söndag 30 juli 2017

Kusinträff


Svärmor Ingrid hade fem syskon. Gerhard, Kerstin, Åke, Margareta och Bengt-Göran.
Deras mamma Svea hade småbarn från mitten av tjugotalet till slutet av fyrtiotalet. Det var mer än tjugo års skillnad mellan de äldsta och de yngsta syskonen.
Trots detta, så höll de ihop på ett föredömligt sätt, fast att de bosatte sig på såväl ostkust som västkust som mitt emellan.
Eftersom jag funnits med i familjen i över fyrtio år, så har jag träffat alla syskon många gånger och även deras barn, C-Es kusiner vid olika tillfällen.... födelsedagar, bröllopsdagar.... och på sistone mest på begravningar.

Tyvärr finns bara två av syskonen Nilsson kvar i livet idag.

"Minstingen" Bengt-Göran och hans fru Gunilla, tyckte att det kunde vara läge att samla alla kusiner med familjer, så här i slutet av semestertiderna.
Ett sånt bra initiativ!
Med anledning av sjukdom ( som tur är ej jätteallvarlig) så var broder Åke och hans familj inte med på träffen. Önskar dej f.ö. god bättring Åke, och hoppas och tror att ni alla kan vara med nästa gång!

Trettiosju personer, från fyra olika generationer, kom att träffas hemma hos Bengt-Göran och Gunilla i Väröbacka. En supertrevlig dag hade vi, trots regn under förmiddagen.

Ylva och Li, det är Gerhards döttrar. Jag kommer ihåg dem som yngre tonåringar, från den första tiden jag var tillsammans med C-E, och ofta befann mig i hans hem.
Deras bror Torgny ( som jag missade helt att få med på "eget" foto) är den som "representerat" familjen mest, när det varit högtidligheter... och då mest begravningar.
För första gången fick vi nu träffa nästa generation som härstammar från Gerhard; mysiga tjejerna Ella, Tova och Kim. Det blev kusinträff för dem också, antar att de inte träffas så ofta då en familj bor i trakten av Linköping och en familj bor i närheten av Malmö.
Från sin gård på Hallandsåsen kom glade Anders med mysiga fru Anna-Karin, samt en av deras två söner. Anders är son till Kerstin. Anders och Anna-Karin, de vet hur man sprider trivsel på en tillställning, alltid lika glada är de.Margareta lämnade det jordiska förra sommaren, tyvärr alldeles för tidigt.
Sonen Martin och hans Johanna, samt deras dotter Elsa, är det alltid lika roligt att träffa. Eftersom de bott närmast oss avståndsmässigt sett, så har vi setts lite då och då under årens lopp. Mamma Margareta hade vi en hel del kontakt med, speciellt så länge svärmor Ingrid fanns.
Det är synd och skam att jag inte fick med en enda bild på värdparet. Återanvänder en som jag tog förra året, då  vi besökte dem.
Bengt-Göran har en stor och utspridd familj.


 Yngsta sonen Christian med fina flickvännen Bendicte bor i Oslo. Där bor även deras storebror, som tyvärr inte hade tillfälle att komma med på träffen.


Ulrica bor i England, med sina barn Ted och Svea....
 ... och Maria bor med med sambo och Tor och Vidar i Karlstad.


Här blev det ett kusinmöte... fast i nästa generation...


Kunde inte motstå att ta flera bilder på denne lille värmlänning, Vidar, ett och ett halvt år gammal -nästan. Ett av flera charmtroll som har utsprung från Svea i Gårdö - C-Es mormor, en kvinna med krut i, som jag har många glada och goa minnen från.Ingrids tre barn var alla med på träffen. 

Bengt hade med sig hela sin familj, döttrar, son, svärson och dotterdotter Alma.


Johannas familj fick representera de senare generationerna  hos oss. Helena och Roger, med broder Bengt. Helena har koll, henne ska man ta kontakt med om man undrar något om familjeförhållandena. Känns lite  som hon tagit sin mormors Sveas sammanhållande roll. Bra, tycker jag!


Efter att ha anlänt till Väröbacka under förmiddagens lopp, och efter fika och lunch, så var det dags att röra på sig lite. Regnet hade i det närmaste upphört, och för de flesta kändes det bra med en promenad... eller en biltur till Borrås skåra.


Borrås skåra

Gillar du spänning och mystik? Då ska du besöka Borrås skåra – en av Hallands märkligaste naturformationer.

I Värötrakten, norr om Varberg, finner du en drygt 100 meter lång bergsklyfta, som för tankarna till troll, äventyr och magi. Släpp loss din fantasi och följ med till en annan tid. Borrås skåra är platsen som inte lämnar någon oberörd. Borrås skåra hittar du i närheten av Åkrabergs naturreservat, som i sin tur ligger i trakterna kring Väröbacka. Det är som om en gigantisk kniv farit fram och delat berget rakt av. Skåran är cirka 100 meter lång, 10 meter djup och cirka 1-2 meter bred. På sina smalaste ställen är den inte mer en halv meter bred. Ett fastkilat klippblock vilar hotfullt vid skårans ände. Vad har egentligen hänt här?
Skåran är troligen bildad av strömmande vatten från inlandsisen, alternativt en sprickbildning med förskjutning. Den har sedan vidgats genom erosion och vittring.

PROMENADEN
Borrås skåra består till största delen av ekhagmark, och du måste vara ganska rörlig för att kunna ta dig upp genom skogen till skåran. Den 80 meter långa stigen är väldigt brant och du måste se upp för en del rötter. Men det är värt besväret. När du väl har tagit dig igenom skåran kan du klättra upp på toppen av berget och njuta av utsikten över Väröbygden och dess kustlandskap. Ta gärna med en fikakorg. Västerut hittar du den så kallade ”rövargrottan”.
Ravinen öppnar sig likt ”Ronjas helvetesgap” på ena sidan. Borrås skåra skulle ha blivit helvetesgapet i Ronja Rövardotter, men skåran var för smal för hästarna. Hela filmteamet fick flytta till Fjällbacka, där det fanns en bredare bergsspricka. ( texten hämtad från Getteröns hemsida)
 
 Finfin utsikt är det från toppen. Lite otäckt att ta sig upp ( och framförallt ner) i branten, på hala stenar och rötter. Trots någon lite "rova" så avlöpte allt väl.
Och Ted, ( bilden ovan), han är ett riktigt klätterfenomen.


God buffé, innehållande halländska specialiteter, avnjöts ( i ordets rätt bemärkelse) på Frillesås golfrestaurang. Kycklingfilé, lax, grönkålspaj, tartaletter med pepparotskräm mm ingick den alldeles lagom avvägda buffén.

Sysslingar i olika åldrar kunde umgås en stund efter maten.... sysslingar Linnea och Elsa...


... och sysslingarna Konrad och Alma.


Vi tackar Bengt-Göran och Gunilla för ett mycket trevligt möte, trettiosju släktingar med anknytning till Gårdö, emellan.

Vi har en idé i vår familj, jag och Johanna pratade om detta i bilen hem - och dessutom berättade C-E som stannade i Väröbacka lite längre, att man pratat om samma idé där: Om ett par - högst tre år, så träffas vi igen, förhoppningsvis även med Åkes familj.Lämpligt träffpunkt bör vara här i Moghultsbyn. Vi ska försöka få till ett besök i Gårdö... kanske kunna komma in i Sveas trädgård. Ser fram emot detta!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas