatera att hemmaodlat smakar bäst.... även om det kanske bara är så att hjärnan bestämt sig för att tycka så.
Potatisen var inte av egen skörd, det var ganska många år sedan vi odlade potatis.  Sista året vi gjorde det, så fanns det bara extremt lättuppdragen blast och därunder en sorkgång. Efter det har vi bara odlat potatis i balja, och det går ju det också, men det blir ju inga mängder direkt.
Det finns ingen i byn, iallafall ingen som  jag känner till, som odlar potatis längre. Jorden är inte tillräckligt bra för att det ska bli bra resultat.
Nere vid Hjälmåns lerjord finns det stora potatisodlingar. Potatis som finns till försäljning i traktens ICA-affärer. Närodlat duger gott.
Under en lång tid så försörjde potatisbonden skolområdets tillagningskök med potatis. Sedan ett antal år är det slut med detta, det är färdigskalat på påse som som gäller. Tror att det är EUs upphandlings-regler som styr.
Många sjuka regler har kommit till sedan vi gick in i det förenade Europa!


 Även dessa goda frukter är Stockremmaskördade. För smaklökarna är de en njutning, men inte för resten av det digestiva systemet. Tyvärr!


 Gillar gurkorna i växthuset. De växer så att man verkligen ser förändringen från en dag till en annan.
Tre olika gurksorter har vi i år. En långgurka och en knubbgurka. Plus att vi fick några västeråsgurkor också.
Västeråsgurka ska jag inte odla mer, det är bättre att köpa kilovis när det är dags för gurkinläggning. Vilket det var i förra veckan. Däremot kan jag tänka mig ytterligare någon gurksort, modell större, nästa år.
Odlade squash i växthuset, men frukterna ruttnade innan de var färdiga. Flyttade ut plantan i "grönsakslandet" och där trivs den mycket bättre och ger friska frukter.


Tomater blir det massor av. Planterade sex små plantor i en pallkrage. Nu är det ett buskage av tomatplantorna, och detta trots att jag tjuvat och klippt bort en massa skott.


Förstår att de köpta tomaterna, som är blanka och fina och utan defekter, måste vara besprutade. Tomaterna i växthuset har lite skavanker och skönhetsfläckar.  Men goda är de!


Var ute på och rekade inför elevernas arbete med ekosystem i närmiljön. I våra trakter är mossmark ett vanligt förekommande ekosystem. Försökte hitta en väg ut på Grimsås mosse, det skulle finnas en bro över bäcken. bakom Grimsborg.
Nu visade det sig att den bron var mer brorest än bro, men det gick ändå att ta sig över genom att gå på stora stenar i bäcken.


Är inte så säker på att eleverna varit ute på mossen. Det är ju ingen plats man går till som barn. Men nästa eller nästnästa vecka ska de få kolla växtligheten och  ev. djurliv i den vackra mossmiljön.

 

Kollade också vid Spångasjön. Jodå, man kan se lite typiska skogssjöväxter alldeles vid strandkanten. Kanske hittar man något liv på botten också.
Skog och äng ska också undersökas, sen tror jag att eleverna upptäckt skillnad mellan olika ekosystem.
Naturligtvis ingår ytterligare ett antal moment i arbetsområdet....

Få se vad vi hinner av det centrala innehållet i läroplanen. Vill göra saker ordentligt, så det är inte säkert att vi får med allt. Förhoppningsvis kommer mina elever att klara sig fortsatta skolgång ändå.....det är ju trots allt inte innehållet som är det väsentliga, det är hur man jobbar med det.

2 kommentarer:

  1. Trevlig läsning. Visst är det häftigt med det hemmaodlade och de himmalagade!

    Även vi har haft och en hel del tomater, inga gurkor men svart paprika och aubergine.

    SvaraRadera
  2. Det är dåligt med odlandet här i år. Men jag valde som sagt bort det. Hoppas ert miljöarbete blir bra. Fina områden ni planerar att besöka. Vi ska cykla ut till Slättö sand med eleverna om ett tag. De kanske kan logga min earth cache då. Tog några cacher på stockholmsresan, men fokus var ju på bröllopet. Känner mig lite trött idag, men det kommer en rapport längre fram. Ha en bra vecka!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas