tisdag 5 januari 2021

Byte

Risigt och ganska fult, i den normalt så vackra bokskogen.  

Det blev byte på mormorsdag/morfarsdag den här veckan. 

Långlediga mamman i huset hade mer nytta av barnvakter igår, än i dag. Spelar ju ingen roll vilken dag man får vara mormor, enda abert är att det blir en dag extra  tills vi ses nästa tisdag. I juletid och under sommaren, så blir det ju betydligt tätare med barnbarnshänget än en gång i veckan. 

På torsdag, så byter tillvaron från långledighet till normaltillvaro, för ganska så många. Speciellt allt skolfolk. Och de som haft möjlighet att vara långlediga av olika anledningar.

Det blev en promenad till bokskogen i går. 1,5 - 2km från dotterns bostad. Karl-Petter behöver fortfarande en tupplur på förmiddagen, så han tar gärna napp och dinglis med sig och går till påklädning och kärra, när han känner sig förmiddagstrött. Mormodern uppskattar den återkommande förmiddagspromenaden, och hoppas att K-P behöver sin förmiddagssömn än ett tag. Konrad är inte lika pepp på att åka kärra längre, han vill hellre stanna kvar och leka hemmavid. Blir kanske bättre fram till våren, när det är läge att leka kurragömma i bokskogen igen. 

Amaryllis är favoritblomman så här års. Har fyra stycken i blomning just nu. Ett par av lökarna skjuter nya knoppar, så det lär nog blir blomning fram till "lilla jul".  ( Lilla jul är första helgen i februari, Kyndelmässodagen)

För en dryg månad sedan var jag i utkanten av Borås, för att köpa bra "gåskor". Fotriktigt heter affären som säljer skor av hög kvalitet, inläggssulor mm. Dessutom provar man ut personliga sulor, efter tidsbokning.

Jag var jättenöjd med de nya skorna i början, ja, utom att det skavde på vänster häl. Compeed och omläggning fixade, och jag trodde ju att de dyra Haglöf-skorna skulle mjukna efter hand, men så blev det inte. Tog en ny tur till affären vid luciatid, och man mjukade upp den hårda hälkappan, men det hjälpte inte det heller. Fick ett nytt djupt skavsår då jag tog en liten runda, utan att skydda hälen med något förband. Jag gav upp, ringde till affären och sa att jag VILL BYTA BORT SKAVSKORNA:

Idag har jag bytet ägt rum. Inga problem i den service-minded affären.  Blev faktiskt två par nya... ett par lite mer vårliga och ett par rejäla gåskor som tål några centimeter  snö. Behövde bara betala ett par hundra ... så jag blev nöjd och glad.  ( Oj, vad man lurar sig egentligen... tyckte ju att jag fyndat... fast jag egentligen använde pengar som jag annars skulle fått tillbaka... )

Den här amaryllisen blommar med sin andra stängel. Var en födelsedagsblomma i slutet av november.

Dottern behövde också hjälp med ett byte. På Hööks. Passade bra när vi ändå var i Borås. 

Hööks har sitt lager och näthandel samt sin Borås-affär, i industriområdet Viared, väster om stan. Oj, vad det som en gång startade i en liten lokal i Mossebo, grannbyn till Grimsås, vuxit och blivit stort.

Tror att fadern till grundaren av Hööks var något så ovanligt som sadelmästare. Sonen gick i hans fotspår och började sälja utrustning till häst och ryttare. Den första affären öppnades i Tranemo, måste varit i slutet på åttiotalet- början på nittiotalet. Numera är grundaren till företaget borta sedan länge, likaså Tranemoaffären. I stället så kan man se Hööks-loggan i de flesta städer, oftast i affärscentra i utkanten av städerna.

Lager 157 har också en stor lokal på Viareds industriområde. Samt en affär i  samma lokal. Lager 157 grundades på nittiotalet i det nedlagda mejeriets lokaler, i Gällstad, också det en ort beläget i närområdet. Under de första tio åren fanns det bara en butik, den i Gällstad, och där var det alltid massor av folk. Liksom i alla de andra klädaffärer som då fanns i det lilla samhället. Numera är det betydligt mera tomt på gällstadsaffärens parkering. Jag har inte varit där på flera år, målgruppen är inte tanter mellan 60 och 70.... och flera av de tidigare välfyllda butikerna är nerlagda.

Men Lager 157 det lever i allra högsta grad. I nästan varje större stad. Oftast ligger deras affärslokaler i samma områden som Hööks.

Knallebygd, ja, det finns fortfarande kvar en hel del av den entreprenörsandan i våra trakter. Jag beundrar alla som vågar! och unnar dem i allra högsta grad att lyckas.


Hittade en geocache vid info-tavlan. Den första på länge. Får bli lite geocachingrundor igen,  bara det blir vår.


Maken ville åka med på bytesdagen. Utan att gå in i byteslokalerna. Han planerade  att göra ett besök på ett av de få ställen, där det är svårt att göra några byten. Inbillar jag mig i alla fall.... 

Något besök på ett café var uteslutet i dessa tider, och eftersom maken är kaffeberoende så fick han ta med kaffe på termos. 

Vi stannade till vid Älmås naturreservat alldeles utanför Borås.  Där fanns det både fikabord och "vandringsleder". 

Gula leden var utmärkt med denna vackra blomma.

Helt oplanerat så blev det läge för lite skogsvandring. Så bra att jag hade ett par gåskor att byta till.  Det fick bli den kortaste "vandringsleden". 2, 5 km bara men det räckte ju för att jag skulle få till den där halvtimmen, som jag "måste" ut varje dag.
Och de nya skorna kändes jättebra, absolut inget skav.


Hit får vi återvända till våren. Är sannolikt väldigt vackert i naturreservatet då.  Patina är alltid vackert.

Det är verkligen roligt och inspirerande att byta ut de vanliga promenadrundorna mot nya. 

Även om årstiden är tråkig, så blev det nya vyer att uppleva.... och att trava över rötter och stenar... och att undvika de att smutsa ner de nya skorna, det var en utmaning för tanten som alltid brukar använda stavar när det är ojämn terräng. Nyttigt och bra! Och bra gick det- även om det inte var med stenbockshopp man tog sig över de mest steniga partierna.

8 kommentarer:

  1. Skönt du fått rätt på skorna! Bra skor är viktigt. Godnatt 😴

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom första var jättesköna....men inte på hälen. Konstigt att dyra skor ska vara så hårda.

      Radera
  2. Skönt att skobytet gick så smidigt och självklart gjorde du en riktigt bra affär där - jag menar du fick ju två till priset av ett par, nästan i alla fall;-)
    Gillar speciellt din bild med blomman på plankan. Ett väldigt trevlig och annorlunda sätt att märka upp en vandringsled. Snyggt!
    Hööks känner jag igen trots att jag inte är intresserad av hästar. Även 157 ringer en klocka. Finns på ett outlet utanför Stockholm tror jag. Det är kul med så många affärer från just Småland som etablerar sig i hela Sverige eller i hela världen som IKEA till exempel:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej BP, vi är inte från Småland. Vi är västgötar, från södra delen av landskapet. Trakterna kring Borås kallas Knallebygden. Här ifrån har flertalet företag spridit sig ut i landet. Smålänningarna är entrepreörella i högsta grad, men de har mindre spridning på sina företag, mycket småföretagande.

      Radera
  3. Den röda amaryllisen är magnifik!
    Så bra att det ordnade sig med skorna ... och det blev dessutom en trevlig utflykt. Snyggt ledmärke - något sånt har jag aldrig sett. Vacker gammal stätta där över elstängslet - gammalt och nytt!
    Både Hööks och Lager 157 finns i Norrköping, men jag har aldrig varit i någon av dessa.
    Ha en bra Trettondag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de båda företagen från södra Västergötland finns lite överallt. Förstår att du inte besökt dem. Hööks är för hästfolk...och även för dem som har hund och vill ha varma "utekläder till jycken. Och Lager 157, ja , deras målgrupp ligger väl på 40-... Ha det gott du oxå!

      Radera
  4. Det viktigaste är ju att bagen med barnbarnen blir av tänker jag. Vi får se hur det blir nu när äldsta fröken är mammaledig och hur vår dag med lilla S löser sig. Men först ska pappan i huset ha sina pappadagar så det är ingen ko på isen.

    Så bra att du fick bytt skorna och att det blev två par nya. Satsar man på lite dyrare och bättre skor så vill man ha valuta för pengarna och inte skoskav på hälarna. Jag får mycket lätt skoskav så några impulsköp när det gäller skor är det aldrig tal om.

    Hööks känner jag väl till. Äldsta dottern började rida som sexåring så det blev en del besök i den butiken under årens gång. Nu ligger hästkarriären på hyllan och det tycker jag är skönt.

    Kram och god onsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är otroligt vad lilla lokala Hööks har vuxit sig stort. Har nog bara en konkurrent på svenska marknaden, Börjes i Tingsryd. Fast dom har inga fysiska butiker... mer än i Tingsryd... tror jag.
      Vet du, det finns en sak som jag ångrar... och det är att inte jag också tog ridlektioner då döttrarna gjorde det. Hade varit kul att känna sig bekväm i en sadel. Kanske inte på de höga halvbloden som dottern har ( ja, hon har ett russ också) utan på en islandshäst.
      Den andra saken som jag ångrar med mitt liv, nu när jag är pensionär, det är att jag aldrig testade att jobba på högstadiet. Vi som har den gamla mellanstadielärarutbildningen är ju behöriga i två ämnen upp till åk 9. För min del gäller det kemi och biologi. Det hade varit kul att testa att undervisa i favoritämnena på det högre stadiet.
      Två småtjejer i äldsta dotterns familj. Kanske blir det nya tider i ridhuset. Och då måste ju mormor åka med ibland också. Kram på dej!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas