lördag 23 april 2022

Besatt

 


Som jag skrev på Instagram/Facebookkontona: "Inser att jag är besatt av sippor".

Det är tredje gången den här veckan som jag lägger upp sipp-bilder på sociala medier.  Kan bara inte låta bli, är helt betagen av de, i det närmaste, marktäckande  sipporna.


Idag har det varit en stor dag i vårt närområde. Gölingstoprs marknad. En vår och höst-marknad som har anor tillbaka till 1700-talet, och som under årens lopp bara varit inställd vid två tillfällen, ända tills för två år sedan. Pandemin har gjort att det blivit ytterligare fyra inställda marknadstillfällen. Idag var det dags igen.
Jag gillar vare sig marknadsutbudet eller den trängsel som hör en välbesökt marknad till. Så jag åkte till sipp-backarna i Månstad i stället. 


Ett utmärkt val. Alldeles ensam var jag i det stora området, där marken lyste i blått och vitt.


Där strosade jag alldeles ensam, tog en massa bilder med mobilkameran, satte mig på en sten mitt bland alla blommor och bara tittade, luktade och njöt.


Funderade över min besatthet vad det gäller sippor, och kom fram till att det är något som jag har med mej från barndomen.


Så snart snön var borta på våren, så ville jag gå nerför den branta backen, ner till det närmaste blåsippsstället.
-Akta dej för det bottenlösa kärret, förmanade mamma. 
Det gjorde jag....


Egentligen fattar jag inte hur mor vågade släppa iväg en fem-sexåring på egen hand till det ( tror jag) bottenlösa kärret. Men det fanns lite torrmark precis där blåsipporna växte, och där klängde jag mig fast. Hittade blåsippsblad och i det närmaste våldförde mig på de allra första ulliga knopparna. Bröt av någon outvecklad knopp och skyndande glädjefull uppför backen för att visa mitt fynd.



- Du måste vänta tills de blommar, sa mor. Det kunde jag inte!  Det blev dagliga besök i blåsippsbacken, och så småningom kunde jag komma hem med en utslagen blomma. Den fick plats i en äggkopp... och tappade snabbt sina kronblad, där inne i stugvärmen.



Blåsippor, dem är det inte mycket idé att plocka. De "fallnar" nästan direkt.
Blåsippor ska avnjutas på plats. 


Vitsipporna blommar oftast någon vecka senare än blåsipporna. Dessutom är de mycket mera vanliga, och mycket mera tacksamma att plocka en bukett utav.

Vitsipporna vid barndomshemmet, de växte i den branta backen bakom ladugården. Vid en alldeles speciell sten, där solen låg på, brukade de första vitsipporna slå ut. 
Men även dessa blev skövlade av lilla Anna-Lena, medan de var i tidig knopp.  


Jag kan fortfarande förnimma den jublande känslan av att hitta den första blåsippan som visade lite blåa kronblad eller den första rangliga vitsippan med sin gulgröna slutna knopp.


Några gulsippor har jag inte fått njuta av i år. De är inte vanliga i vårt område, men det finns några bestånd. Kanske kan bli en tur dit under de närmaste dagarna. 

Köpte plantor av tovsippa, då jag besökte en handelsträdgård i veckan. Ska bli intressant att se om det blir några blommor i år.   Annars får jag vara nöjd med de senare dagarnas sipp-frosseri.

 Förhoppningsvis blir det ytterligare ett "sipp-bad" i morgon. Då ska jag till barndomens trakter. Aktar mig nog för det bottenlösa kärret, och uppsöker de blåsippshagar som jag, mamma och mormor brukade söndagspromenera till, flera gånger varje vår.


12 kommentarer:

  1. Jag tror man är så glad för sippor för att de kommer så pass tidigt på året. Man känner att det kommer en vår igen.
    Blåsippor ser jag sällan. Tror aldrig att jag plockat det, har alltid hört att de är fridlysta. Fast man lär få plocka dem för eget bruk.
    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
  2. Tror att de är fridlysta för att gräva upp.
    Vi har förstås försökt flytt från det undangömda stället vid bottenlösa kärret. Några få blåsippor visar sig varje år. Vill inte sprida sig, trots hjälp av myror.
    Detsamma!

    SvaraRadera
  3. Vilka fantastiskt fina bilder (igen) av dina favoritblommor. Här har jag bara sett scillor, så jag tackar ödmjukast för din skörd av sippor. Har faktiskt aldrig sett gula sippor.
    Vi hade också vårmarknad på "Döda Torget" vid Täby Centrum idag. Vädret var sådär och det blåste förfärligt, så trängseln kom av sig så att säga. Gjorde ett riktigt bra fynd, ja inte pricmässigt direkt men väl "sakmässigt";-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra om man hittar något man verkligen vill ha!
      Ok väder här, men bistra tider ska väl komma. Snart

      Radera
  4. Mysigt med marknad ,-)) Här har vi inget sånt!
    Sippor är ljuvliga så foton på sånna njuter jag av, vilka fina bilder och närbilder!! Har ingen kamera utan fotar med mobilen. Men den fungerar bra och det gör verkligen din mobil också ,-)
    Ja ute var man tidigt som barn, fast min mamma hade ingen aning om vart jag var ,-) Nu är det skillnad.
    Jättefina bilder. Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, nu tar mobilen minst lika bra bilder som en bra kamera. Otrolig utveckling... Synd om kamerafirmorna! Kram

      Radera
  5. Underbar bilder på dina sippor! Men det är verkligen något speciellt med dem, blir också väldigt kär idem när de dyker upp på våren, tror det är nostalgi och underbart att vintern är på väg bort och våren äntligen är här! Kravlade mej uppför en backe när jag skulle ta bilden på blåsipporna häromdagen, ville bara ha dem på bild!
    Tack för historien du skrev om i min blogg, när ni skulle på vandringsresan i Österrike och tog fel på dag, puh! Men det löst sig fint!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Ja, nu är det ett minne blott. Men det var några svettiga timmar.... Sen var det ju inte fråga om liv eller död...och då så är det ju egentligen inte då allvarligt! Kram

      Radera
  6. Så vackra sippor! Och lika bra att du njuter av dem nu för de lär ju inte stanna så länge- Minns våren och jag fick gå barbent när blåsipporna kom. Ja, ibland även lite tidigare...
    Jättefina bilder som jag njöt av att se nu i kväll när jag kom hem-
    För egen del ska jag i morgon till Kungsträdgården för att se körsbärsträden i blom. När de blommar är det vår.
    Önskar dig en skön söndag och tackar för den fina rundan.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen hem till Sverige! Och visst, det gäller att njuta när tids är. Brukar alltid gå en speciell känsla i magen, då världen har blivit grön och de sista sipporna är på väg att försvinna. En känsla av att en underbar tid på året är över.
      Kram

      Radera
  7. Inte konstigt att du fotar så mycket sippor. Jag tror vi alla lite till mans är nördiga när det gäller den sortens blommor. Man har väntat hela vintern på lite färgglädje och när det äntligen kommer blir man så glad. Kram

    SvaraRadera
  8. Vilken härlig läsning, i synnerhet om dina fina barndomsminnen. Jag måste säga att jag kände igen mig väldigt mycket. Jag är ju också lite besatt av sippor och det var jag även som barn. Varje vår sjöng jag "Blåsippan ute i backarna står" och kunde för mig själv se hur den neg och sa "att nu är det vår". Minns att även mamma var besatt av sippor så kanske det går i arv.
    Jag tycker det var en väldigt bra idé att skippa marknaden och istället åka iväg och känna hur du kunde rå om alla rara sippor. Nu tar vitsipporna över mer och mer, snart lyser backarna vita.
    Tack för fina bilder och en härlig text därtill!

    Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas