fredag 5 oktober 2012

Fredagsfirad


I morse låg den här bilden i inkorgen på skoladressen.
Denna  tillönskan kom från Aurelija i Litauen. Hon är en av alla de dryga tjugofemtalet lärare som var med i e-twinningprojektet "Schoolovision" från starten för snart fem år sedan.
Hon skickade oss alla den glada bilden, och under dagen kom det ett flertal mail från Schoolovisonvännerna runt om Europa, med en önskan om en bra dag.
Ett mail kom från Elena i Grekland. "Hur skulle jag kunna fira en glad lärardag, då jag bara har en lön för mitt jobb på 800 euro i månaden?" skrev hon.
Höll på att skicka ett svarsmail och skriva "pengar är inte allt"... men hejdade mig ... 800 euro, är det värt att jobba för det? Men å andra sidan... om man behöver de pengar som man kan få, så är det inte mycket till val.
Det enda jag kunde tänka var: Hoppas att hon har en bra klass !
Har aldrig förr hört talas om "Lärarnas dag".
Googlar om ämnet och får fram följande på www.alladessadagar.com

Världslärardagen uppmärksammas årligen den 5 okt över hela världen. Dagen  instiftades 1994 av FN-organet Unesco som en symbol för vilken betydelse lärare har för utbildning och utveckling.  Världslärardagen ger Unesco och Education International en möjlighet att lyfta fram lärarna och att främja internationella normer för läraryrket.
Datumet är valt efter  årsdagen för undertecknandet ( 5 oktober 1966) av Unesco/ILOs rekommendation om status för lärare.
Lärarnas dag – Teacher’s Day
Idén att fira lärare en viss dag har förekommit på många platser även innan Unesco grundade World Teacher’s Day. På grund av detta firar nästan alla länder denna dag på olika datum, till skillnad från många andra internationella dagar.
Ser att Sverige inte har någon annan firardatum, så uppenbarligen borde lärarnas dag ha firats idag ... men något firande har vi inte sett till. Får försöka komma ihåg detta till nästa år.... en tårta från arbetsgivaren kanske vore på sin plats.... ... nej, det är väl ändå att begära för mycket :).
Nä, jag vet, vi ska inte kräva att kommunen tar hand om allt.... jag får väl göra en tårta själv.... det går bra det med.....

En fin betraktelse om dagen finns på Jan Nilssons blogg

För egen del så blev lärarnas dag en toppendag.
Min fantastiska klass jobbade under en stor del av dagen med tema rymden. Helt otroligt härlig känsla att se 18 elever  jobba koncentrerat under lång tid, i par eller enskilt. De sökte fakta i böcker och på nätet, de skrev fakta för hand eller på datorn. Ibland kan man tycka att datorn får för hög status i skolans värld. Jag, som var med tidigt i datavärlden, redan tidigt nittiotal, tycker förstås att datorn och dess möjligheter är det bästa som finns. MEN det hindrar mig inte att tycka att böcker och handskrift också är bra, och att vi ska visa eleverna på alternativen......Det får inte vara datorn som är allenarådande, den ska vara ett verktyg precis som bok och penna och papper..... Så tycker den gamla lärarinnan....

Mina elever skriver utvärdering ett varierande antal gånger i veckan. Vissa veckor blir det varje dag... denna veckan blev det tre dagar av fem.

Här är några klipp från utvärderingarna på "Lärarnas dag"

"Haft en TOPPENVECKA!"
" Idag har vi haft mycket no och det var bra."
" Jag har förstått allt."
"Jag längtar redan till nästa bildlektion, då vi ska fortsätta med fredaffischen." ( En tävling i Lion´s regi)
"Jag har lärt mig många begrepp om rymden"
"Att samla in information från flera olika källor var ganska svårt."
"Allt var bra och vi hade KUL!"
"Samarbetet var asgrymt!"
"Samarbetet fungerade mycket bra"
" Jag har lärt mig mer om rymden. Det var enkelt och kul."

Är det inte underbart att elever i åk 5 och 6, många på väg in i puberteten, har så positiva tankar och så goda reflektioner. Jag är så glad och tacksam över min härliga klass ( får man skriva så på bloggen... är det för utlämnande) medan jag verkligen lider med alla kollegor runt om i landet, som har det jobbigt och som inte får den hjälp de behöver, ofta för att den kommunala budgeten inte får överskridas....

Till nästa års lärarfirardag önskar jag mig en god tårta ( duger med egengjord) och att alla skulle få ha en sådan TOPPENKLASS som jag har....

2 kommentarer:

  1. Beröm är tillåtet tycker jag... hade det varit tvärtom, du hade haft en jättestökig klass, ja, då borde du nog valt att inte skriva... tycker jag. Jag försöker leva efter regeln, beröm kan ges inför andra, negativ kritik enskilt.

    SvaraRadera
  2. Tackar för detta.Tänker också så, och iaf vad det gäller mitt arbete.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas