måndag 25 januari 2021

Krav

 För tre år sedan, så köpte jag en aktivitetsklocka.  En enkel Fitbit, som trots sin enkelhet kan hålla kolla på en hel del av sådant som jag ställer in den att ha koll på. 

Tio tusen steg per dag, t.ex.  Det ska ju vara nyttigt för en tant att ta så många dagliga steg, sägs det. Eller... sextusen sägs också räcka.... Huvudsaken är nog att man får till sin dagliga rörelse, sen kan det vara promenad, löpning, cykling, skidor, styrketräning... ja, beroende vilka möjligheter och förutsättningar man har för den dagliga motionen.

För mig har de där tiotusen stegen, eller  ännu mer sjuttiotusen steg på en vecka, satt sig i hjärnan. Det har blivit ett  krav från mig själv. Under tider då jag känt att det har blivit för övermäktigt, som då jag hade ordentligt ont av hälsporren, så har jag helt enkelt låtit bli att ta på mig aktivitetsklockan. Hellre det än att inte leva upp till mitt egenställda krav.



Så länge jag jobbade, så var det enkelt att få till de tiotusen. En normal skoldag, så var hälften gjort under skoldagen.  Femtusen steg, det är 3 -4 km, och en sådan eftermiddags/kvälls-promenad det är lätt att få till, det är mera ett kroppsligt behov än ett krav från en envis  hjärna.

Men tiotusen, på en ledig dag.... det innebär en sträcka på drygt sju kilometer. 

Efter snö, kyla, regn och sedan en temperatur strax under noll, så är många skogsvägar svåra att att sig fram på. Det är ordentligt isigt. Så därför fick dagens runda bli landsväg, grusväg ( byväg) och sedan.... ja. jag fick helt enkelt hoppas på att skogsvägen som skulle göra det hela till en runda, inte var för isig. Jag visste att det inte gått några virkesbilar på just den vägen, vilket gjorde att den skulle kunna vara  i det närmaste snö och isfri.

Dryga två kilometer på landsväg, med bara skog och mossmark på båda sidor, det är väl inte den mest inbjudande vandringsleden. 


Det kändes rätt gott att svänga av från asfaltsunderlaget och gå in på grusvägen. Inte bara för underlagets skull, utan även för att slippa kliva ner i diket när stora och långa bilar kom farande. 

Tänkte  just här på  ett antal av de bloggvänner som jag har, vilka lägger ut "skyltar" varje söndag;  Så här ser mina skyltar ut. Plus skyltar om påbjuden högsta hastighet. Vilket är 80 km/h på landsvägen....
Noterade att man har servicen med postlådetömning kvar,  i byn Spolabo.  I vår by var det många år sedan den gula lådan monterades ner.


Ödehus, ja, det finns det gott om i trakten.
Tycker att det är märkligt att det inte finns krav på att husen ska rivas, innan de faller ner fullständigt.


Speciellt som de ligger alldeles utmed  byvägen.
Konstigt också att ägarna inte känner kraven från sig själva att låta en grävskopa avsluta de gamla husens era. Eller att man rustat upp dem.... vilket känns för sent som det ser ut nu.
Så synd! Husen är så fina.... men det är väl  så att även hus, har sin tid.


Ägarna till de båda tidigare husen, de finns i flera generationer. boende i närområdet. 
Vem som äger detta hus, som skulle kunna bli så fint om det fick lite omvårdnad, det vet jag inte. 
Kände sådan lust att känna på dörrhandtaget..... kanske gör det när jag går förbi nästa gång. 


Två av tre nordsvenskar  visade sig utomhus. Den tredje, den gick inomhus när han fick syn på mig.
Alla hästar är vackra djur, men nordsvenskar och ardennerhästar känner jag en stor samhörighet med. 
Dels fanns de i min barndoms stall, som arbetshästar. Nog för att jag fick sitta upp på någon av dem ibland, men aldrig med träns och tyglar. Eller sadel. Det var barbacka, medan min far ledde den stora hästen... och jag höll mig i den ordentligt tilltagna manen.

Jag känner också en tillhörighet med dem, utifrån att både jag och arbetshästarna är storvuxna. lite klumpiga och ganska långsamma - men har mer styrka och uthållighet än de mer explosiva och smidiga raserna.


Skulle kunna tillägga; Hår på benen och tjock och oredlig man. Fast ... jag ska till frissan på fredag och klippa av någon centimeter av min hårrem.


När jag kom fram till skogsvägen, hanns jag upp av ett pensionärpar, som jag enbart känner till namnet.  
Jag tvekade om jag skulle ge mig in på den isbeklädda vägen eller om jag skulle ta en annan väg, som till stor del går på stigar och som borde vara mindre hal. 
Mannen försäkrade att det bara var här i början som vägen var isig. Jag valde att ta denna väg, den som jag från början planerat  att gå.
Det var isigt, och jag tog mig sakta fram, medan paret drog iväg med fart. På sina ställen var det isfri väg. Där kände jag att jag kunde hålla någorlunda samma hastighet som vad de gjorde. Men ganska snart försvann de ur min åsyn och jag insåg; jag har inte den kroppsliga förmågan att hålla deras takt. Jag är ardennerhäst - de är fullblod- eller halvblod. Dessutom är jag extremt rädd för att ramla... det var oroligt under gåskornas lite för dåliga vintersulor.

Jag kände mig lite oduglig, avhängd av ett par som är några år äldre än jag... åtminstone mannen, han är i sjuttiofemårsåldern.... 

Men så kom jag att tänka på.... Hur känner sig skolelever som inte hänger med i skolarbetet? De som alltid blir avhängda, i alla fall i de teoretiska ämnena. 
Jag gav ju upp tanken att komma i fatt dem och gick i min egen takt. Men kände mig inte nöjd med mig själv. 
Ändå hade jag inga krav att leva upp till hastighetsmässigt. Vilket ju elever  har, vad det gäller kunskaper och färdigheter.

Vid skogsvägens slut kommer man fram till utkanten av vår by. Jag hade ett vägval, isig kort backe nerför, eller tre gånger så lång isfri väg. Mina "föregångare" hade helt säkert gått nerför isbacken, för det är den normala rundan, även för dem.  Om jag tog samma väg i min "vara-rädd-för-att -ramla-takt" så skulle jag se dem, då jag kom ner på landsvägen igen. De skulle vara en bra bit fram på raksträckan, och jag skulle återigen känna mig missnöjd med mig själv.

Jag valde den isfria vägen. Den andra vägen. En väg som passade min förmåga bättre.
Vad vann jag på det? Jag kunde gå i normal takt, jag fick en lång, trevlig pratstund med grannfrun ... och alldeles hemkommen surrade det till på handleden. Stjärnor och raketer på aktivitetsklockans display talade om att jag nått dagens egenställda krav, tiotusen steg. 
Och... jag såg inga gulklädda ryggar på landsvägen.... jag hade haft en trevlig pratstund, under det att de de hunnit ut ur mi åsyn. 
Istället för att känna oduglighet, så  kunde jag vara nöjd och tillfreds med dagen vandring.

Jag vet att många elever också hittar sina egna vägar, och får ett bra liv, när det väl lämnat grundskolans omöjliga krav. 
Det gäller ju "bara" att utgå från sina egna förutsättningar och ställa uppfyllbara  egenkrav utifrån dem.











16 kommentarer:

  1. Där fick du ändå en slags insikt på din promenad!
    Ödehus är spännande, men det är verkligen ledsamt att så många fina hus får stå och förfalla!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det Har blivit lite för många här i trakten. Bättre att riva än att de faller ihop av sig själva.
      Insikt, det är bra att få ibland!

      Radera
  2. Det känns ledsamt att se ödehus. Det verkar finnas en del av dem i dina trakter. Själv ser jag en del i norra Norrlands inland. Vackra, övergivna. Jag hoppas ändå att någon entusiast kommer att ta hand om någon av dem innan de helt förfaller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I de här fallen är det för sent. I alla fall för två av dem. Så sorgligt att se. Bättre att jämna med marken, än att se fortgående förfall!

      Radera
  3. Du hinner verkligen se och tänka mycket under dina promenader. Ödehusen är ju suveräna fotoobjekt, men ändå en sorglig åsyn. De sista röda huset ser nästan ut som om det inte var helt förlorat än. Huset är såååå fint. Förstår faktiskt inte ägarna där.
    Duktigt av dig att gå 10 000 steg:-) Men jag skulle absolut köpa ett par Icebugs. Dessa skor med inbygga broddar är en livförsäkring. Broddar som man kan spänna fast under vanliga skor är inte bra, men Icebugs är värde varenda krona.
    Det där med att "tävla" med någon annan känner jag igen. Har nog gjort det större delen av mitt liv, men nu bryr jag mig inte längre. Tror jag har "mognat" - äntligen i mitt fall;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gött att ha mognat. Äntligen. Jag kanske är nära också.
      Har ett par icebugs. Här använt dem några gånger i år
      Men som dagens promenadsträcka var, så bestod den av 2 km asfalt och 3 km isfri grusväg. Och där kan jag inte tänka mig att använda dom kängorna. Låter, om inte annat, förskräckligt mot asfalt.

      Radera
  4. Har du inte dubbade kängor? Det måste man ha när man bor på landet, en billig (nåja, allt är relativt) livförsäkring.
    Jag går nu ca 8000 steg om dagen mot 10000 när det är barmark. Blir varken smalare eller smidigare men sover gott om nätterna och hunden är nöjd. Och jag har inga problem med att strunta i stegräknaren de dagar jag bara går runt kvarteret, jag ställer inga krav utan ser det bara som en uppmuntran när det är bra dagar!Håller fullkomligt med dig angående hästarna, nordsvenskar o andra riktiga arbetshästar, de är bäst och snyggast

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här ett par dubbkängor. Dock inget som passar just nu. Det är ju bara vissa partier på skogsväg som är isiga. Resten är barmark.
      Betydligt lättare att få till de 10000 stegen under vår, sommar och höst.

      Radera
  5. En fin promenad med många tankar och insikter ... dessutom bilder som ger en nostalgisk liten kick. De härliga kallbloden, dessa lugna, starka ... som även jag har så många barndomsminnen av, även om det sen blev många år med halvblodshästar på ridskolan :)
    Vackra gamla hus - så trist att de får förfalla.
    Ha en fin fortsatt vecka!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyllos dej som fick rida. Fast det fsnns inte på kartan för oss bondungar, att vi skulle få ta ridlektioner.Ångrar dock att jag inte tog chansen under alla de år som jag skjutsade döttrarna till ridhuset.
      Så synd att husen inte tas hand om! Kram!

      Radera
  6. Jag läste i veckans nummer av Hemmets Veckotidning att det tydligen är en trend att köpa ödehus för att sedan rusta upp dem. Tydligen kan man köpa dem för en spottstyver vilket kanske inte är så konstigt. Det efterföljande arbetet vill jag inte ens tänka på! Kommer garanterat att kosta i såväl tid som pengar.

    Ja, som lärare blir det många steg under en dag. I en undersökning som gjordes för några år sedan var lärarna den yrkesgrupp som gick mest under sin arbetstid. Om det stämmer i dag vet jag inte men nog rör vi på oss.

    Kram och god tisdag!

    SvaraRadera
  7. Ja, det var en enkel match att få till en långdragen när man jobbade. Men du får nog till tiotusen och mer, bara på hundrundorna.

    SvaraRadera
  8. januari har varit tufft, mörkt, is, regn... men ut har jag kommit, med min nya fitbit kan jag även simma... men nu är ju simhallarna stängda. Min visar även VÄDRET, den pyttelilla klockan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du en lite nyare, eller mera utvecklad variant av fitbit. Har inte vågat använda min fitbit i vatten.
      Visst får det bli en promenad i dag också....

      Radera
  9. De gula postlådorna förvinner mer och mer, så nu får man motion bara av att posta julkort ,-)
    Bra att du tagit bort kraven om hur många steg, men visst triggar det när man ser hur långt man har gått ,-)) Skön prommis är det viktigaste. Läskigt med stora lastbilar som kommer, hade själv valt diket!
    Fina är de gamla byvägarna och kul att få följa med på din promenad. Fint ser det ut och fina hästar, gillar bruna hästar med vit man ,-)
    Isigt är läskigt! Inte kul att se dom försvinna i fjärran men du har ju kondition ,-))
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev så förvånad över att det fanns en gul låda kvar utanför samhället. Har inte noterat det då jag kört förbi med bil- vilket jag ofta gör.

      Fy för isen, och idag är den mycket värre, nu när den förbaskade snön lagt sig över och dolt de förrädiska fläckarna. Idag hade jag inte ens försökt att hålla jämna steg med någon annan. Kram!.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas