torsdag 31 oktober 2013

Beträffande begravningar


Visst kommer det en hel del funderingar när man är/har varit på begravning.

Alla har vi en begränsad tid på jorden. Det enda vi vet om vår framtid, det är att den har ett slut.
Tänker ibland; det kan ju inte vara så farligt att dö, eftersom t.o.m. min mor, som alltid oroade sig för att allt, klarade det.

Begravningar samlar ofta många människor.
Det är då "alla" kommer, även om man inte hade något större umgänge under en stor del av livstiden.
Gamla människor är ofta ensamma. De uppskattar besök.
Visst är det viktigare att se varann när man lever, än att vara närvarande då livslågan slocknat.
Samtidigt förstår jag att avslutet är viktigt.



Tänker om begravningar; Det är en ganska kort ceremoni.... kanske det kunde förlängas lite, inte genom prat, utan bara rent meditativt under det att stämningsfull musik framförs.
Ett tal som berättar om den avlidne på ett personligt sätt skulle kännas bra. 80 % tal kring den bortgångne, 20 %  bibelord, det kunde vara lagom. Inte tvärtom.

Dysterheten i klädsel. Är det inte dags att klä sig i vanliga finkläder när man går på begravning? Inte det svarta.... Man sörjer ju inte med kläderna. När min mamma begravdes, så hade jag en mörkblå klänning med turkos och gröna prickar. Det kändes alldeles lagom. Sorgsenheten sitter inte i kläder. Är det inte dags för förändring?

Mer personliga psalm/sångönskemål, gärna utifrån vad den avlidne gillar för musik. Återigen min mammas begravning, då sjöng vi "Barnatro", en sång som hon verkligen gillade. Man måste väl kunna sjunga annat än psalmer, trots att man har begravning i kyrkan?

Mat i samband med begravningar? Jag tror att det är bra med mat och "minnesstund".Man hinner lätta på anspänningen som blir i kyrkan, man får ha människor runt omkring sig. Mat är bra för då blir magen mätt och glad, och är den det, ja då blir livet något mindre tungt.

Tiggeri i samband med begravning? Minnesgåva alltså. Personligen gillar jag inte det alls, men jag förstår att det är olika från person till person.

Begravningsplats? Jag ser ju minneslund, där namnen på dem som har sin aska där finns angivna, som den bästa begravningsplatsen. Då blir det inget tvång på gravsmyckning för efterlevande. Det är ju långt ifrån alla som bor kvar i hembygden, och har möjlighet att komma till anhörigas gravplatser så här i gravsmyckningstider.

Lite tankar en dag som denna, en fin begravningsdag, då många tog avsked av en uppskattad person.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas