lördag 16 januari 2021

Solsken

 

Synd att grannhuset inte är permanent bebott. Ett fint gammalt hus, som mestadels står övergivet.

Ett sådant helt underbart väder. Turkosblå himmel. Inte ett moln i sikte. Alldeles vindstilla. En temperatur på minus 6, i skuggan.  Det är klart att det måste bli en promenad. En lång en. Helst utan för mycket skogsskugga. Det  fanns bara en väg att välja. 

Den här talgoxen skuttade från gren till gren, efter att jag skrämt upp flocken som gästade fågelbordet mitt i byn. Kanske var den gammal och sjuk, eftersom den höll sig nära marknivå.

Tänk vad solsken kan pigga upp, gladgöra, ja, blåsa liv i de gråfrusna livsandarna. 
Helt plötsligt fanns det mängder av fotomotiv. Det är man inte bortskämd med på vintern. Men solskenet, det framhäver motiven, sådana som bara känns grå och tråkiga i vanliga fall.

Lite halt i bilspåren, men bra att gå i mitten av vägen. 

Fredagskväll är tv-kväll för mig. "På spåret" och sen den nya talkshowen "Carina Bergfeldt" stod på gårdagens agenda. Rena njutningsstunden att luta sig tillbaka i öronlappsfåtöljen, med ett glas rödvin inom räckhåll och med en stickning i händerna. 

Var riktigt stolt över mig själv igår, lyckades lösa två resmål innan de som satt i burarna gjort det. Samt en musikfråga. Den gamla kemilärarn blev dock lite bekymrad över de tävlandes kunskaper i det ämnet. Det var ett par frågor kring kemi. Man diskuterade och svarade alldeles uppåt väggarna. 

Snart är det dags för semifinaler och final i På spåret. Då blir det inte lika kul längre, för då brukar frågorna vara alldeles för svåra för en gammal lärarinna, som kan lite om mycket.... men mycket om lite. Om väldigt lite.

Ett gammalt mjölkbord  kan bli en prydnad, Speciellt sommartid, då det även brukar finnas blomkrukor på bordet.

Hade höga förväntningar på talkshowen "Carina Bergfeldt". Har alltid gillat den tjejen, ända sedan hennes första tid som "korre" i USA. Hennes enkelhet, tydlighet.... och sannolikt dialekten, som liknar den jag själv har. Googlade förstås på tjejen och fann att hon är uppvuxen i den allra nordligaste delen av vårt stora västgötska landskap, medan jag hör hemma i den allra sydligaste.  Ändå liknar våra dialekter varandra mer. än vad mitt bygdemål liknar det landskapmål som talas en mil bort, på andra sidan smålandsgränsen.

Jakttorn, ja, det är de vanligast förkommande byggnaderna i byns utkanter.

Lyssnade på Carina Bergfeldts sommarprat för något år sedan ( två år ?)  och blev väldigt berörd av hennes historia. Har följt henne på Instagram sedan dess,  och verkligen fått ta del såväl hennes arbete som av hennes vardag. Det är en tjej som är i stort behov av bekräftelse, men det är ju inte konstigt med tanke på hur hennes pappa nedvärderade henne under hela hennes uppväxt.

 Järnvägen går mellan Göteborg och Kalmar. 

Talk showen gjorde mig inte besviken. Tvärtom. Det var en avslappnad och familjär stämning.  Alla fick komma till tals och Carina lockade sina gäster att bli personliga.
Jag gillade verkligen Ulla Löfven. En sådan härlig kvinna. Hon hade så vackra och finurlighetsfulla ögon. Statsministerfrun har man inte hört så mycket om, så jag fick ju googla lite igen. Ulla fyller 70 i vår,  är sex år äldre än sin make. 
Man fick höra om den beryktade julklappen. En aktivitetsklocka. Bra julklapp. Dessutom hämtade Stefan sin klocka som var inlämnad för reparation i en butik i  gallerian. Klockan åtta på morgonen, så det var inte det minsta trängsel. Snarare helt tomt. 
Kunde inte media påtalat det, istället för att slå upp stora rubriker om att Löfven var ute i julträngseln. Massmedia ska bevaka, men den ska inte förvränga sanningen!

Lite trädskugga blev det allt på andra sidan järnvägen, i storskogen. Men solen syns mellan trädstammarna.

Benjamin Ingrosso. Vem kan inte låta bli att tycka om den killen?
Tänk, så olika syskon kan vara. Tänker på systern... heter hon Bianca... som jag inte alls gillar. Har inte 
på "Wahlgrens värld" mer än någon liten filmsnutt, men vad jag kan utläsa av olika medier, så förespråkar hon ett ganska destruktivt liv- droger, fester, tillfälliga sexpartners.... Eller är det också något som media hittar på... ?

Flygplan! Två stycken. Som just lyft från Jönköping/Axamo. Visste faktiskt inte att det fortfarande går plan i luften... och inte med så täta starter.

Benjamin verkar så godhjärtad och så empatisk. 
Dessutom kan han både sjunga, spela och skriva egna texter, där han ofta berättar om sin egen sårbarhet.
Visst har han exponerats ofta och mycket i tv-rutan... men han är så välkommen in i vardagsrummet. Man blir varm och glad av hans satt att vara och av hans musik.  Låten som han framförde i gårdagens program var så fin. 
Tycker jag!

Sol på snö. Så vackert! Så vintrigt!

Passade på att se programmet om Lasse Berghagen igår, då TVn var ledig.... och så även jag.
Även det en man som man bara måste tycka om. God, mjuk, godhjärtad - och en mästare på att  få till enkla melodier och texter som fastnar. 

Skogsväg och jakttorn. Typiskt för vår trakt.

Vi har många duktiga estradörer i vårt land. 
Jag saknar så att inte kunna gå på konserter, musikaler, teater, revyer,  talk shows. Det ska väl komma nya möjligheter. Kanske fram mot hösten. Antar att det blir ett ordentligt sug efter biljetter då. 

Men, åh, vad roligt det ska kännas när man får göra sig lite fin, kanske äta något gott på en restaurang och sedan få sätta sig ner och uppleva underhållning live. Längtar!

Här bor jag sedan 41 år tillbaka. 

Dryga åtta kilometer blev dagens promenad. Hade orkat en bit till, men plötsligt så var jag ju framme vid hemma-huset. Och då fick det bli slutmålet för nästan två timmar i behaglig takt, genom ett vinterlandskap i solsken.



18 kommentarer:

  1. Så fint du bor! Tomma grannhus är tråkigt, liksom medias påhopp på ministrar och kungligheter. Nu är det fel att kungen vaccinerats. Han är ju 70+...
    Vädret är verkligen fint nu, men det är verkligen kallt. Det ska väl inte vara så många dagar till.
    Ha en skön kväll! Med stjärnorna på slottet kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stjärnorna på slottet, ja.
      Tycker inte det är ok att kungen och hans fru ska gå före i vaccinationskön. De bor ju inte på äldreboende. Eller!? ( Jag är inte rojalist...)
      Ja, vi bor 600-700 meter från närmsta bebodda hus. Man vänjer sig efter 41 år. Kram!

      Radera
  2. Stort GRATTIS till den soliga promenaden. Och sittandes framför datorn känner man ju inte kylan heller, perfekt:-)
    Så duktig du är med dina kunskaper. Har inte sett nåt av programmen så jag vet knappt vad de handlar om. Och Carina Bergfeldt vet jag inte ens vem det är. Som du ser är jag totalt obildad jämfört med dig;-)
    Ditt hus är fantastiskt fint. Gissar att du inte har en granne som bor närmare än flera hundra meter;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Närmaste bebodda hus finns 600 -700 meter bort. Men vi bor utmed byvägen, så isoleringen känns inte så stor. Och msn vänjer sig.
      Men vad gör du om du inte tittar på SvT. I alla fall på nyhetsprogrammen.

      Radera
  3. Synd med övergivna hus, sen är det alltid kul med grannar också ,-) Härligt med blå himmel vi har sett den lite då o då ,-)
    Jag tycker ju dina bilder är SÅ fina, sol som dimma! Magiskt med sol, men mer mystik med dimma!
    Hoppas fågeln är frisk och bara väntar på rätt tid att äta. Gamla mjölkkannor är så snygga med blomster sommartid, kul att du har dom.
    Statsministerns fru Ulla har jag knappt sett, eller hört, men hon är säkert trevlig, men ska jag sticka ut hakan vet han väl om att han har en fru och att det är julafton i morgon !
    Lite framförhållning kan jag tycka.
    Vilka härliga prommisar du gör ,-) Vackert bor ni som jag säger många gånger,-)) Snöiga bilder , jag skickade tillbaka min kamera! Men du har en bra och är väl duktig på att fota ,-)
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kompaktkamera i fickan. Systemkameran används tyvärr alldeles för sällan. Men kameran är bra!
      Tack för vackra ord! Men å andra sidan,så har jag inte dina målartalager. Kram!

      Radera
  4. Härlig promenad, förstår jag. Och lite snö också. Jag gillar också "på spåret". Somliga frågor klar jag, andra... inte en susning. Ibland står det alldeles still i huvudet fastän jag kan svaret. Som Fröken Frimans krig"... Retfullt, minst sagt!
    Att bo i skogen, som du gör, är ju ren och skär lyx!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här nästan alltid bott på landet.. Ibland saknar jag närhet till grannar, men oftast inte.
      Kom heller inte på Fröken Frimans krig.... sista ordet var helt borta.
      Ibland är det jättesvårt, men då kan de tävlande. Det är väl så att vi kan olika saker...Och det är ju bra.

      Radera
  5. Så vackert du bor! Och rejält med ytor, skillnad mot mina 45 kvadrat... Men jag har valt det själv och trivs i denna livssituation. Jättefina soliga vinterfoton.
    Jag har aldrig lyckats lista ut något resmål på På spåret, men det gör inte det hela mindre roligt, jag älskar att se kunniga duktiga människor tävla, i kunskap, men, jag tycker efter att ha följt Filip o Fredriks hela långa säsong att På spåret är aningens tråkigare. Carinas program såg jag också fram emot, har haft stor respekt för hennes kunnighet i tvrutan som korrespondent. Och det gick ju jättebra, statsministerparet var så sympatiskt. Och visst var Ulla fin och kärleken mellan de två var uppenbar, men kanske tittade Ulla lite väl ofta på Stefan som att få bekräftelse. Det tycker jag inte hon hade behövt göra, Stefan dyrkar marken under henne" Och sen håller jag helt med dig om Benjamin och Bianca, den ena djup och reflekterande, den andra ytlig och ganska puckad. Med hennes stora följarskara har hon ett stort ansvar som hon absolut inte förvaltar på bästa sätt. Både min dotter och dotterdotter följer hennes program...suck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här ju aldrig följt Wahlgrens, så jag måste ju vara lite försiktig med kommentarer.
      45 kvadrat, ja, det räcker för en dam och hennes djur. Bara det är varmt miljonvinst så. Skulle vilja åka ner till vår gamla stuga i Halmstad under vintern. Den är nog bara dryga 30 kvadrat, men skulle funka att bo i ett tag, om den bara vore vinterisolerad.
      Fredrik och Filip har jag helt missat. Här inte koll på andra kanaler än 1, 2 och 4. Gammal vana...

      Radera
  6. Tack för en härlig promenad i din vackra hemmatrakt - fina promenadvägar en solig dag ... ja, andra dagar också förstås :) Ert hus ser så fint och trivsamt ut så det är klart ni trivs och bor kvar.
    Jag lyckade också ta två resmål före de tävlande - och känner mig mäkta stolt :)
    Carina Bergfelts program var trevligt och visst är det skillnad som natt och dag på Benjamin och hans syster.
    Ha en fin söndag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag är det grått igen.Får bli en promenad ändå.
      Benjamin har blivit populär hos alla. Men visst blir man lite gladare av att höra honom sjunga. Tänk att denne sympatiskt kille har sådana kärleksproblem....Ingen går fri från små eller stora bekymmer.Kram!

      Radera
  7. Vilket vackert vinterlandskap hos dig. Vi har också lite snö men mest är det ishalka. Jag var ute och saltade i morse för det är glashalt när jag ska gå ut och hämta tidningen. Jag gillar också Benjamin, men man vet klart inte hur media vinklar framställningen av hans syster. Jag kan bara konstatera att jag är glad att jag inte är en kändis. Tänk att vara så påpassad alltid. Hemskt! Ha en fortsatt trevlig dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, hu för kändisskap och att bli bedömd för allt. Och livvakter som följer ens steg... som Löfven och andra partiledare....
      Här finns det så mycket snöyta att man kan undvika det hala. Men kommer det regn, så blir det besvärligt. Kram på dej!

      Radera
  8. Klockrent!
    Instämmer i allt som du skriver om, gällande tv-programmen och personerna.

    Det där grannhuset ser ut att vara/kunna bli en pärla. Så många hus som behöver kärlek och några som bor där hela tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Makens kusin äger huset. De kommer dit över dagen lite då och då. Dottern som bor i Malmö brukar övernatta några gånger om året.
      Hyrdes ut till en kvinna!med skyddad adress... hm...flr ett antal år sedan.Då blev det rena rövarnästet. Poliser patrullerande ofta på utvägen. Och fick göra ingripanden ett antal gånger. Så det var ju inte bra det heller...
      Det är riktigt fint och mysigt inomhus. Fast en aning oisolerat.Men sådant kan man råda bot på.
      Såg du förresten att den gamla skolan i Brandsmo är till salu igen. Blev för mycket att ta sig än för den tidigare köparen.

      Radera
  9. Så fint ni bor och vilken vacker natur runt omkring. Grannhuset är verkligen fint och det är synd att det inte nyttjas mer än vad det gör.

    Vi såg samma program i fredags och Ulla Löfven gjorde verkligen ett sympatiskt intryck. En skärpt kvinna som garanterat är ett gott stöd för sin make. Benjamin gör också ett sympatiskt intryck och verkar vara ganska så annorlunda jämfört med resten av familjen.

    Kram och god söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker att jag dömer de andra i Wahlgrensfamiljen när vi tänker på samma sätt. Men framtoningen är ansluten.
      Dottern i Malmö/Möllan (Eller kanske båda döttrarna) vill inte att man ska göra sig av med huset. Det är så skönt att komma till lugnet. Ägarna bor i Jönköping, 7 mil bort. De har tydligen inte samma behov att stanna över natt här ute på landet.
      Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas