onsdag 20 januari 2021

Vitt

 


Brukar klaga på att det finns för få fotomotiv på vintern.  

Nog för att det blev liknande motiv på allt man fotade under förmidagen, så är det ändå ovanliga bilder. En så vit värld som mötte oss när det ljusnade, det ser man sällan. 


Behövde handla lite, så jag åkte iväg till grannsamhället, Hestra. 
Vår byväg var inte plogad, men den kör jag bara några hundra meter på.


Landsvägen, den var inte heller plogad. Man tror ju att det ska vara bättre väghållning än så på en sträcka, där det går en hel del trafik, och ganska mycket tung sådan. Antagligen så finns det färre plogbilar i drift, än vad det gjorde förr, då det ofta var en hel del snö att röja när det var vinter.

Det är en dryg mil till Hestra, på andra sidan smålandsgränsen.
En bit från samhället, så hade en personbil och en mindre lastbil krockat. Bilarna stod på var sin sida vägen, då jag passerade. Lastbilen såg intakt ut, medan personbilen hade en rejält intryckt framskärm. 
Inga personskador, som tur var. 
Och en olycka händer så snabbt och så lätt, när det är moddigt och halkigt.


I Hestra ryckte brandkåren/räddningstjänst ut, när jag var på väg in i affären. Ytterligare en olycka sannolikt. 
Känns gott att ha en stor och tung bil, när det är vinterväglag.


Hörde en lite kul grej, i morgonens lokalradio. 
Hur mår du idag? Ranka ditt mående på skala 1- 100. 
Kom direkt att tänka på när jag blivit opererad p.g. a en bruten handled. Vaknade ur narkosen och sa 
- Aj, aj!
- Hur ont har du på en skala 1-10? frågade någon av de sjukvårdande.  Jag måste ha svarat en ganska hög siffra, för jag fick morfin. Och det var inte alls dumt att få....kommer ihåg att jag kände att jag tänkte kristallklart med "drogen" i kroppen.'


- Lägg er på 80 - 85 %. Det ska kännas, men inte bli mjölksyra.  Så brukar spinningsinstruktörerna uttrycka sig. 
Nu har det inte varit gruppträningsmöjlighet sedan i oktober, tyvärr. Gillar den träningen, trots att jag är lite lat. Har ingen aning om vad 80- 85 % av min fysiks kapacitet är, trots att jag tränat en eller ett par gånger i veckan i många år.  Jag brukar ta i så att det känns bra, så att jag blir varm och lite andfådd...
De enda gångerna som jag känt att jag legat högt på skalan av fysisk förmåga, det är när jag gått - eller framförallt cyklat - i riktigt branta backar och behövt dra efter andan för att känna att syret ska räcka till . Är det då man varit på 100 %, tro? Eller i alla fall 95....



- Hur mår jag nu då, på skalan 1- 100? 
Det är jättesvårt att säga. Och naturligtvis är det personligt för var och en. 
Lite kroppsliga skavanker har man ju, när man är sextiosju. Och så är det vinter, och hur vackert det än må vara med allt det vita ( som nu f.ö. är som helt borta vad det gäller översnöade träd - det regnar ute) , så har jag svårt att förlika mig med vintern. 
Men annars mår jag bra.... Ska vi säga att jag ligger på 85 %. 
En i det närmaste optimerad spinningansträngningsnivå, borde väl duga gott för det allmänna måendet också?

Alla bilder är från närområdet, fotade innan regnet tog bort mycket av det vita.


17 kommentarer:

  1. Grattis till vintervyerna! Världen blir som ny och ren! Tyvärr håller det inte så länge, men då har du fotona som minne...
    Du verkar väldigt aktiv, min kropp har väldigt stora begränsningar nuförtiden. Bara promenader, simning och lätt gympa funkar. Spinning skulle inte gå, inte heller styrketräning, har provat. Minns också när man frågat hur hon man har, det är inte det lättaste att svara på, det mesta brukar kunna bli värre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så är det ju alltid dom som har det värre. Nästan alltid iaf.
      Så tacksam att jag orkar hållav igång...även om det gör ont ibland. MEN det går över på några timmar....och då står man ut.
      En läkare så för många år sedan till mig, i samband med att jag haft en dålig rygg i många år:-;Ta en värktablett och gå och träna.
      Nu tar jag inga värktabletter, är vän vid att det kan göra ont en stund.
      Det jobbigaste med att bli gammal, det är att man tappar spänsten, tycker jag.
      Nu duger dina promenader alldeles utmärkt, det är jag övertygad om. Och simning, det är bra för hela kroppen! Kram!

      Radera
  2. Jag blev faktiskt förvånad när vi kom ut på 27:an idag. Trodde inte att det skulle vara så dåligt. Som sagt, bara att vända hemåt igen.
    Hoppas på farmorsdag imorgon istället - om vädret tillåter det då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då missade ni inte så mycket. En ny dag att se fram emot. Det var nog en hel del olyckor idag. Klokt att vända om.

      Radera
  3. Det var verkligen vitt och grått hos dig. Var glad att snön är borta! Ja, så tänker jag då. Vi ska ju få regn imorgon. Det snöade lite idag, så med lite tur försvinner snön den naturliga vägen;-) Nej, jag är ingen vintermänniska heller som du märker;-)

    Har heller aldrig kunnat känna i procent när jag tränade. Tyckte bara att det var otroligt skönt att vara "produktivt trött" efter en fotbollsträning. Den känslan saknar jag än idag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har nog lite grundkondition kvar sen din storhetstid. Och aldrig för varmt att börja träna. Sofias gympa är jättebra för oss mogna damer.

      Radera
    2. För sent ska det förstås vara. Aldrig för SENT att börja träna lite. .

      Radera
  4. Här har det regnat sen nån gång i natt. Det är snö och is kvar, men det tar rejält på det. Skönt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott! Här försvinner snön alltmer också

      Radera
  5. Vackra vintervyer hos dig! Riktigt töväder här nu med flera plusgrader - regn igår och det ser ut att bli så även idag :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Regnar mycketcidsg. Inte mycket snö kvar. Gott! Kram!

      Radera
  6. Vinterbilder är vackra ,-) Otäckt att köra när vägen inte är plogad med tung trafik, fy!
    Hoppas det gick bra för alla inblandade i krockar. Hade så fint vinterväder men nu töar det.
    Trodde det var precis tvärtom att man inte kunde tänka alls ,-)
    Men 85% var väl bra på skalan om hur du mår! Träning är bra, men jag har blivit lat måste skärpa till mig. Du verkar ha energi och styrka när du klarar uppförsbackar ,-)
    Jag går upp ja! ,-)
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går upp för de brantaste backarna oxå. Eller använder elcykel. Fast då får man ta i ordentligt med trapporna i de riktigt branta backarna. Kram!

      Radera
  7. Min kollega som är idrottslärare och en mycket kunnig sådan brukar säga att när vi är som tröttast har vi ungefär 90% kvar att ge. Undrar om det stämmer...
    Vintervägar är vackra men ack så hala så det gäller att alla kör med omdöme. Det gör inte folk här. Jag har noterat att äger man en Audi eller en BMW så är det gasen i botten som gäller oavsett väder. Visst generaliserar jag lite men tendensen är uppenbar. Här känns måendet faktiskt helt okej.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men är det inte märkligt, jag har gjort samma iakttagelse. Vad är det som gör att Audi och BMW måste framföras så vansinnigt fort...och tämligen omdömeslöst?
      Tror inte på din idrottslärarkollega. Men lite till har man oftast att ge. Våra spinningsinstruktörer brukar säga "Man orkar mer än man tror". Det kan stämma.
      Var ute på en halvtimmesrunda efter skoldagen. Härligt att kunna vara ute i ljus fram till halv fem. Barmark på stor del av grusvägen, men isigt i spåren. Skogsvägarna är värst just nu, ren isgata.
      God kväll på dej!

      Radera
  8. vi har haft både snö, sol och regn...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Genomblöta idag...ösregnspromenad. Surerikt!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas