lördag 20 oktober 2012

Dalstorpsdribblare


 - Varför inte, sa C-E, då jag undrade om vi  skulle åka och titta på DIFs kvalmatch till div 2.
Nu måste jag ge C-E en eloge, han är lättövertalad till att hänga med på det mesta, och vad det gäller fotboll, ja, då behöver man bara fråga en gång.... och knappt det...

Dalstorpslaget kom upp i div 3 inför denna säsongen, gjorde jättesuccé och slutade på andra plats. Kval till div 2 väntade och efter att ha besegrat den första motståndaren så var det dags för sista hindret i vägen till div 2, Tord från Jönköping.
Det blev en riktigt rolig match att se från sittplats på Dalstorps nya konstgräsarena. DIF gjorde ett tidigt mål, hade massor av chanser... och några farligheter emot sig. Slutresultatet blev 1-0. Nu gäller det att hålla detta överläge i returmatchen i Jönköping nästa helg.


Dalstorpslaget består till  mycket stor del av spelare från orten. Av de elva spelarna på planen kände jag igen nio, fyra stycken har varit mina elever.

Blir lite nostalgisk när man sitter högst upp på läktaren och ser ner över publik och över spelare. Det blir många dribblingar därinne i huvudet, man kommer ihåg episoder från de fina åren i Dalstorpsskolan.

Tre av spelarna gick i min sista Dalstorpsklass. Det var en jätteklass, som mest 32 elever... tror att det blev 29  till slut. Duktiga idrottare/fotbollsspelare, både tjejerna och killarna.
I sexan var vi med i en inomhusfotbollscup, Snicker´s cup. Tjejer spelar mot tjejer i tio minuter, killar mot killar lika länge... allt detta gånger två.
Det gick bra i cupen, vi kom till distriktsfinal. Vinst skulle innebära finalresa till Stockholm.... I distriktfinalen mötte vi Mariedal från Borås. Det var en superjämn match, men tjejerna släppte in ett mål sent i matchen och Stockholmsresan försvann i fjärran. Jag var sur på domaren, som jag tyckte hade dömt fel.... Vilket jag skrev på skolans hemsida... och fick ta bort efter begäran från lagledarförälder. Typiskt mej....

Kul att se killarnas spelstil idag, den var precis den samma som för nästan tio år sedan. Den lille snabbe som, tack vare en låg tyngdpunkt, nästan sprang mellan benen på de som var stora. Han lurade dem gång efter gång. Sen var det den supersnabbe som hann upp omöjliga passningar och så han som gick lugnt i mitten och väntade på att bli måltjuv.

I augusti invigdes den nya fotbollsplanen, belägen på en kulle på andra sidan vägen, sett från gamla planen. Sparbanken i Tranemo sponsrade med ett antal miljoner och ett antal olika företag sponsrade med större eller mindre belopp. Kommunen var sannolikt inblandad på något sätt, men till stor del är den fina konstgräsanläggningen ett resultat av dalstorpsbornas frivilligarbete/bidrag.

Dalstorp är ett levande samhälle, och har nu fått 30 miljoner till ombyggnad ( delvis nybyggnad) av skolan.

Funderade på Dalstorp kontra Grimsås, under det att dalstorpsdribblingarna avlöste varann på den gröna mattan. För 20-30 år sedan, så var Grimsås storebrodern vad det gäller fotboll. Grimsås hade många affärer, bank, post ,bibliotek mm. Stora företaget IKO stöttade samhällets idrotts och fritidsaktiviteter.
Så blev IKO sålt till  Alcatel och därefter till Nexans. Multinationella företag är inte intresserade att sponsra småorters fritid ... eller något annat... de är bara intresserade av att gå med så mycket vinst som möjligt.
Det kan vara så att Grimsås inte har hämtat sig från IKOs storhetstid, och har svårt att se att det måste till egna krafter för att det ska hända något.
Så tänkte jag, medan jag njöt av att se rolig fotboll och att se alla gamla dalstorpsbor, som - precis som en annan- har blivit äldre sen vi sågs sist. Hoppas det blir avancemang till tvåan... och om inte, så ska vi allt försöka se några hemmamatcher under nästa säsong.
I morrn hejar  vi på Elfsborg... mot Norrköping!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas