onsdag 22 augusti 2012

Skolstängning? Småskola?


Som i ett antal andra småkommuner, så finns det för många skolor i vår kommun. Detta faktum och "problem" har varit på tapeten ett antal gånger. Man har "hotat" med att stänga än den ena skolan och än den andra. Vilket förorsakat folkstorm i det berörda samhället, och politikerna har backat lika många gånger som de har  framfört sina nedläggningshot.

I vår/ sommar har man tillsatt ytterligare en utredning, en enmansutredning ledd och bemannad av/med en kunnig f.d. skolledare/skolchef. Idag presenterade han sina slutsatser för oss.

Med tanke på att många skolor i kommunen är gamla och nedgångna, så behövs det en ordentlig upprustning/ombyggnad på många håll, och det snart.
Med tanke på den dramatiska nedgången av elevunderlag framgent, samt det här med behörighetskrav för de olika ämnena, så finns det inte ekonomisk möjlighet att behålla alla skolor med den organisation som finns idag.
Utredaren hade flera alternativ på lösningar; att lägga ner alla mindre skolor och ha sammanlagt fyra skolor kvar i kommunen, att lägga ner någon skola helt och att göra andra skolor till F-2 (3) skolor och bussa barnen från åk 3 eller 4 till en större skola  eller att ha kvar alla skolor som F-2 (3) skolor eller F-6 -skolor.
Varvid mångas vår tanke var: Vem vill jobba på en småskola med F-2 (3). Två-tre lärare + fritidspersonal och 20-30 elever. ?

Nu gäller det ju inte mig som jobbar med äldre barn.... men alla de som kunde komma i fråga, slog i från sig direkt! Hur kul-utvecklande- är det att jobba på småskolan?

Hur det ska lösas, ja, det ska ju politikerna besluta om. Hoppas att de tar ett snabbt beslut nu, och inte backar för föräldrastormar.
Som lärare och privatperson ser jag det här med skolstorlek och skolsammanslagning på samma sätt. Jag tror nämligen inte att det blir bättre kvalitét på en stor skola med alla ämnesbehöriga och jag tror att den lilla skolan blir bra kvalitétsmässigt med lärare som trivs, men att det blir väldigt jobbigt för två-tre lärarpersonal att "dra runt" skolan.
Hur det än blir, så blir det både bra och dåligt. Vore enormt tråkigt om Grimsås skulle bli av med skolan, med tanke på hur det lilla samhället utarmats på dryga decenniet.
Och jag vet precis hur jag skulle vilja se besparingarna; lägga ner ett par skolor helt och låta vår skola vara kvar som den är. Vi bor för långt från vår tänkta centralskola.Tre och en halv mil i buss varje dag, det är både kostsamt och bortkastad tid....
Men det är vad jag tycker......och personligen blir jag nöjd med alla beslut BARA det kommer till beslut SNABBT och BESTÄMT!

På fredag kan man läsa om hela utredningen i de  lokala tidningen.

I övrigt är jag väldigt nöjd med skolstarten och de arbeten utifrån "The big five" som vi gjort som för att förstå vad de olika fem förmågeinriktningarna betyder samt som (delvis)  en repetition från förra året. Nu har vi "Begreppsförmågan" och metakognitionen kvar. Sedan ska vi försöka återkomma till förmågorna i varje arbetsområde som vi genomför.


1 kommentar:

 1. Jo, sådant här skapar oro och ilska hos folk på landsbygden. På något sätt blir det ett stort hål i samhället när något tas bort, det finns ju inte så mycket annat som håller liv i bygden.

  Jag har varit med om motsvarande förhållanden när det snackats sjukhus i gamla Skaraborgs län. Sjukhusen ligger förstås i större "samhällen", men eller liknande känslostormar väcks till liv i bygdens folk. Det är förståeligt också, tycker jag.

  Men med minskande resurser så måste man våga gå till beslut. Det är dyrt att driva skolor och allt för små enheter... ja, jag tror inte det är så bra. Utan att vara så insatt, mer än som förälder. För stora enheter är ju inte heller så bra... Var finns lagom? Ja, jag hoppas kloka politiker vågar gå till beslut även om det stormar runt dem. För förr eller senare måste det nog göras något åt skolorna i din kommun, låter det som. Och då är det bättre med snabba beslut än att det ska dras i långbänk.

  Hur de (politikerna) än gör så får de kritik. Snabbt beslut... ja då har inte folk hunnit tänka till.... långsamt beslut... varför skulle det dras i långbänk, sååå jobbigt för alla berörda...

  Önskar att det till slut blir bra för alla berörda....

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas