måndag 11 januari 2021

Utstick
Världen var fortfarande vit, då det var dags att sticka ut näsan i vintervädret och ta dagens promenad. 
Det snöade  en del, och det vita fylldes på ännu mer.
Tre -fyra timmar senare finns det inte någon snö kvar på trädens grenar. Det regnar. Det blåser en del. 
Marksnön kommer att smälta ihop, men sannolikt inte försvinna. Framåt morgonen ska det bli minusgrader. Då blir det halt. Dubbkängorna är framställda. De behövs sannolikt om man ska våga sej ut i morgon. 


Jag tänkte sticka ut hakan i detta inlägg. Mer än vanligt.
Har funderat på det här med vaccinering för covid-19, en hel del. Jag har inte kommit fram till samma slutsatser som förståsigpåarna. 

Jag tycker att det är heltokigt att börja vaccinera dem som redan är sjuka och sköra. De har ju i sig en begränsad tid kvar. Ja, jag vet, det låter förskräckligt, men visst är det så. Tänker på min egen mor och på min svärmor. De var djupt inne i sina demenssjukdomar och deras livskvalitet var starkt begränsad. Jag hade tyckt att det skulle varit helt befängt att ge dem vaccin, under sin sista tid. Tror jag ... 

Nej, de som allra först borde vaccineras, det är ju vårdpersonalen. Först de som jobbar med äldrevård och med intensivvård, sedan alla andra vårdanställda. Naturligtvis så önskar jag inte att de gamla och redan sjuka ska insjukna i covid, men jag tänker att är alla de som vårdar dem vaccinerade, så sprider de ju heller ingen smitta.
Besök av anhöriga får anstå några månader till. På det sättet borde de gamla och sköra vara skyddade, utan att  bli vaccinerade först av alla.


En annan grupp som borde stå långt fram i kön, det är lärarna. Visst, jag pratar i egen sak. Och visst, är jag nu rädd för att bli smittad i skolan, så får jag väl låta någon av de ordinarie lärarna  ta mina torsdagslektioner ett tag framöver.
Nu är jag inte så orolig för att gå till skolan på torsdag, Vi har bra koll på hur det ser ut med covid i vårt lilla samhälle. Just nu är det ganska lugnt på smitta i hela kommunen.  
Men nog är lärarna en väldigt oskyddad yrkesgrupp. Inget snack om skydd i form av visir eller munskydd. Och hålla avstånd, det funkar inte i ett klassrum. I affärer ska var och en ha tio kvadratmeter egen yta. Det skulle betyda en lärare och sex -sju elever i varje klassrum.
Det märkliga är att i ett land som absolut inte ses som något föredöme, vad det gäller det allra mesta, Ryssland- där är lärarna med i den grupp som vaccineras först. Vårdpersonal, lärare och äldre. 

Jag anser att lärargruppen är en yrkesgrupp som än en gång glöms bort och sviks av dem som makten har. 


Naturligtvis ska man se till att de personer som har underliggande sjukdomar, men kan leva ganska normalt ändå. ska vara prioriterade. Gällande alla åldrar. Och de åldersgrupper som man ser drabbas av de flesta dödsfallen, men som fortfarande bor hemma och klarar sig bra, dem är det också viktigt att så snabbt som möjligt ge ett skydd. 


Förhoppningsvis så har vi alla fått vaccin om ett halvår. Hoppas att inte alltför många, som med vaccinering i tid skulle kunnat leva i många år till, blir allvarligt sjuka och avlider. 
Ingen lätt fråga  det här, och det finns säkert "läkareder" och regelverk som styr att man prioriterar vaccinet som man gör.
Nu har jag stuckit ut hakan rätt ordentligt.  Finns det någon som är beredd att hålla med mig...?


18 kommentarer:

 1. I det stora hela har vi sagt det samma på jobbet. Inte för att förringa de gamla, men första steget borde vara vårdpersonal. Sen säger mamma, som även läser danska nyheter, att trettio stycken friska människor dött av vaccinet. Inget Sverige gått ut med alls... så svårt att veta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det. Ingen vet. Tror dock att det är mer riskabelt att ge gamla och sjuka av vaccinet än att ge det till friska människor.
   Förstår inte att man prioriterar de riktigt skröpliga.Harxhört att två personer dött efter vaccinering i Sverige.

   Radera
 2. Svar
  1. Utan foton, ingen blogg. Du förstår nog att bloggen är mitt fotoalbum som jag går tillbaka och kollar i lite då och då.

   Radera
 3. Jag håller med dig delvis.
  Tycker att ffa iva-personal hör till den grupp som bör få vaccin bland de första. Tllsammans med gamla och sköra.
  Övriga yrkeskategorier tänker jag inte uttala mig om. Alla vill stå först i kön. Jag tänker inte ifrågasätta eller protestera mot det som bestäms.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra i alla fall att regioner och kommuner går emot FHM och ger vaccin till vårdpersonal i tidigt skede.
   Sen finns det säkert flera utsatta yrkesgrupper, men lärare hör till de mest oskyddade.

   Radera
 4. Jag tycker att du resonerar logiskt.

  SvaraRadera
 5. Det var ett modigt skrivit inlägg! Du är kanske inte förvånat när jag säger att jag helt håller med dig. Vårdpersonal på äldreboende borde ha första prio, helt klart. Sedan tänker jag även på läkare rent allmänt. De kan ju faktiskt också smitta patienter på olika mottagningar eller hembesök. Eller bli smittade med katastrofala följder.
  Lärare och förskolelärare är som vanligt inte prioriterade, vilket jag tycker är fruktansvärt trist. Nu kan ni iofs sätta på er munskydd och visir som skydd och falsk trygghet, men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar nog inte så bra med munskydd och visir i skolan. Inte att stänga ner för lägre årskurser heller. Barnen behöver sina rutiner, föräldrarna behöver kunna jobba.
   Intressant och tämligen unikt att Ryssland får vara föregångsland.
   Svår fråga, men de som inte bör prioriteras, det är ju de som bor på äldreboenden. Det är de som ska skyddas genom att personalen är frisk och har vaccinerats.

   Radera
 6. Det du skriver är exakt som man valt att göra i Finland o en del andra länder. Prioriteringarna skiljer sig åt, vem vet vad som är bäst men åsikter kan man ha. Jag tillhör grupp tre, o jag kommer absolut att ta sprutan, oavsett eventuella biverkningar. Så skyddar jag mig själv och andra, hoppas jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finland, absolut föregångsland... i väldigt mycket.

   Radera
 7. Jag tycker inte alls att du sticker ut hakan utan jag håller med dig till 100%. Min svärmor blir snart 91 år och är gravt dement. Hon träffar bara vårdpersonalen och husse och hans syster. Jag tycker att det finns många som har ett mycket större behov av vaccinet än min svärmor. Region Skåne har för övrigt valt att prioritera annorlunda och vaccinerar sjukvårdspersonal parallellt med äldre. Helt rätt tänkt.

  Kram

  I så gott som alla yrken försöker man skydda med plexiglas och annat men i skolan gör man ingenting. Fast ett undantag finns och det är i Boxholm där alla pedagoger ska använda visir. För egen säkerhet och för barnens. I vår kommun är smittan oerhört hög och även i dag fick vi besked om en smittad förälder. Själv har jag köpt ett visir som jag funderar på att börja använda och det skulle inte vara något problem. Den luftburna delen tar det så klart inte men risken med droppsmittan försvinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker att du ska börja använda ditt visir. Bättre än inget skydd. Och trevligare än munskydd. Du kan säkert gå andra tveksamma att börja använda också.
   Blev riktigt arg när lokaltidningen visade en bild på den förste som fått sprutan i grannkommunen, en man på 95. På ett äldreboende. Bättre att använda på vaccindosen till vårdpersonal.
   Kram!

   Radera
 8. Håller med dig, tycker också att vårdpersonal borde prioriteras först. De jobbar ju i detta varje dag och är verkligen i riskzon för att bli smittade (om de inte redan blivit det...). Tänker också att lärarna borde vara prioriterad efter, vi arbetar i större grupper (fler än åtta), vi har inte möjlighet att arbeta hemifrån och landet har skolplikt och läroplaner att förhålla sig till. Hoppas att vi klarar oss ifrån skiten och att vaccinet har nått oss innan sommarlovet. Ha det bra och ta hand om dig! Kram Emma

  SvaraRadera
 9. Men har jag missat ditt inlägg, tycker det är så kul att kika in till dig! ,-) Först innan jag glömmer, dina bilder är så bra, men blomman i snödrivan , helt fantastisk! Här har vi snö, men också halt! Knöggligt är det på sina ställen, så bra med dubbskor, Så du inte halkar! I England vaccinerar varje minut på dygnet, här går det trögt fram, vissa spar på vaccinet, Jag hade hoppats att de inom sjukvården hade vaccinerats först. Utan den personalen kommer vi inte långt. Det hade varit det enda rätta tycker jag med ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, undrar hur man tänkte när man inte satte vårdpersonal i första rummet. Julrosen är otrolig, där den blommar i snön.Kram!

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas