fredag 7 juli 2017

Gardiner


-Oj, utbrast jag, då vi åt lunch, Jag har inte satt upp sommargardinerna i år!

Ojojoj, vad är det som har hänt? Tiden har gått och jag har inte bytt gardiner i köket, sedan 2017 var alldeles nytt. Nu är det ganska så medelålders redan.

Byte av gardiner sker sällan nuförtiden, Uppsyning av förnsterförhängen har inte skett på ett antal år.
Fast å andra sidan... det finns en del att välja mellan.

När huset var nytt, så var det farmor/svärmor Ingrid som fixade gardiner till alla rummen. Med tyg inköpt till extrapris hos Ludvig Svenssons i Kinna. Det där företaget som Palme gjorde känt på sin tid. Det gällde att ha kontakter, och en sådan fanns på den välkända tygfabriken.

I "stora rummet" hade vi tunga gröna sammetsgardiner. Vem har sådana hemska saker idag? Vem har förresten ett "storarum"/"finrum"?

Sedan kom gardinerna som man kunde dra ihop med rynkband, så att det blev fina draperingar. Farmor sydde de första, sen testade jag... och lyckades. Och testade sedan att sy lite konstiga former av gardiner. De flesta har jag kasserat för länge sedan.

Senare års gardiner har blivit raka kappor, med eller utan sidgardiner. Absolut mera användbart och tidlöst, än en massa konstigheter med volanger och draperingar.

Sommargardinerna, med tillhörande bordsdukar/ smådukar fixades fram efter lunch.
Byte av gardin i annat rum än i köket, kändes inte aktuellt.


Aldrig att jag lägger märke till gardiner, om och när jag besöker någon. Lika lite som C-E lade märke till dagens gardinbyte.
Ser dock ganska ofta att yngre personer inte alls använder gardiner. Stora ljusinsläpp med gröna växter på fönsterbrädan, är snyggt tycker jag.  Saknar inte gardinerna ett dugg. Har av och till tagit bort gardinerna i de mest krukväxttrivsamma fönstren. Helt ok.

Nä, gardiner är inte ett dugg viktigt, egentligen.... men har man nu gardiner med sommarblommor på, så är användadet av dessa ett sätt att göra köket mera somrigt.... absolut!

Dukar tycks också ha försvunnit hos många yngre personer. Tänker på alla de dukar som jag virkat eller broderat under årens lopp. De används inte så mycket här heller, för jag gillar farmors/svärmors vävda "löpare" mycket bättre.  Hoppas att någon vill ta över dem, då det blir aktuellt. Det är svårt att slita ut dukar....


Segeldukar syntes på långt håll, då vi var på beachen igår. Någon regatta utanför Halmstad, tycktes det.
Det var ganska så gott på stranden, och då vi passade på att ta oss ett dopp innan vi gick därifrån, så var det ganska så ljummet i vattnet.

Det blev ingen övernattning i stugan denna gång heller. SMHI lovade ju dåligt väder idag..... men det löftet höll de inte... idag har det sannolikt varit lika mycket sommardag vid kusten som här. Dessutom förutspådde ju det tydliga solhalot att det skulle komma regn. Men inte spelar det så stor roll att vi missade en fin dag vid kusten,  sommargardinerna kom ju upp här hemma.

1 kommentar:

  1. Mycket av det du skriver om har förändrats, positivt eller negativt - det är nog en smaksak. Gardiner har jag hemma, tycker att fönstren ser så nakna ut annars. Byter dem gör jag aldrig, möjligen tvättar dem en gång/år. Hemgjorda dukar har jag, trots min ålder och en del av dem har jag t.o.m gjort själv. En del tunna, hemvirkade varianter med väldigt mycket arbete bakom har jag också, dock ej gjort dem själv. Jag har inte rett ut den sortens handarbete än, håller mig till broderade dukar, bl.a hardanger.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas