lördag 1 juli 2017

Mossig


Blommar mossnycklarna ännu. eller är de redan överblommade?


Förresten.... är det rätta namnet mossnycklar? Det finns ju en sådan mängd olika orkideér.
Av någon anledning är många av dem uppkallade med tillnamnet "nycklar".


Sumpnycklar skulle den kanske också kunna benämnas. Detta enligt den virtuella floran. Men varför "nycklar"?


Det sistnämnda får jag inget svar på enligt teknik googling. Däremot får jag veta att det fortfarande  är en art orkidé som man inte vet så mycket om.

 
Storstadsfolket kanske inte så gärna ger sig ut i de tunggångna mossmarkerna. Vad vet jag?
En generalisering från min sida om storstadsfolkets kynne.

Läste färdigt Guillos sista-senaste del av Brobyggarna idag. Jan Guillos egen uppväxt på femtiotalet, handlade det om.  Hans fina överklass kontra medelkalssen och underklassen. Undrar hur man såg på en bonnunge på den tiden? Paria, under underklassen?
Jag kände mig lite ledsen efter att ha läst om överklassens människosyn.
Odugandes.


Myrliljorna var också på gång. I år blir det många av dem. Ett gult överflöd, som lyser upp  mosslandskapet. Tror att vi inte är så många som njuter av det vackra blommande mosslandskapet.
Man vet inte om att det finns, där bortanför allfarvägarna. Många bryr sig nog inte.... det är jag som är blomnörd.


Orkidéer anses vara förnämare växter än många andra.

Precis som Jan Guillos överklassfamilj.
Heltokigt, båda delarna. Växt som växt, människa som människa.


Fast jag ser ju ner på kirskålen, jag, liksom på våtarven. Inte för att det är fula växter, utan för att de ställer till besvär för mig, där de tycks trivas så bra i mina blomsterland och i mina grönsaksland.

Ställde underklassen till besvär för överklassen? Näppeligen.  Tvärtom, möjligen. Eller kanske levde man helt i skilda världar.
Skulle mossnycklar kunna bli besvärliga? Ja, att ta sig fram till. Tänkte på skidåkaren Pär Elofsson, han som förlade sommarträningen till mossmarker, då jag, med viss möda, klafsade ut till orkidéöarna.

Det finns gott om mossorkidéer i år, och de står just nu i sin vackraste blomning.


Visst är de granna, de lilaröda blommorna. Men det finns det mängder med blommor  som är.


Är det skillnad på folk och folk, även idag?
Alla är lika mycket värda, sägs det i världsförbundets mänskliga rättigheter.
Inte heller, bara ett spel för gallerierna, precis som så mycket annat är idag.
Hela tiden, överallt, gör människor skillnad på de människor som anses viktiga och mindre viktiga.


I skolans värld också?
Jag tror att jag inte är ensam, att mer eller mindre medvetet göra det.
Tror att väldigt mycket är omedvetet, men jag hymlar inte med att  det händer att endel elever behandlas annorlunda än andra.Beroende på vem de är.... och hur de är.... Mest det senare...


Jag tror inte att någon blivit missbehandlad dock. Jag tror heller inte att överklassen medvetet missbehandlade de som stod lägre i rang. Man brydde sig inte bara. Man var i olika världar.
I skolans värld befinner man sig på samma arena, men ändå på olika plan. Alla måste dock behandlas på bästa sätt på den nivå man är.


Men visst påverkan föräldrar engangemang, även negativt sådant, i viss mån hur man behandlar olika saker angående eleverna. I mitt fall gäller det mest hur uttömmande omdömen jag ger. De som jag vet bryr sig, de lägger jag ner lite tid på.... för dem som jag (tror) inte kollar, så blir det ganska så magert....

 
Den mossiga lärarinnan lever kanske med en fot i en svunnen tid, även om hon tror att hon hänger med.
I går läste jag ett "klipp" på FB, där någon nytänkare ansåg att lärare som inte redigerar wikimediaartiklar eller vet vem Therese Lindgren är ( vem f-n är hon,orkar inte ens googla för att kolla), är förlegade som lärare.
Så då är jag väl det. Och på mossen blommade orkidéerna för fullt!

1 kommentar:

  1. De är så vackra mossnycklarna eller vad de nu heter. Namnet är väl inte så viktigt. Det är bara något vi har satt på dem. Det är bara ord precis som överklass och underklass m.m. Visst görs det fortfarande skillnad på människor. Men en del får uppmärksamhet som de inte förtjänar enligt mig. Så intressanta är inte dessa s.k. kändisar. Jag vet inte heller vem Therese Lindgren är. Men hennes åsikter och erfarenheter är inte mer värda än vår mångåriga erfarenhet av skolan.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas