fredag 26 oktober 2012

Summasummarum


 Som om jag inte sagt det tidigare; Oj, vad snabbt en vecka går.

En del uttrycker det " Det är bara måndag och fredag".... men jag tycker att det knappast är så mycket.

Ska försöka summera veckan i den offentliga dagboken:
Måndag: Inget särskilt händer, skoldag och spinning/styrka på kvällen.
Och sista avsnittet av "Torka aldrig tårar utan handskar".
Jonas Gardell är så stark och naken i sina olika verk, och jag tycker nog att denna filmserie tar priset som det bästa han gjort. Så fruktansvärt för dessa levnadsglada unga män att drabbas av en sjukdom, som folk förnekade att den fanns.... och att homosexualitet var en helt omöjligt att acceptera.....  och Jehovas vittnenas avklippta band med sin son... Den tredelade serien kommer sannolikt att visas i repris.... och man kan se den flera gånger.....

 I tisdags blev det äntligen av att besöka de gamla damerna på "servicehuset" i Dalstorp.
Farmor har levt med sin demens i dryga decenniet och man kan inte låta bli att fascineras hur länge kroppen orkar, bara den i övrigt är frisk och matas med bra näring.

Vi tog med henne till  Svea, svägerskan hennes. Svea var ganska pigg, och även där förundras man hur en gammal människa kan var dålig, piggna till, vara dålig, piggna till... hur många gånger som helst.


 Fick idén att lägga ut ytterligare två geocacher, då vi ändå var i Dalstorp. En placerade jag vid nya Dalshov,  och den andra i den gamla slalombacken, nedanför bronsåldersröset "Högarör". Det är verkligen ett häftigt ställe, och då tyckte jag att jag kunde förära cachen till två damer som fyller år på sin namnsdag, Ingadagen, den 25 okt.
Det är min geocachingvän, bloggvän, kollega samt min gamla, numera pensionerade lärarkollega.

Det blev ingen"fin" gömma, fick ta ett ställe där c:geo funkade att ge tillförlitliga koordinater, det gör den inte inne  i skogen. Så här i efterhand, så hade jag ju velat "ge" Inga något finare ..... men man tager vad man haver, speciellt som det mesta jag gör är ganska så snabbt påkommet.... ingen lång planering här inte....

Cachen skulle publiceras klockan nio i går, på Ingas födelsedag. Vilket den gjorde. Ungefär samtidigt publicerades cachen vid fotbollsplanen.
Några timmar senare fick jag meddelande att min geocachingvän Mia hade varit den som först hittat den enkla gömman vid Dalshov. Väntade bara på att jag skulle få meddelande om att hon hittat "Ingas födelsedagscache" också, men det  kom aldrig något sådant mail.
Senare på kvällen skrev Mia, via ett meddelande på FB, att hon sparade cachen så att Inga skulle hinna först. Vilken godhjärtad människa! Så hade jag aldrig tänkt....kanske för att jag inte ser det som viktigt att vara först.... eller/och så är det så att jag inte har social kompetens vad det gäller geocching (heller).

Jättegullligt av de Mia! Ska bli spännande att se om flera tänker så!


Onsdagar är långa dagar i skolan, men jag hann ändå med en promenad i den fina hösten, under det att skymningen sakta sänkte sig ner.

Igår- torsdag- var jag och Johanna i den gula affären. Vi brukar - en-två gånger per år -sammanstråla i Smålandsstenar, och sedan åka tillsammans till köpcentret. Vi åkte genom ett vackert höstlandskap, mycket gula blad kvar på träden, solen sken och gjorde allt till guld.
Guld har den täljt i massor, den som utvecklat "gulaaffärenkonceptet". Det var mycket bilar på parkeringen, men inte så trångt inne i affären.
Man hade byggt ut en hel del sedan senaste besöket, i våras. Oj, vad det finns mycket att handla.... och oj, vad mycket man plockar på sig. Fast jag tyckte nog inte att jag köpte något onödigt... schampo, balsam, rengöringsmedel, plastpåsar... det går åt, och nu har vi så det räcker ett tag. Köpte knappast några kläder alls, vi ska ju snart åka till London.... och där finns det så mycket kul att köpa i klädväg...


 Mötte en första för(bitter)smak av vintern på väg hem.Temperaturen höll sig alldeles omkring noll, så jag körde sakta ( kärringaktigt ... ?) på vägen hem. Vägbanan var blöt, men man kunde inte veta när det blev halt... för om det skulle frysa till på den blöta vägbanan, ja, då skulle det bli blixtrande halt.... I Smålandsstenar låg det ett tunt lager snö.... så även här hemma.

Frosten, vinden och nederbörden under kvällen och natten hade gjort den fina hösten till riktig tråkig gråhöst... de flesta färgerna försvann med den första frosten....


 Gick hem tidigt idag, bara en timme efter det att eleverna lämnat skolan för en veckas ledighet. Väskan var full med hemarbete för min del, tre olika arbeten som ska bedömas.... och jag HATAR att bedöma efter beygsskala A,C,E... för jag vet inte vad som är utmärkande för A resp. C. Att se att eleven har kommit till E-nivå, det tror jag att jag klarar ... och jag kan definitivt se att de kommit längre. Men om någon ska ha A, det klarar jag inte att avgöra...

Tog kameran med och gick framåt "byn". En stor förändring har skett, då man, efter att ha avverkat ett ganska stort område, kan se ända till Sannelund, från vår byväg. Det är tydligt att man ibland varken kan se skog eller annat, för att det står träd i vägen....


 Hade på stora objektivet, och fotade Sara och Felix på långt håll. En del säger att sådant här inte är tillåtet... medan det finns  de som uppmärksammas i kuturnyheterna på TV, för att man tagit bilder på människor i naturen. Det är inte lätt att veta vad som är OK, vad det gäller publicering.

Mina elever i sexan har kommit igång med sina bloggar i Webbstjärnan. Den grupp som håller på med nyhetsbloggen ( deras eget förslag) skickade mail till flera tidningar för att kolla om man kunde få tillåtelse att använda deras bilder.
En representant för den mest lokala tidningen ringde upp rektorn och var förgrymmad för att vi börjat utan att be om tillåtelse innan... och ville inte ge någon tillåtelse att publicera de tidningsfotografägda bilderna.

Nu  hade hon en idé till arbetssätt som var mycket bättre än den ursprungliga tanken, en idé att man kunde länka till olika nyheter och sedan kommentera dem på Webbstjärnebloggen.


Några tankar kom till mig med anledning av detta samtal:

 • Varför ska de vara så noga med bildrättigheter... när bilderna väl finns i cyberrymden så är de ju ute...
 • Pratar man inte alls om detta med rättigheter till bilder på högstadiet? Eleverna började sin blogg, med hjälp av en ung "bloggveterna" som går på högstadiet. ( Visst har jag ansvar... men hon påstod att det var OK att använda bilder om man angav källan. Jag blev villrådig.... )
 • Vi har försökt använda Creative Commosmaterial, MEN där finns ju inte mycket... det är extremt svårsök och svårhittat. Mer hjälp med tillåtna bilder för skolan är ett behov och ett önskemål.


Hösten är geocachingtid, det är tydligt. Fick för några dagar sedan ett meddelande om att en erfaren burkletare misslyckats med att hitta de båda gömmor som finns inom 700 meters avstånd från vårt hus. Kollade om de fanns kvar... och det gjorde de. Men hinten "bakom den lilla rönnen" kan säkert vara svår att förstå, då den lilla rönnen i trädet, tappat alla sina karakteristiska blad.

Helgen lär gå fort den också, om allt går enligt planerna: Teater i Göteborg i morgon - Påklädaren -
( Wollter/von Brömssen på Stadsteatern) och mat på gourmetrestaurangen "Kometen" och sedan en kul födelsedagsfest  för Inga på Naturum, Store Mosse , på söndag.

Nästa vecka är eleverna lediga. Efter det att vi bestämt luciaprogrammet ( ja, det är dax nu) sista lektionen, så sprang de ut och ropade LOV!!!! på rena, rama studentviset.
Ja,de är värda lite ledigt, de har jobbat hårt, "min" toppenklass.

Förra året hade vi lärare en hel lovvecka, kommer ihåg hur GOTT det var. I år har vi två dagars lov....  det känns lite snålt. Hade varit bättre att jobba lite längre i sommar i stället....
Studiedagar är ändå lite annorlunda och mer vilsamma än "vanliga" veckor... man slipper tänka innan man är på plats... och man behöver inte vara på topp hela dagarna.
Så summasummarum... det kanske blir en rätt bra vecka ändå!

4 kommentarer:

 1. Visst går veckorna så fort att man knappt hänger med. Nu har jag i alla fall en veckas ledighet. Först lite förberedelser och sen fest. Till veckan ska jag sen jobba en dag med matteverkstan, men det ska också bli lite geocaching har jag tänkt. Tack för födelsedagscachen! Loggade den idag plus några fler. Vi ses på söndag.

  SvaraRadera
 2. Men du är väl inte vetig! Åka så långt! Den var ju tillägnad dej, det var ju inte meningen att du skulle iväg på direkten!!

  SvaraRadera
 3. Jag trodde också att det var okej att använda bilder förutsatt att man angav källa. Inte ens det verkar vara okej. Hur tänker tidningen? Tänk att tidningen faktiskt skulle kunna få lite gratis reklam, utan att behöva betala något alls. Det hade inte jag tackat nej till om jag jobbat på en tidning.

  SvaraRadera
 4. Jag var litet sugen på att logga Ingas cache... tänkte att loggar inte jag kanske någon annan gör det. Men, nej, inte ska JAG göra det i alla fall. Ser nu att det blev Inga som fick FTF där och det är ju precis som det ska vara. Inte ska man ta någon annans present.... :-)

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas