onsdag 12 juli 2017

År - år

Visst finns det speciella år-år. ?


I år tycks det vara kantarellår. Det växer gula svampar på de mest omöjliga ställen.... ja, de måste ju ha ett värdträd förstås... men detta år tycks det finnas massor av björkar och granar som vi nyttja symbiosmöjligheten med svampen.


Under de två senaste åren har det varit blåbärsår. Två år i rad, så har det funnits mer blåbär i skogen än vad man kunnat ta hand om.
I år är det rätt så glest med bär i blåbärsriset. I allafall i våra trakter, och det är ju dem man ha att jämföra med.
Lingonår var det förförra året, förra året var inget lingonår. Denna försommar blommade lingonen rikligt. Hur det gått med pollinering och karttillgång, det har jag faktiskt inte kollat ännu. Kanske är lite tidigt....


Insektår finns det också. Detta år var fjärilarna tidiga, citronfjäril, sorgmantel och påfågelöga fanns det gott om på senvåren. Nu finns det nästan bara pärlemorfjärilar i naturen. Förra året var nässelfjärilarna dominerande så här års.
Hörde i ett radioprogram att bilarnas vindrutor visar på att det blivit färre och färre insekter. Förr var det massor av kladd på rutorna efter en biltur på sommaren, nu är det ganska så rent.
Tänkte på det när jag satt på altanen.... jo, det fanns massor av olika insektssurr omkring mig. Kändes bra... men är ändå lite oroväckande med rena vindrutor....
Getingår hoppas jag vi slipper. Knottår? Inte så våldsamt ännu/just nu.


Rosor tycks ha sina år också. Våra rosor har inte haft några år på länge. Mer än gammelrosorna.... deras år tycks ständigt vara återkommande.
I växthuset är det gurkår i år. Massor av gurka hänger på en av de två plantorna som finns därinne. Den andra är på gång. Däremot är är det inget tomatår. Gröna och stora växer sig plantorna, men det blir inte speciellt mycket blommor.... och ännu mindre pollinerat. Har hört detta från flera amatör-tomat-odlare.

Skulle gärna vilja förstå varför åren ter sig så olika för olika växter och insekter.


Ibland kan det tyckas som om det där med år-år gäller även barn/människor. Vissa årskurser är mer stökiga än andra, har svårare att lyckas bra i skolan, medan vissa årskullar av elever har en ganska homogen skara av lugna och motiverade elever, utan några svårigheter.

Det är knepigt det här... men intressant. Vad är det som påverkar? Vårt läge i rymden.... sol, måne... väderlek?

Kollade förresten i femårsdagboken i kväll och såg att unde de fyra år jag antecknat något, så har det varit väldigt exakt samma väder i början på juli under alla år. 18-20 grader, växlande molnighet... helt ok väder om man frågar mig.


Många år har det gått sedan jag senaste träffade min "faster" ( min farbrors fru, nummer två..därav det ungdomliga utseendet) och hennes/deras ena dotter. Uppskattade verkligen att min bror och svägerska fixade till ett roligt möte. Det är väldigt roligt att träffa de få släktingar som finns kvar. Och lilla Alice var allt lite lik sin morfar, han som varit borta i över trettio år....


Något sådant där över hövans geocachingår är det inte direkt.... tror f.ö. att de åren är förbi. Men i går blev det en runda....i Sparsör...... passade bra när vi skulle till Rångedala på eftermiddagen. En riktigt bra runda var det f.ö.

Det tycks vara ett kvällssol-år. Ute skiner solen, trots att jag tycker att den borde gå och lägga sig nu.Men den ska kivas med sitt ljus en dryg timme till ... synd att vi inte kan spara den timmen tills i januari.

1 kommentar:

  1. Allt har sin tid, intressena växlar, i vart fall för mig. Jag geocachar en gång ibland, tycker det är kul just då. Men inget som lockar ut mig hela tiden. Det kommer nya intressen, just nu handlar det mycket om att få litet ordning på hemmet, efter alla år jag endast varit hemma och vänt. Inget intresse, egentligen... men ändå ett pyssel när lusten faller på.

    Instämmer i att vi har en behaglig sommar. Kantareller, hur kan det finns sådana mängder som du verkar ha funnit. Det är ju kruttorrt i markerna!? Tittar litet avundsjukt på din kantarellskörd.. :-) Ha en fortsatt skön sommar!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas